Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
SOS από Γκουτέρες: Διπλασιάστε την παραγωγή εμβολίων - Ο ιός εξαπλώνεται «σαν πυρκαγιά»

SOS από Γκουτέρες: Διπλασιάστε την παραγωγή εμβολίων – Ο ιός εξαπλώνεται «σαν πυρκαγιά»

Πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες ελλείψεις δόσεων εμβολίων, γεγονός που χειροτερεύει το φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, τονίζει ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Εκκληση να διπλασιαστεί η παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19 σε παγκόσμια κλίμακα ώστε να υπάρξει δικαιότερη κατανομή δόσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο οποίος πλήττεται από νέα κύματα μολύνσεων από τον νέο κοροναϊό, απηύθυνε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Τεράστιες ελλείψεις δόσεων

Πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες ελλείψεις δόσεων εμβολίων, ειδικά η Ινδία, γεγονός που χειροτερεύει το φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία γεμάτα ασφυκτικά και οικογένειες να προσπαθούν απελπισμένα να εξασφαλίσουν φάρμακα και οξυγόνο, που λιγοστεύουν ολοένα.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί απόθεμα δόσεων εμβολίων.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο να ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο οι ανεπτυγμένες χώρες μπορούν να εμβολιάσουν το μεγαλύτερο μέρος των πληθυσμών τους ενώ πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δεν διαθέτουν πρόσβαση ούτε σε μία δόση», τόνισε ο κ. Γκουτέρες, ο οποίος εκφράστηκε έπειτα από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγείρουν τα παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2, τονίζοντας πως ο ιός εξαπλώνεται «σαν πυρκαγιά» σε διάφορες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου.

«Προς το συμφέρον όλων»

«Είναι προς το συμφέρον όλων οι πάντες να εμβολιαστούν παντού. Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε δύο πράγματα: να διπλασιαστεί η παγκόσμια δυνατότητα παραγωγής εμβολίων και ταυτόχρονα να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εμβολίων», τόνισε ο κ. Γκουτέρες.

Η πανδημία του νέου κοροναϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3,31 εκατ. ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, ενώ δεκάδες εκατομμύρια άλλοι έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ως χθες Τετάρτη στις 10:00.

Ο απολογισμός αυτός είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που χαρακτηρίζει την πανδημία «Τσερνόμπιλ του 21ου αιώνα», αυτή η παγκόσμια υγειονομική κρίση κάλλιστα «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024