Προς λουκέτο οδηγείται το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην Ηλιούπολη, από το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε τον Peanut, τον σκύλο που έχει γίνει μασκότ του Μεγάρου Μαξίμου.

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής έδωσε προθεσμία δύο μηνών για να κλείσει το καταφύγιο, καθώς κρίθηκε πως λειτουργεί παράνομα και δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας.

Κτηνίατροι πραγματοποίησαν αυτοψία στις 13 Απριλίου και η σχετική έκθεση απεστάλη στους ενδιαφερομένους περίπου 10 ημέρες αργότερα. Πλέον ο δήμος Ηλιούπολης σε συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο «Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης», το οποίο έχει συνάψει έγγραφη σύμβαση με το δήμο για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του δήμου, έχουν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εύρεση άλλου χώρου, στον οποίο θα πρέπει να μεταφερθεί το καταφύγιο.

Πρόκειται για μια θλιβερή είδηση που προβληματίζει, καθώς τα περισσότερα καταφύγια αδέσποτων στην Ελλάδα ουσιαστικά λειτουργούν παράνομα παρά το αξιοπρεπέστατο έργο που γίνεται σε αυτά.

Έτσι, και στην περίπτωση του δήμου Ηλιούπολης, οι άνθρωποι που έκαναν αυτοψία εκεί διαπίστωσαν ότι οι χώροι του καταφυγίου – οι περισσότεροι εκ των οποίων εξοπλίστηκαν με χρήματα εθελοντών – είναι σε πολύ καλή κατάσταση σε γενικές γραμμές.

Το «παράθυρο» με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Βεβαίως, όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στο «ethnos.gr» ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης στο διάστημα αυτό θα έχει πιθανότατα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, το οποίο έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση και αφορά τα ζώα συντροφιάς.

«Βάσει του σχεδίου νόμου θα μπορούν να λειτουργούν καταφύγια και σε δασική έκταση. Με την ψήφισή του ο νέος νόμος θα μας καλύπτει. Άλλωστε δίπλα στο καταφύγιο υπάρχει ήδη αμαξοστάσιο του δήμου, το οποίο διαθέτει κανονική νόμιμη άδεια» επισημαίνει ο δήμαρχος προσθέτοντας πως εάν μετά το πέρας της δίμηνης προθεσμίας απομένουν λίγες ημέρες ο θα ζητηθεί μία μικρή παράταση. Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης ότι μία τέτοια εγκατάσταση μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε απομονωμένο χώρο και όχι εντός του ιστού μιας πόλης, όπως η Ηλιούπολη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο το καταφύγιο λειτουργεί στον συγκεκριμένο χώρο εδώ και πάνω από μία δεκαετία με πολλούς εθελοντές και ύστερα από την υπογραφή έγγραφής σύμβασης με το δήμο για την περισυλλογή αδεσπότων και την παρακολούθησή τους από τους συμβεβλημένους με το δήμο κτηνιάτρους.

Τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας για τις εγκαταστάσεις

Σύμφωνα με την έκθεση, ο χώρος διατήρησης των ζώων ήταν περιφραγμένος με μεταλλικές επιφάνειες (πάνελ), και σιδερένια πλέγματα, συνολικής έκτασης περί τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Εντός αυτού υπήρχαν συνολικά δώδεκα χώροι διαμονής σκύλων (κλωβοί) διαφόρων διαστάσεων. Συγκεκριμένα: πέντε χώροι διαμονής είχαν διαστάσεις 2m*2m και περί το 1,5m ύψος δύο χώροι διαμονής είχαν διαστάσεις 2m*2m και περί τα 2,5m ύψος δύο χώροι διαμονής είχαν διαστάσεις 3m*2,5m και περί τα 2m ύψος τρεις χώροι διαμονής είχαν διαστάσεις 1m*2m και περί το 1,5m ύψος.

Επίσης, υπήρχε ένας περιφραγμένος γωνιακός χώρος, ο οποίος, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του φιλοζωικού σωματείου που ήταν παρούσα στην αυτοψία, χρησιμοποιείται περιοδικά, καθόσον δε διαθέτει κατάλληλη οροφή και δεν προστατεύει τα ζώα από τη βροχή.

Οπως αναφέρουν μεταξύ άλλων οι κτηνίατροι «όλοι οι χώροι διαμονής ήταν καθαροί, διέθεταν κατάλληλα δοχεία με νερό και φαγητό, πλευρικές επιφάνειες και οροφή κατασκευασμένα από λαμαρίνα, μεταλλικό πλέγμα και ξύλο, και δάπεδο στρωμένο με πλακάκια. Οι θύρες των κλωβών ήταν κατασκευασμένες από ξύλο και μεταλλικό πλέγμα. Εντός των χώρων διαμονής υπήρχαν πλαστικά σπιτάκια για σκύλους, στα οποία είχαν τοποθετηθεί κλινοσκεπάσματα, για την επιπρόσθετη προστασία των ζώων από τις χαμηλές θερμοκρασίες».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αυτοψίας, «ο χώρος διέθετε βρύση με παροχή νερού, μόνο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (έλλειψη παροχής ζεστού νερού) και προβολείς για φωτισμό. Εντός των χώρων διαμονής διατηρούνταν συνολικά δέκα σκύλοι, διαφόρων μεγεθών και ηλικιών. Για όλα τα ζώα επιδείχθηκαν ενημερωμένα βιβλιάρια υγείας και Πιστοποιητικά Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης, σύμφωνα με τα οποία, όλα ήταν καταχωρημένα ως αδέσποτα ζώα του Δήμου Ηλιούπολης».

Βάσει της ενημέρωσης από την εθελόντρια του φιλοζωικού Σωματείου:

  • ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στο Δήμο Ηλιούπολης, ο οποίος έκανε και την αρχική κατασκευή (τσιμεντένιο δάπεδο, περίφραξη, κλωβούς)
  • οι λοιπές κατασκευές έγιναν με χρήματα των εθελοντών
  • υπάρχουν δύο ομάδες εθελοντών, που βρίσκονται κοντά στα ζώα σε δύο βάρδιες, έτσι ώστε αυτά να έχουν συντροφιά και περιποίηση καθημερινά από τις 8:00 π.μ. έως τις 9:00 μ.μ.
  • δεν έχει διενεργηθεί είτε μυοκτονία είτε εντομοκτονία στην εγκατάσταση

Στην έκθεση επισημαίνεται τελικώς ότι «η συγκεκριμένη εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς «Άδεια λειτουργίας», κατά παράβαση του Ν.4711/2020, άρθρο 93 – Η εγκατάσταση βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των εκατό μέτρων από χώρο εργασίας (στάθμευση απορριμματοφόρων) στον οποίο υπάρχει και εντευκτήριο, δεν διαθέτει γραφείο διοίκησης και διαχείρισης, αίθουσα προσωπικού, εγκατάσταση παροχής ζεστού ύδατος, αφοδευτήριο, ξεχωριστούς χώρους φιλοξενίας και άσκησης για κάθε σκύλο με ελάχιστες διαστάσεις 2m μήκος επί 2m πλάτος επί 2 m ύψος και ατομικό προαύλιο άσκησης των ζώων».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr