Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Εμβόλιο, λεφτά, μπύρα και... ντόνατς

ΗΠΑ: Εμβόλιο, λεφτά, μπύρα και… ντόνατς

Πώς οι τοπικές και πολιτειακές αρχές στις ΗΠΑ προσπαθούν να δελεάσουν τους δισταστατικούς Αμερικανούς να εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού

Το Νιού Τζέρσεϊ προσφέρει «μία δόση και μια μπύρα» σε όσους κατοίκους του άνω των 21 ετών εμβολιαστούν πρώτη φορά μέσα σε αυτό το μήνα.

Οι αρχές στο Μέριλαντ δίνουν 100 δολάρια στους δημόσιους λειτουργούς, στους οποίους θα χορηγηθεί η πρώτη δόση.

Στο Ντιτρόιτ, δίνουν προπληρωμένες κάρτες αξίας 50 ευρώ σε πολίτες, για κάθε συμπολίτη τους που θα μεταφέρουν οδικώς σε εμβολιαστικό κέντρο για το πρώτο ραντεβού.

Η προσφορά είναι μάλιστα ξεχωριστή για κάθε μεταφορά. Κοντολογοίς, εάν κάποιος μεταφέρει αρκετούς προς εμβολιασμό συμπολίτες του, μπορεί να βάλει τα έξοδα του μήνα.

Πάντως, οι τοπικές αρχές ήταν ξεκάθαρες: τα ποσά άνω των 600 δολαρίων θα πρέπει να δηλωθούν στη εφορία.

Την Πέμπτη, πάντως, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Οχάιο, Μάικ Ντεγουάιν… τίναξε την μπάνκα στον αέρα, δίνοντας πέντε εκατομμύρια δολάρια.

Όχι στην τσέπη, αλλά σε πέντε κληρώσεις, που θα αρχίσουν στις 26 του μήνα, θα επαναλαμβάνονται κάθε Τετάρτη και θα μοιράσουν από ένα εκατομμύριο δολάρια σε κάθε τυχερό.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου μέχρι την ημέρα της εκάστοτε κλήρωσης, θα είναι κάτοικοι του Οχάιο και άνω των 18 ετών.

Όσο για τα χρήματα; Θα αντληθούν, διευκρίνισε ο Ντεγουάιν, από τα ομοσπονδιακά κονδύλια για την Covid-19.

Και με το βλέμμα στραμμένο στην έναρξη του εμβολιασμού και των Αμερικανών εφήβων, προανήγγειλε κληρώσεις για «τετραετείς υποτροφίες σε όλα τα κολέγια και πανεπιστήμια του Οχάιο».

Το «αφεντικό» δεν τρελάθηκε

Μέχρι σήμερα, έχει εμβολιαστεί πλήρως σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικανών (35%) και σχεδόν το 60% έχει λάβει την πρώτη δόση.

Όμως, οι ρυθμοί έχουν αρχίσει να μειώνονται, σε ορισμένες περιοχές μάλιστα αισθητά.

Οι ΗΠΑ πλέον βρίσκονται σε αυτή τη φάση των εμβολιασμών, όπου η προσφορά υπερκαλύπτει τη ζήτηση, καθώς οι πιο πρόθυμοι έχουν ήδη σπεύσει να ανοσοποιηθούν και τώρα απομένουν αρκετοί που διστάζουν ή αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Απογραφής των ΗΠΑ, ένας στους δέκα ενήλικες Αμερικανούς που δεν έχουν ακόμη κάνει την πρώτη δόση, έχουν αμφιβολίες για το εάν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

Το 50% λέει ότι φοβάται τις παρενέργειες. Ένα 48% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται το εμβόλιο.

Ως καθοριστικοί παράγοντες καταγράφονται η ηλικιακή ομάδα, η φυλή, το επίπεδο εκπαίδευσης, εάν ο ερωτηθείς έχει ιατροφαρμακευτική ασφάλιση ή όχι.

Ρόλο παίζουν και οι πολιτικές πεποιθήσεις. Έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών είναι πιο διστατικοί.

Όχι τυχαία, ανά την αμερικανική επικράτεια, οι πιο αργοί ρυθμοί εμβολιασμού καταγράφονται σε πολιτείες που στις περασμένες προεδρικές εκλογές ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ, έναντι του Τζο Μπάιντεν.

Μπροστά, λοιπόν, σε αυτό το φαινόμενο, οι αμερικανικές αρχές αλλάζουν πλέον στρατηγική, ανεξαρτήτως πολιτικού «στρατοπέδου», και επιλέγουν αντί για το «μαστίγιο», το «καρότο».

Πολιτική κινήτρων

Η λίστα των προσφορών είναι πια πλούσια και μακρά.

Στη Δυτική Βιρτζίνια, που στις αρχές του εμβολιαστικού προγράμματος ήταν πρωτοπόρος, η μείωση του ρυθμού χορηγήσεων δόσεων οδήγησε τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη, Τζιμ Τζάστις, στην απόφαση να ανακοινώσει τη διάθεση ομολόγων των 100 δολαρίων σε νέους έως 35 ετών, που θα κάνουν το εμβόλιο.

Η επιλογή της ομάδας δεν έγινε τυχαία. Τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται σήμερα στην πολιτεία προέρχονται από αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Αν και το σχέδιο του Τζάστις «σκόνταψε» τελικά στην γραφειοκρατία, ο ίδιος έσπευσε να ανακοινώσει τις προάλλες ότι εξετάζει εναλλακτικές, όπως απευθείας πληρωμές στους νεαρούς εμβολιασμένους.

Ακόμη και στο Κονέκτικατ, στην πρώτη πολιτεία που το 50% του ενήλικου πληθυσμού έχει πια εμβολιαστεί πλήρως, οι αρχές προσπαθούν να δελεάσουν τους υπόλοιπους κατοίκους να εμβολιαστούν, προσφέροντας δωρεάν ποτά σε εστιατόρια και μπαρ, από τις 19 έως τις 31 Μαΐου.

Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, η Δημοκρατική δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ επίσης προσέφερε στις αρχές του μήνα μία δωρεάν μπύρα για κάθε δόση.

Ανάλογες κινήσεις εξετάζονται και στο Ιλινόις και μάλιστα σε βάθος εξαμήνου.

Στο Λος Άντζελες, προσέφεραν έξω από εμβολιαστικά κέντρα σακούλες με προϊόντα.

Στην κομητεία Χάρις στο Τέξας, εγκρίθηκε κονδύλι 250 χιλιάδων δολαρίων για έκδοση δωροκαρτών σε εμβολιασμένους.

Στη Νέα Υόρκη, ο -κλυδωνιζόμενος από σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης- Δημοκρατικός κυβερνήτης, Άντριου Κουόμο, ανακοίνωσε θα μοιράζονται δωρεάν εισιτήρια για αγώνες μπέιζμπολ των ομάδων Mets και Yankees σε όσους εμβολιάζονται στα γήπεδα, πριν από το παιχνίδι.

Στο Σικάγο, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούν να παρακολουθούν από κοντά τις μηνιαίες δωρεάν συναυλίες, που οργανώνονται στην πόλη.

Στη «μάχη» και εταιρείες

Από τις αρχές Μαρτίου και για όλη τη διάρκεια του έτους, εν τω μεταξύ, μια αλυσίδα ντόνατς ανακοίνωσε ότι θα δίνει δωρεάν από ένα γλύκισμα σε κάθε πελάτη της που θα είναι εμβολιασμένος.

Σινεμά στο Κλίβελαντ προσέφερε μέχρι πρότινος δωρεάν ποπ κορν. Κατάστημα πώλησης κάνναβης στο Μίσιγκαν προσέφερε δωρεάν δείγμα από το προϊόν της.

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, της εστίασης, του λιανεμπορίου κ.α. δίνουν στους εργαζόμενούς τους ημέρες αδείας ή χρηματικά ποσά, ως κίνητρο για τον εμβολιασμό τους.

Πιάνει τόπο;

Σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες, περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων μη εμβολιασθέντων δήλωσε ότι η καταβολή μετρητών θα μπορούσε να είναι ένα κίνητρο για για να κάνουν το εμβόλιο.

Πιο ανοιχτοί στην ιδέα ήταν οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών. Οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών, αντίθετα, τόνισαν πως θεωρούν πιο δελεαστική την ανάκτηση ελευθερίων, που περιστάλησαν με την Covid-19.

Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση δείχνουν οι τελευταίες οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι, συνέστησαν, θα μπορούν να συμμετέχουν εφεξής σε δραστηριότητες χωρίς τη χρήση μάσκας.

Σε κάθε περίπτωση, για τους περισσότερους Αμερικανούς, πολίτες και αρχές, η πολιτική των κινήτρων-δώρων για την αύξηση των εμβολιασμών φαντάζει στην παρούσα φάση πολύ λιγότερο αμφιλεγόμενη, συγκριτικά με άλλες εναλλακτικές, όπως η καθιέρωση «διαβατηρίου εμβολιασμού».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Πσάκι, έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο εφαρμογής του σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αν και σημείωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ελεύθερος να εξετάσει την ιδέα…

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024