Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Προϊόν εξαπάτησης η εμβληματική της συνέντευξη στο BBC το 1995

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Προϊόν εξαπάτησης η εμβληματική της συνέντευξη στο BBC το 1995

Στο πλαίσιό της, η Νταϊάνα είχε δηλώσει ότι στον γάμο της με τον Κάρολο «συμμετείχαν τρία άτομα», αναφερόμενη στην Καμίλα

Να απολογηθεί αναγκάστηκε το BBC, αφού έρευνα διαπίστωσε ότι διακεκριμένος δημοσιογράφος του καναλιού χρησιμοποίησε «παραπλανητικές» μεθόδους για να εξασφαλίσει την εμβληματική συνέντευξη με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, την εποχή που ο γάμος της με τον Κάρολο όδευε προς το τέλος του.

Ο δημοσιογράφος του BBC, Μάρτιν Μπασίρ, πραγματοποίησε τη συνέντευξη με την Νταϊάνα, η οποία απογείωσε την καριέρα του, το 1995. Στο πλαίσιό της, εκείνη του μίλησε για τις συνθήκες της διάλυσης του γάμου της με τον πρίγκιπα Κάρολο.

Ο γενικός διευθυντής του βρετανικού κρατικού καναλιού, Τιμ Ντέιβι, δήλωσε την Πέμπτη ότι η συνέντευξη «υστερεί κατά πολύ από αυτό που έχουν δικαίωμα να προσδοκούν οι τηλεθεατές».

«Παρά το γεγονός ότι το BBC δεν μπορεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, είμαστε σε θέση να ζητήσουμε συγγνώμη χωρίς δικαιολογίες. Το BBC απολογείται σήμερα», σημείωσε.

Η έκθεση, την οποία συνέγραψε ο πρώην δικαστής, Λόρδος Ντάισον, διαπίστωσε ότι ο Μπασίρ παρουσίασε στον αδερφό της Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, ψευδή εκκαθαριστικά λογαριασμού, μέσω των οποίων «τον εξαπάτησε και τον έπεισε να κανονίσει συνάντηση με την πριγκίπισσα Νταϊάνα».

«Αποκτώντας πρόσβαση στην Νταϊάνα με αυτό τον τρόπο, ο Μπασίρ ήταν σε θέση να την πείσει να του παραχωρήσει συνέντευξη», παρατηρεί η έκθεση, προσθέτοντας ότι η συμπεριφορά αυτή παραβιάζει τους κανονισμούς λειτουργίας του BBC.

Ο Μπασίρ κατηγορούνταν εδώ και πολύ καιρό ότι είχε πλαστογραφήσει έγγραφα που έδειχναν ότι το προσωπικό του παλατιού εργαζόταν εις βάρος της πριγκίπισσας Νταϊάνα και πληρωνόταν για να την κατασκοπεύει.

Ο Ματ Βίσλερ, πρώην γραφίστας του BBC, παραδέχθηκε ότι είχε δημιουργήσει τα ψευδή εκκαθαριστικά λογαριασμού, κατόπιν υπόδειξης του Μπασίρ.

Η έκθεση της Πέμπτης ανακάλυψε ότι ο Μπασίρ ενδέχεται να είχε δημιουργήσει και άλλα ψευδή εκκαθαριστικά, τα οποία επίσης παρουσίασε στον Σπένσερ.

Η συνέντευξη του 1995 προκάλεσε σεισμό στη βρετανική δημόσια ζωή.

Στη διάρκειά της, η Νταϊάνα δήλωσε στον Μπασίρ ότι στον γάμο της με τον Κάρολο «είμαστε τρία άτομα», αναφερόμενη στη σχέση του με την Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς, με την οποία ως γνωστόν ο μελλοντικός βασιλιάς της Αγγλίας θα παντρευόταν αργότερα.

Το Μπάκινγκχαμ είχε σοκαριστεί από τη συνέντευξη και βίωσε κρίση εξαιτίας των σχολίων της Νταϊάνα που έφεραν στο φως της δημοσιότητας τα εσωτερικά ζητήματα της βασιλικής οικογένειας, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες έμεναν μυστικά.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο Βίσλερ ανησυχούσε ότι «ίσως έπαιξε ρόλο στην εξασφάλιση της συνέντευξης μέσω απάτης» και προειδοποίησε το BBC για το γεγονός λίγο μετά την προβολή της. Επιπλέον, αναφέρει ότι ο Βίσλερ δεν είναι αντιμέτωπος με κριτική για την αποδοχή της συγκεκριμένης εργασίας, και τον περιγράφει ως «απολύτως αξιοσέβαστο γραφίστα» που διατηρούσε σχέση εξωτερικής συνεργασίας με το BBC.

Το κανάλι είχε προβεί σε εσωτερική έρευνα το 1996, η οποία είχε συμπεράνει ότι ναι μεν τα έγγραφα είχαν πλαστογραφηθεί, όμως δεν έπαιξαν ρόλο στην απόφαση της Νταϊάνα να μιλήσει.

Ο Μπασίρ αρχικά υποστήριξε ότι δεν είχε δείξει τα έγγραφα σε κανέναν, όμως εντέλει παραδέχτηκε την απάτη τον Μάρτιο του 1996, όπως διαπίστωσε ο Ντάισον.

Η έκθεση επέκρινε τόσο τη στάση του Μπασίρ όσο και τον τρόπο με τον οποίο το BBC διενέργησε την έρευνα το 1996.

Καταλήγει ότι «χωρίς αιτιολόγηση» το BBC «συγκάλυψε γεγονότα, αφού ήταν σε θέση να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο ο κύριος Μπασίρ εξασφάλισε τη συνέντευξη».

Ο Ντάισον πρόσθεσε ότι το BBC «δεν ανέφερε τίποτα για το ζήτημα σε καμία ειδησεογραφική εκπομπή και επομένως δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στα υψηλά στάνταρ της ακεραιότητας και της διαφάνειας, στα οποία στηρίζεται η λειτουργία του».

Ο πρώην γενικός διευθυντής του BBC, Τόνι Χολ, που ήταν υπεύθυνος για τις ειδήσεις και την επικαιρότητα εκείνη την εποχή, δήλωσε την Πέμπτη ότι «ήταν λάθος μου που απάλλαξα τον Μάρτιν Μπασίρ λόγω αμφιβολιών», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PA.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπασίρ παραιτήθηκε από τη θέση του ως εκκλησιαστικός συντάκτης στο BBC, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Στις 14 Μαΐου, ο Τζόναθαν Μουνρό, αναπληρωτής διευθυντής ειδήσεων του BBC, έστειλε email στο προσωπικό επιβεβαιώνοντας την αποχώρηση του Μπασίρ από τον οργανισμό.

«Μας ενημέρωσε για την απόφασή του τον περασμένο μήνα, λίγο πριν εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο για άλλη μια χειρουργική επέμβαση για την καρδιά του», ανέφερε. «Παρά το γεγονός ότι υπεβλήθη σε σοβαρό χειρουργείο στο τέλος της περασμένης χρονιάς, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα και αποφάσισε να εστιάσει στην ανάρρωσή του. Του ευχόμαστε περαστικά».

Η έκθεση φτάνει σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον οργανισμό, που δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις από το πολιτικό σύστημα.

Το γεγονός ότι χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους έχει μπει στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.

Δείτε τη διαβόητη συνέντευξη:


Με πληροφορίες από CNN

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024