Η διαταραχή ύπνου απασχολεί την πλειονότητα των νοσηλευόμενων ασθενών με νόσο Covid-19 ενώ κρίνεται σημαντικό να αξιολογείται η παρουσία συμπτωμάτων κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής και να καθοδηγείται η φροντίδα της ψυχικής τους υγείας με έγκαιρη παρέμβαση.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη των πνευμονολόγων του νοσοκομείου «Γ.Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Ψυχική επιβάρυνση νοσηλευομένων ασθενών με σοβαρή νόσο Covid-19 και συσχετιζόμενοι παράγοντες» η οποία παρουσιάζεται στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος.

Η μελέτη των Δ. Σιώπη , Χρ. Καραχρήστου , Γ. Μπαμπαλή , Ε. Παπαδοπούλου από την Πνευμονολογική Κλινική ΕΣΥ του νοσοκομείου και Θ. Κοντακιώτη από την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική πραγματοποιήθηκε από το Νοέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 και αξιολόγησε αναρρώσαντες ασθενείς ένα με δύο 24ωρα πριν λάβουν εξιτήριο.

. Συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη 54 ασθενείς, 19 γυναίκες (55,9%) και 15 άνδρες (44,1%), ηλικίας 63,23±12,09 ετών (35 έως 88 έτη). Η μέση συνολική διάρκεια νοσηλείας τους ήταν 26,02±16,48 ημέρες, ενώ οι 13 (38,2%) νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. με μέση διάρκεια νοσηλείας 18,3±12,16 ημέρες

Η παρουσία συμπτωμάτων κατάθλιψης αξιολογήθηκε με το ερωτηματολόγιο κατάθλιψης Beck-ΙΙ( Beck Depression Inventory ) από το οποίο προέκυψε ότι το 26,5% των ασθενών παρουσίασε αρνητική διαταραχή, το 35,3% ήπια διαταραχή διάθεσης, το 32,4% καταθλιπτική διαταραχή και το 5,9% σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή.

Ειδικά για τη διαταραχή ύπνου, θετικά απάντησε το 91,2% των ασθενών.

Διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση της βαθμολογίας με το γυναικείο φύλο και το ιστορικό κατάθλιψης ενώ δεν καταγράφηκε συσχέτιση με τη διάρκεια νοσηλείας, τη νοσηλεία σε ΜΕΘ, την ηλικία, το ιστορικό υπέρτασης και σακχαρώδους διαβήτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr