Ο διεθνής οργανισμός που συντάσσει κατευθυντήριες γραμμές για την έρευνα με βλαστοκύτταρα χαλαρώνει τον χρονικό περιορισμό που ισχύει εδώ και δεκαετίες για τις μελέτες με ανθρώπινα έμβρυα, τα οποία στο εξής ua μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο για περισσότερο από 14 ημέρες, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Η Διεθνής Εταιρεία για την Έρευνα Βλαστικών Κυττάρων (ISSCR) δεν καταργεί το όριο των 14 ημερών από τη στιγμή της γονιμοποίησης, λέει όμως ότι οι ερευνητικές προτάσεις που προβλέπουν την καλλιέργεια εμβρύων πέρα από αυτό το όριο πρέπει να εξετάζονται ανά περίπτωση.

Το όριο των 14 ημερών παραμένει σε ισχύ από το 1970, όταν οι επιστήμονες δεν είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργούν έμβρυα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μια μεγάλη αλλαγή ήρθε το 2016, όταν δύο ερευνητικές ομάδες ανακοίνωσαν ότι μπόρεσαν να κρατήσουν ζωντανά ανθρώπινα έμβρυα για 13 ημέρες, πριν τελικά τα καταστρέψουν λόγω του κανόνα των 14 ημερών.

Η χαλάρωση των περιορισμών θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει στη μελέτη συγγενών ανωμαλιών και παραγόντων που οδηγούν σε αποβολή, λέει η ISSCR. Για παράδειγμα, περίπου 8 βρέφη ανά χίλια πάσχουν από συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, των οποίων η μελέτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες ώστε να μειωθούν οι αμβλώσεις.

Ωστόσο οποιαδήποτε τέτοια μελέτη θα έπρεπε να περάσει από αρκετά στάδια αξιολόγησης προκειμένου να προσδιοριστεί πότε πρέπει να τερματιστεί το πείραμα, επισήμανε η ISSCR.

«Υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις, οπότε σίγουρα δεν δίνουμε το ελεύθερο σε όλους» δήλωσε ο Ρόμπιν Λάβελ-Μπατζ, καθηγητής του Ινστιτούτου «Φράνσις Κρικ» στο Λονδίνο και πρόεδρος της Ένωσης.

Δεδομένου πάντως ότι ο κανόνας των 14 ημερών έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία χωρών όπως ο Καναδάς και η Βρετανία, τυχόν μελέτες που διατηρούν τα έμβρυα για περισσότερο χρόνο θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με νομοθετική ρύθμιση, εφόσον το κοινοβούλιο συμμερίζεται το σκεπτικό της ISSCR.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο