Διεθνή και «διαφανή» έρευνα για την προέλευση της πανδημίας ζήτησαν εκ νέου οι ΗΠΑ την Τρίτη, μετά το ρεπορτάζ της Washington Post για πιθανά κρούσματα Covid-19 στο Εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εξετάζουν πληροφορίες ότι ερευνητές του εργαστηρίου είχαν παρουσιάσει αναπνευστικό νόσημα τον Νοέμβριο του 2019, έναν μήνα προτού αναφερθούν τα πρώτα κρούσματα Covid-19. Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης τόνισαν πάντως τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η νόσος προήλθε από εργαστήριο.

Τον Μάρτιο, επιτροπή ειδικών από την Κίνα και άλλες χώρες παρουσίασε για λογαριασμό του ΠΟΥ έκθεση που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το σενάριο της διαρροής από εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανο».

Η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αμφισβητεί την έκθεση και ζητά νέα, πιο διαφανή έρευνα.

«Η Φάση 2 της μελέτης για την προέλευση της Covid-19 θα πρέπει να ξεκινήσει με όρους αναφοράς που θα είναι δαφανείς, θα στηρίζονται στην επιστήμη και θα παρέχουν στους διεθνείς ειδικούς την ανεξαρτησία να έχουν πλήρη πρόσβαση στην πηγή του ιού τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος» δήλωσε ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Χαβιέρ Μπεσέρα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στην ετήσια υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη.

Ο Μπεσέρα δεν αναφέρθηκε ευθέως στην Κίνα και την πόλη Ουχάν όπου εμφανίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 τα πρώτα γνωστά κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Σε ερώτηση για επόμενη αποστολή, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τάρεκ Γιασάρεβιτς δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ότι η υπηρεσία εξετάζει τις συστάσεις της πρώτης έκθεσης σε τεχνικό επίπεδο.

«Οι τεχνικές ομάδες θα προετοιμάσουν πρόταση για τις επόμενες μελέτες που θα χρειαστεί να διεξαχθούν και θα την παρουσιάσει στον γενικό διευθυντή για να κάνει την εκτίμησή του» δήλωσε ο Γιασάρεβιτς, αναφερόμενος στον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr