Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Κοπάδι ελεφάντων σε ανεξήγητη Οδύσσεια 500 χιλιομέτρων

Κίνα: Κοπάδι ελεφάντων σε ανεξήγητη Οδύσσεια 500 χιλιομέτρων

Παραμένει ασαφές γιατί τα παχύδερμα εγκατέλειψαν το καταφύγιό τους και πήραν τους δρόμους

Ένα κοπάδι ελεφάντων έχει πάει εκδρομή στην Κίνα και μέχρι στιγμής έχει διασχίσει εκατοντάδες χιλιόμετρα στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, περνώντας από πόλεις και αυτοκινητόδρομους και λεηλατώντας καλλιέργειες στο πέρασμά του.

Τα παχύδερμα, γύρω στα 15 και με τρία μωρά ελεφαντάκια ανάμεσά τους, άφησαν στα μέσα Απριλίου το καταφύγιό στο οποίο ζουν στην Σισανμπανά, μια μεθοριακή περιοχή με το Λάος και τη Μιανμάρ, για να κατευθυνθούν βόρεια σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων, μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση.

Χθες, Τρίτη, το κοπάδι βρισκόταν σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από την μητρόπολη Κουνμίνγκ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γιουνάν, η οποία έχει πολλά εκατομμύρια κατοίκους.

Το κοπάδι απαθανατίστηκε στους δρόμους του Εσουάν στην επαρχία Γιουνάν (Reuters)

Η εθνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες των ζώων που διασχίζουν πόλεις τη νύχτα, σταθμεύουν σε μεγάλους οδικούς άξονες ή ακόμη «λεηλατούν» χωράφια με καλαμπόκι. Το δρομολόγιό τους παρακολουθείται στενά από κατοίκους και αρχές με τη βοήθεια drones προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τον πληθυσμό.

Την εβδομάδα που πέρασε, οι ελέφαντες άδειασαν μια δεξαμενή νερού και τα αποθέματα δημητριακών ενός αγροκτήματος, σύμφωνα με την τηλεόραση, η οποία αποτιμά το κόστος των ζημιών που έχουν προκαλέσει από τότε που αναχώρησαν για την εκδρομή τους σε 6,8 εκατομμύρια γουάν (περίπου 870.000 ευρώ), καθώς 560 στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων έχουν λεηλατηθεί.

Σε μια απόπειρα να ελέγξουν την πορεία που ακολουθούν, οι αρχές προσπαθούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ελεφάντων χρησιμοποιώντας ως δόλωμα τροφή και αποκλείοντας δρόμους με τη βοήθεια φορτηγών.

Οι ζωολόγοι δεν μπορούν να εξηγήσουν τι ήταν αυτό που ώθησε το κοπάδι να εγκαταλείψει το καταφύγιό του και να ακολουθήσει μια τόσο μακρινή διαδρομή.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα παχύδερμα τείνουν να προσεγγίζουν χωριά, καθώς τα φυτά με τα οποία τρέφονται συνήθως έχουν αντικατασταθεί με είδη που δεν είναι βρώσιμα.

Οι ελέφαντες που ζουν ελεύθεροι στη φύση προστατεύονται στην Κίνα, όπου ζει ένας πληθυσμός περίπου 300 ζώων, έναντι λιγότερων από 200 στα χρόνια του 1980. Ζουν αποκλειστικά στην τουριστική και τροπική περιοχή της Σισανμπανά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024