Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Γενοκτονία των Ποντίων, το Σοχούμ, το Ίσκιλι και μια σημαντική εκδήλωση

Η Γενοκτονία των Ποντίων, το Σοχούμ, το Ίσκιλι και μια σημαντική εκδήλωση

Η Ελληνική Κοινότητα του Παρισιού τιμά την Ημέρα της Μνήμης για την Γενοκτονία με την παρουσίαση του μυθιστορήματος Σοχούμ της Γιώτας Ιωαννίδου (Εκδόσεις Αιώρα) που μεταφράστηκε στα Γαλλικά με τον τίτλο Exils (Les Editions de Monemvasia)

Μετά την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επανέρχεται ένα θέμα φλέγον για πολλούς Έλληνες και κυρίως για τους Έλληνες Ποντιακής Καταγωγής. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, την Μνήμη της οποίας τιμούμε σήμερα. Όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα αυτή, που θα διαφοροποιήσει τόσο τις επίσημες σελίδες της Ιστορίας, όσο και την διαχείριση της διεθνούς κρίσης με την Τουρκία. Κι αυτό γίνεται φανερό κι από το μεγάλο ενδιαφέρον, που δείχνουν πλέον οι Έλληνες και μάλιστα και οι Έλληνες της Διασποράς, Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, να ξανανοίξει το κεφαλαίο αυτό, που για πολλά χρόνια αποσιωπήθηκε από την επίσημη ιστοριογραφία.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο βλέπουμε να γίνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Η Ελληνική Κοινότητα του Παρισιού τιμά την Ημέρα της Μνήμης για την Γενοκτονία με την παρουσίαση του μυθιστορήματος Σοχούμ της Γιώτας Ιωαννίδου (Εκδόσεις Αιώρα) που μεταφράστηκε στα Γαλλικά με τον τίτλο Exils (Les Editions de Monemvasia). Το μυθιστόρημα είναι βιωματικό και η συγγραφέας και ηθοποιός το έχει εμπνευστεί από την αληθινή ιστορία της γιαγιάς της Παναίλας και του παππού της Λεόντη, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από το Σοχούμ το 1937 από τους μπολσεβίκους και ήρθαν στην ξένη πατρίδα πρόσφυγες, για να αρχίσουν μια νέα ζωή.

Το Ισκιλι

Πολύ ενδιαφέρον επίσης είναι ότι η συγγραφέας Ποντιακής καταγωγής και από τους δύο γονείς της, στην συνέχεια έγραψε ένα δεύτερο ιστορικό μυθιστόρημα, το Ίσκιλι (Εκδόσεις Αφοι Κυριακίδη), στο οποίο αναφέρεται στην ιστορία του άλλου παππού της, που έζησε ο ίδιος, μικρό παιδί είδε να σφάζουν οι Τούρκοι μητέρα και πατέρα, την Γενοκτονία στον Δυτικό Πόντο. Ένα επίσης πολύ δυνατό βιβλίο, που αποτελεί φόρο τιμής στους Έλληνες του Πόντου και στην Γενοκτονία.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση δύο βιβλίων με μεγάλη λογοτεχνική αξία, που γράφτηκαν από την γόνο ανθρώπων, που έζησαν οι ίδιοι την ιστορία αυτών των τραγικών στιγμών της ανθρωπότητας. Είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί βλέπουμε ότι η μνήμη αποτελεί πάντα τον πυρήνα της  ταυτότητας του ανθρώπου. Βλέπουμε γεγονότα του παρελθόντος να γίνονται τόσο σύγχρονα, ειδικά μέσα στον καταιγισμό και την πίεση της συγκεκριμένης επικαιρότητας. και να μας αφορούν άμεσα. Και μέσω της λογοτεχνίας  γίνονται ακόμα πιο ζωντανά τόσο τα γεγονότα, όσο και η υπαρξιακή αγωνία που προκαλούν και μας συγκλονίζουν, ειδικά μια τέτοια ημέρα πένθους όπως η σημερινή.

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε μπαίνοντας στο ζουμ και βάζοντας τον κωδικό σύμφωνα με την πρόσκληση παρακάτω:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3979154428864969&id=100003113522780

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024