Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο Covid-19: Υπεγράφη η νέα σύμβαση με Pfizer, «εγγυημένες» οι παραδόσεις

Εμβόλιο Covid-19: Υπεγράφη η νέα σύμβαση με Pfizer, «εγγυημένες» οι παραδόσεις

Υπογράφηκε και η τελική σύμβαση με την εταιρεία για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τρίτη σύμβαση με τις φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Pfizer που προβλέπει 1,8 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 έως το 2023.

Το συμβόλαιο, το οποίο υπογράφηκε για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, προβλέπει την αγορά 900 εκατομμυρίων δόσεων του υφιστάμενου εμβολίου, καθώς και ενός εμβολίου προσαρμοσμένου στις παραλλαγές, με τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 900 εκατομμυρίων δόσεων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η παραγωγή των εμβολίων πρέπει να πραγματοποιείται στην ΕΕ και τα κύρια συστατικά να προέρχονται από την ΕΕ.  Στη σύμβαση ορίζεται επίσης ότι, από την έναρξη του εφοδιασμού το 2022, η παράδοση στην ΕΕ είναι εγγυημένη.

Οι όροι αυτοί αναμένεται να αποτρέψουν νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις, όπως συνέβη στην περίπτωση της AstraZeneca.

Διαβάστε επίσης: Προ των πυλών νέο, πιο εύχρηστο εμβόλιο της Pfizer – Η διαφορά του από το υπάρχον

«Η έγκαιρη παράδοση των δόσεων είναι διασφαλισμένη χάρη στην εδραιωμένη συνεργασία με τις εταιρείες στο πλαίσιο των ισχυουσών συμβάσεων και των εφαρμοζόμενων ρυθμίσεων» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Επιπλέον, έχει ενισχυθεί η δυνατότητα των κρατών-μελών να μεταπωλούν ή να δωρίζουν δόσεις σε χώρες που τις έχουν ανάγκη εκτός ΕΕ ή μέσω του μηχανισμού COVAX.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η νέα σύμβαση θα ενισχύσει την ικανότητα παραγωγής εμβολίων της ΕΕ, καθιστώντας έτσι δυνατή την εξυπηρέτηση άλλων αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Με την υπογραφή μας, η νέα σύμβαση τίθεται πλέον σε ισχύ, γεγονός που αποτελεί καλή είδηση για τον μακρύ αγώνα μας με στόχο την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τον ιό και τις παραλλαγές του. Διασφαλίζεται η παραγωγή και η παράδοση στην ΕΕ έως και 1,8 δισ. δόσεων. Οι δυνητικές συμβάσεις με άλλους παρασκευαστές θα ακολουθούν το ίδιο μοντέλο, προς όφελος όλων» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδουδήλωσε: «Πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε προσαρμοσμένα εμβόλια για την προστασία μας από την απειλή των παραλλαγών και σε επαναληπτικά εμβόλια για την παράταση της ανοσίας, καθώς και να προστατεύσουμε τον νεότερο πληθυσμό μας. Εστιάζουμε κατά προτεραιότητα σε τεχνολογίες που έχουν αποδείξει την αξία τους, όπως τα εμβόλια mRNA, αλλά κρατάμε ανοικτές τις επιλογές μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024