Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Κι όμως, οι… σκύλοι κάνουν ακριβέστερη διάγνωση από τα rapid test τύπου LFT

Κοροναϊός: Κι όμως, οι… σκύλοι κάνουν ακριβέστερη διάγνωση από τα rapid test τύπου LFT

Γαλλική δοκιμή έδειξε ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι σε θέση να εντοπίσει τον φονικό ιό με ακρίβεια 97%

Οι σκύλοι είναι πιο ικανοί στη διάγνωση κοροναϊού σε σχέση με πολλά rapid test τύπου LFT (στη χώρα μας, σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα self-test), σύμφωνα με γαλλική έρευνα. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη μαζική εξέταση του ιού σε πολυσύχναστα μέρη, όπως είναι τα αεροδρόμια.

Η δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου από την εθνική κτηνιατρική σχολή της Γαλλίας και το νοσοκομείο του Παρισιού Necher-Cochin, έδειξε ότι οι σκύλοι ήταν ικανοί να διαγνώσουν την παρουσία του ιού με ακρίβεια της τάξης του εντυπωσιακότατου 97%.

Οι σκύλοι κατάφερναν επίσης να εξακριβώσουν την αρνητικότητα των πολιτών στον ιό με ακρίβεια 91% σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Πρόσφατη επισκόπηση 64 μελετών για την ακρίβεια των τεστ LFT έδειξε ότι ήταν σε θέση να διαγνώσουν με ακρίβεια 72% την παρουσία του ιού σε άτομα που παρουσίαζαν συμπτώματα, ενώ στην περίπτωση των ασυμπτωματικών, η ακρίβεια περιοριζόταν στο 58%.

«Αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν επιστημονική επιβεβαίωση της ικανότητας των σκύλων να διακρίνουν την οσφρητική υπογραφή του κοροναϊού», δήλωσε η επιτροπή του παρισινού νοσοκομείου, προσθέτοντας ότι η μελέτη, που αναμένεται να δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, είναι η πρώτη της κατηγορίας της.

«Πρόκειται για εξαιρετικά αποτελέσματα, που μπορούν να συγκριθούν με εκείνα των μοριακών τεστ», τόνισε στο AFP ο καθηγητής Ζαν-Μαρκ Τρελιέ. Ο Τρελιέ συμπλήρωσε ότι οι σκύλοι δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τα τεστ PCR, τα οποία έχουν κατά πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τα rapid.

Όμως, όπως σημείωσε, οι σκύλοι «μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ατόμων που θα πρέπει να υποβληθούν σε μοριακό τεστ και, επειδή η αντίδρασή τους είναι πάρα πολύ γρήγορη, να βοηθήσουν στους μαζικούς ελέγχους», σε μέρη όπως τα αεροδρόμια, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και οι συναυλιακοί χώροι.

Στη γαλλική έρευνα, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα (πιέζοντας πανιά από βαμβάκι στις μασχάλες των συμμετεχόντων) από 335 άτομα ηλικίας 6 έως 76 ετών, που είχαν παρουσιάσει μοριακά τεστ από εξεταστικά κέντρα του Παρισιού.

Τα πανιά στη συνέχεια σφραγίστηκαν σε δοχεία και δόθηκαν σε τουλάχιστον δύο από τα εννιά σκυλιά που συμμετείχαν στην έρευνα, εκ των οποίων κανένα δεν είχε έρθει σε επαφή με τους εθελοντές, για να τα μυρίσουν. Οι χειριστές των σκύλων δεν γνώριζαν ποια δείγματα ήταν θετικά.

Οι σκύλοι κατόρθωσαν να εντοπίσουν το 97% των 109 ατόμων που αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν θετικοί στον ιό και το 91% των αρνητικών.

Ερευνητές σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Αυστραλία, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν κάνει πειράματα με σκύλους για να εντοπίσουν τον κοροναϊό, ενώ η Φινλανδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν δοκιμές με σκύλους στα αεροδρόμια του Ελσίνκι και του Ντουμπάι αντιστοίχως.

Με πληροφορίες από Guardian

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024