Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκάνδαλο PIP: Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις σε γυναίκες με τα ελαττωματικά εμφυτεύματα στήθους

Σκάνδαλο PIP: Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις σε γυναίκες με τα ελαττωματικά εμφυτεύματα στήθους

Τα εμφυτεύματα της PIP περιείχαν βιομηχανική σιλικόνη που ενοχοποιείται για προβλήματα υγείας

Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των ελαττωματικών εμφυτευμάτων σιλικόνης της γαλλικής εταιρείας PIΠ, γαλλικό δικαστήριο έκρινε ότι οι χιλιάδες γυναίκες που έπεσαν θύματα σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να λάβουν οικονομική αποζημίωση.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η γερμανική εταιρία TUV Rheinland που όφειλε να ελέγχει τα εργοστάσια της PIP επέδειξε αμέλεια στην απόδοση πιστοποιητικών ασφαλείας.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη από 2.700 γυναίκες που παρουσίασαν μακροχρόνια προβλήματα υγείας από τα εμφυτεύματα Poly Implant Prothese, τα οποία ήταν γεμάτα με βιομηχανική σιλικόνη που δεν είχε λάβει άδεια για χρήση σε ανθρώπους.

«Είναι μια ανακούφιση» δήλωσε ένα από τα θύματα, η Κριστίν, σε συνέντευξη Τύπου. «Η νομική διαδικασία τελειώνει σήμερα αλλά δεν τελειώνει εδώ για την υγεία μου. Συνεχίζω να έχω σιλικόνη στο σώμα μου» είπε.

Η TUV Rheinland είχε αμφισβητήσει ότι φέρει ποινική ευθύνη. Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να κάνει σχολιάσει τη δικαστική απόφαση, λέγοντας πως η εταιρία θέλει να λάβει πρώτα μια μετάφρασή της και να τη μελετήσει.

Η χρονική στιγμή και το ποσό της αποζημίωσης μένει να προσδιοριστούν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Θυμάτων Εμφυτευμάτων PIP (PIPA).

Η Ένωση ανέφερε πως επιδιώκονται αποζημιώσεις από 20.000 έως 70.000 ευρώ για κάθε θύμα. Μια πρώτη απόφαση για την αποζημίωση αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό το αποτέλεσμα που θέτει οριστικά τέλος στις αμφιβολίες για την ευθύνη της TUV» δήλωσε ο δικηγόρος Ολιβιέ Ομέτρ, ο οποίος εκπροσώπησε τις ενάγουσες εκ μέρους της PIPA.

Η PIP φαλίρισε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο το 2010. Ο ιδρυτής της, Ζαν-Κλοντ Μας, καταδικάστηκε το 2013 σε φυλάκιση τεσσάρων ετών χρόνια και καταβολή προστίμου 75.000 ευρώ.

Ο Μας είχε δηλώσει τότε στην αστυνομική έρευνα πως οι υπάλληλοί του απομάκρυναν τα αποδεικτικά στοιχεία για το τζελ βιομηχανικής σιλικόνης πριν από τις ετήσιες επιθεωρήσεις της TUV Rheinland.

Τα εμφυτεύματα που κατασκεύασε η PIP είχαν έως και έξι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να σπάσουν σε σχέση με άλλα εμφυτεύματα, σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Η σιλικόνη βρέθηκε να είχε διαρρεύσει ακόμα και σε γυναίκες των οποίων τα εμφυτεύματα παρέμειναν άθικτα.

Τα θύματα υπέφεραν από αυτοάνοσα νοσήματα, φόβους για καρκίνο και χρόνιο άγχος, ενώ το ποσοστό αυτισμού μεταξύ των παιδιών που είχαν θηλάσει μητέρες με εμφυτεύματα στήθους PIP ήταν πολύ υψηλότερο από τα κανονικά ποσοστά, ανέφερε η PIPA.

Ο Ομέτρ είπε πως η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει πως η αμέλεια της TUV την καθιστά ως τη μοναδική υπεύθυνη για την καταβολή αποζημιώσεων.

«Έπειτα από αναμονή δέκα ετών και σκληρή μάχη, η γερμανική πιστοποιούσα εταιρία θα πρέπει να αποζημιώσει πλήρως τα θύματα» είπε ο Ομέτρ.

H PIPA επιδιώκει αποζημίωση για κάπου 20.000 θύματα και λέει πως και άλλες γυναίκες, από τη Βρετανία μέχρι την Κολομβία, μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση από τα γαλλικά δικαστήρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024