Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η έλλειψη επεξεργαστών στην αγορά. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι τεχνολογικοί κολοσσοί σε όλον τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση. Μπορεί να υπάρξει;

Όπως υπογραμμίζουν Bloomberg και Reuters, το να αυξηθεί απλά η παραγωγή τους δεν είναι κάτι εύκολο.

Πρόκειται για μια περίπλοκη και δαπανηρή διαδικασία. Χρειάζονται δισεκατομμύρια δολάρια για την ανέγερση των εγκαταστάσεων που απαιτούνται για την παραγωγή τους αλλά και αρκετός χρόνος, καθώς η κατασκευή ενός επεξεργαστή παίρνει περίπου τρεις μήνες. Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα και οι ΗΠΑ, έχουν ως άμεση προτεραιότητα την αυτάρκειά τους σε επεξεργαστές όσο αυτό είναι πλέον εφικτό. Μάλιστα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο αυτό έχει υποσχεθεί να αναστήσει την εγχώρια βιομηχανία διασφαλίζοντας μια αμερικανική εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να κατασκευάσει τους δικούς της επεξεργαστές.

Ανησυχία και για τον χαλκό.

Εκτός από τους επεξεργαστές έντονη είναι η ανησυχία και για την έλλειψη  χαλκού. Σύμφωνα με την Bank of America, η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει «να ξεμείνει από χαλκό». Πρόκειται για την πρώτη ύλη που έχει καθοριστικό ρόλο σε ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς, όπως είναι οι μπαταρίες για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και οι καλωδιώσεις επεξεργαστών. «Τα αποθέματα χαλκού έχουν περιοριστεί στα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν εδώ και 15 χρόνια, που σημαίνει ότι δεν καλύπτουν παρά μόνον τη ζήτηση τριών εβδομάδων. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται να επιστρέψει σε κάποιας μορφής κανονικότητα ανοίγοντας σταδιακά την οικονομική δραστηριότητα» σημειώνει ο Μάικλ Βίντμερ, αναλυτής εμπορευμάτων στην Bank of America.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο