Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύνδρομο της Αβάνας: Πληθαίνουν οι αναφορές για επιθέσεις με «όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας»

Σύνδρομο της Αβάνας: Πληθαίνουν οι αναφορές για επιθέσεις με «όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας»

Πληθαίνουν τα περιστατικά αξιωματούχων που εκδηλώνουν μυστηριώδη συμπτώματα εν ώρα υπηρεσίας.

H CIA και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ διευρύνουν την έρευνα για το λεγόμενο «σύνδρομο της Αβάνας» μετά την κατακόρυφη αύξηση αξιωματούχων που εμφανίζουν μυστηριώδη νευρολογικά συμπτώματα εν ώρα υπηρεσίας.

Τουλάχιστον 130 περιστατικά βρίσκονται πλέον υπό διερεύνηση, συγκριτικά με περίπου 40 μέχρι πέρυσι, δήλωσε στο Associated Press αξιωματούχος του Πενταγώνου που διατηρεί την ανωνυμία του.

Οι αξιωματούχοι που επηρεάστηκαν ανέφεραν ότι εμφάνισαν πονοκέφαλο, ζάλη, απώλεια μνήμης και επίμονα συμπτώματα που παραπέμπουν σε διάσειση, ενώ ορισμένοι υποστήριξαν ότι άκουσαν περίεργους, ισχυρούς ήχους πριν από την αιφνίδια εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Το φαινόμενο βαφτίστηκε ανεπίσημα «σύνδρομο της Αβάνας», καθώς τα πρώτα κρούσματα αναφέρθηκαν το 2016 σε προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην κουβανική πρωτεύουσα, οδηγώντας σε υποψίες για επιθέσεις με «όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας». Η πρεσβεία τελικά έκλεισε για λόγους ασφάλειας.

Έκτοτε, ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε αμερικανικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, τη Ρωσία και άλλες χώρες που δεν έχουν κατονομαστεί, ενώ σύμφωνα με το CNN ένα ακόμα συμβάν αναφέρθηκε τον Νοέμβριο κοντά στον Λευκό Οίκο. Για αύξηση των περιστατικών έκαναν λόγο τον Μάρτιο και οι New York Times.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν πρόκειται όντως για επιθέσεις ή για σύμπτωμα μαζικής υστερίας, ή αν οι αξιωματούχοι επηρεάστηκαν από εξοπλισμό παρακολούθησης που χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Πέρυσι, πάντως, έκθεση των αμερικανικών Εθνικών Ακαδημιών Επιστήμης κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα παράξενα συμπτώματα θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί από «κατευθυνόμενα μικροκύματα», αν και οι συντάκτες απέφευγαν να κάνουν λόγο για εσκεμμένες επιθέσεις.

Το ξενοδοχείο Nacional στην Αβάνα της Κούβας ήταν μια από τις τοποθεσίες των «επιθέσεων»

«Μελέτες που δημοσιεύτηκαν στην ανοιχτή βιβλιογραφία από Δυτικές και Σοβιετικές πηγές προσφέρουν περιστασιακές ενδείξεις για αυτόν τον πιθανό μηχανισμό» αναφέρει η έκθεση, την οποία συνέταξαν ο Ντέιβιντ Ρέλμαν, καθηγητής ιατρικής στο Στάνφορντ, και η Τζούλι Πάβλιν, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας στις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών.

Το Πεντάγωνο συγκρότησε επιτροπή διερεύνησης της υπόθεσης με εντολή του Κρις Μίλερ, υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας, οι οποίος συνάντησε πέρυσι έναν στρατιώτη που υποστήριζε ότι άκουσε έναν «διαπεραστικό ήχο» στη διάρκεια της θητείας του σε ξένη χώρα που δεν κατονομάζεται και στη συνέχεια εμφάνισε ισχυρό πονοκέφαλο.

Λίγο αργότερα, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι η διερεύνηση του μυστηρίου αποτελεί «πολύ υψηλή προτεραιότητα»,

Το Πεντάγωνο ζήτησε τη γνώμη ειδικών όπως ο δρ Τζέιμς Τζιορντάνο, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, ο οποίος έκανε λόγο για νευρολογικές βλάβες που μπορεί δυνητικά να οφείλονται σε δύο αιτίες: κάποιο άγνωστο όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε εσκεμμένα για επίθεση, ή κάποια συσκευή παρακολούθησης που χρησιμοποιεί κατευθυνόμενη ενέργεια και θα μπορούσε να είχε επηρεάσει τα θύματα κατά τύχη.

Άλλοι ειδικοί πάντως παραμένουν επιφυλακτικοί. Σύμφωνα με τον δρ Ρόμπερτ Μπάλο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, τα συμπτώματα θα μπορούσαν να οφείλονται σε μίνι εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς ένα οποιοδήποτε όπλο κατεθυνόμενης ενέργειας θα ήταν υπερβολικά ογκώδες για να μείνει απαρατήρητο.

Σύμφωνα με τον Μπάλο, η όλη υπόθεση θα μπορούσε να είναι «μαζική ψυγογενής νόσος», ή μαζική υστερία με άλλα λόγια.

«Πολύς κόσμος ακούει τι έχει συμβεί και αυτός είναι ο τρόπος που εξαπλώνεται» είπε.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024