Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καρυδιά: Αντιμετώπιση των ασθενειών και εντομολογικών εχθρών

Καρυδιά: Αντιμετώπιση των ασθενειών και εντομολογικών εχθρών

Συστάσεις για τους παραγωγούς από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων.

Μύκητες και εντομολογικοί εχθροί κάνουν την εμφάνισή τους αυτή την περίοδο σε δενδροκαλλιέργειες καρυδιάς. Οι παραγωγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να επιλέγουν τα κατάλληλα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα για κάθε περίπτωση.

Ανθράκωση

Η ανθράκωση είναι η πιο καταστρεπτική ασθένεια της καρυδιάς και είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα. Προκαλείται από τον μύκητα Marssoninajuglandis με ασκογενή μορφήGnomonialeptostyla. Προσβάλλει τα φύλλα, τα καρύδια και ακόμη τους ετήσιους βλαστούς.

Η προσβολή εκδηλώνεται στα φύλλα με νεκρωτικές κηλίδες 2-3 mm που συχνά ενώνονται και σχηματίζουν μεγαλύτερες νεκρωτικές επιφάνειες. Τα προσβεβλημένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Η υγρασία ευνοεί την εξέλιξη και διασπορά της ασθένειας.

Ο μύκητας διαχειμάζει στα πεσμένα στο έδαφος φύλλα, όπου αναπτύσσει την ασκογόνο μορφή του Gnomonialeptostyla. Για το λόγο αυτό θα πρέπει, ειδικά τις χρονιές με έντονες προσβολές, να συλλέγονται και να καίγονται ώστε να μειώνονται οι πρωτογενείς μολύνσεις.

Όλα τα πράσινα μέρη του φυτού είναι επιδεκτικά μολύνσεων. Στις μελανές κηλίδες παράγονται σπόρια που προκαλούν δευτερογενείς μολύνσεις και αυτές είναι εντονότερες όταν επικρατούν μεγάλα διαστήματα διαβροχής και θερμοκρασίες γύρω στους 21 C.

Σε δενδροκομεία με ιστορικό της ασθένειας εφαρμόζονται προληπτικά μυκητοκτόνα.

Βακτηρίωση

Η ασθένεια προκαλείται από τον μύκητα Xanthomonascampestris, ο οποίος διαχειμάζεισε σχισμές ή πληγές του κορμού και των κλάδων και στους οφθαλμούς της καρυδιάς. Από την έναρξη της βλάστησης όλα τα πράσινα μέρη του φυτού είναι επιδεκτικά μολύνσεων και αυτές είναι εντονότερες όσο πιο βροχερός είναι ο καιρός. Προκαλεί σημαντικές ζημιές στα άνθη, όπου επέρχεται και πτώση των θηλυκών ανθέων. Προσβάλλει και τους καρπούς όπου και επιφέρει πτώση των μικρών καρπών και μαύρισμα της ψίχας. Στα τρυφερά φύλλα και νεαρούς καρπούς σχηματίζονται μικρές νεκρωτικές, κυκλικές κηλίδες χρώματος καστανού μέχρι μαύρου.

Σε δενδροκομεία με ιστορικό της ασθένειας πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια εξαίρεσης των προσβεβλημένων βλαστών με το κλάδεμα και επιπλέον να προστατεύεται η νέα βλάστηση με προληπτικούς ψεκασμούς χαλκούχων μυκητοκτόνων.

Αν ο καιρός είναι βροχερός ή επικρατούν συνθήκες υψηλής υγρασίας οι ψεκασμοί πρέπεινα επαναλαμβάνονται, αφενός γιατί το μυκητοκτόνο μπορεί να εκπλυθεί από την βροχή, αφετέρου γιατί παράγονται νέα όργανα που δεν είναι καλυμμένα με το σκεύασμα.

Καρπόκαψα

Η πρώτη πτήση του εντόμου βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι προνύμφες της πρώτης γενιάς είναι οι πιοκαταστρεπτικές γιατί εισέρχονται εύκολα στα νεαρά καρύδια, από το στάδιο που αυτά έχουν διάμετρο μόλις 1 εκατοστό. Επίσης, προσβάλλουν περισσότερα από ένα (νεαρά καρύδια) για να μπορέσουν να τραφούν και οι προσβεβλημένοι καρποί στη συνέχεια πέφτουν.

Τα προσβεβλημένα καρύδια που παραμένουν πάνω στο δέντρο δεν είναι εμπορεύσιμα καθώς η προνύμφη της καρπόκαψας τρέφεται από το εσωτερικό του πυρήνα.

Βλαστορύκτης

Σε πολλούς καρυδεώνες παρατηρούνται ξηράνσεις κλάδων που οφείλονται στο έντομο oberealinearis. Η ενηλικίωση και η έξοδος των ενηλίκων από τους βλαστούς γίνεται αυτή την περίοδο.

Τα θηλυκά ακμαία γεννούν τα αυγά και τα τοποθετούν στους βλαστούς ή στους ποδίσκους τωνκαρπών. Οι νεαρές προνύμφες στην αρχή τρέφονται εξωτερικά από το βλαστό προκαλώντας περιμετρική διάβρωση του φλοιού, δημιουργώντας ένα χαρακτηριστικό δακτυλίδι και στην συνέχεια μπαίνουν στον βλαστό όπου δημιουργούν στοές.

Καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια να ολοκληρώσετε τον καθαρισμό των προσβεβλημένωνβλαστών με κλαδέματα και να τους καταστρέφετε με φωτιά.

Δείτε τα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα ΕΔΩ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024