Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλανήτης Αφροδίτη: Νέα στοιχεία για την «αδερφή» της Γης

Πλανήτης Αφροδίτη: Νέα στοιχεία για την «αδερφή» της Γης

Για πρώτη φορά μπορούμε να ακούσουμε ραδιοκύματα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Μπορεί η Αφροδίτη να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Γη και να πιστεύαμε μέχρι σήμερα ότι γνωρίζουμε τα πάντα γι’ αυτήν, στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε. Τα νέα στοιχεία που έφερε στο «φως» της δημοσιότητας  η NASA είναι εντυπωσιακά.

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος της, το  Parker Solar Probe, που πέρασε από τον γειτονικό μας πλανήτη κατέγραψε ραδιοκύματα φυσικής προέλευσης. Συγκεκριμένα βρέθηκε 833 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Αφροδίτης, στα πλαίσια της ιονόσφαιρας. Πρόκειται για την πρώτη απευθείας μέτρηση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης εδώ και 30 χρόνια και αποκαλύπτει μεγάλες διαφορές σε σχέση με όσα γνωρίζαμε.

Ειδικότερα, έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο Geophysical Research Letters, επιβεβαιώνει πως τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης περνούν μεγάλες αλλαγές κατά τη διάρκεια του 11ετούς ηλιακού κύκλου.

Το Parker Solar Probe χρησιμοποίησε το όργανο FIELDS για να ανιχνεύσει και να καταγράψει ραδιοκύματα χαμηλών συχνοτήτων. Όπως και η Γη, έτσι και η Αφροδίτη διαθέτει ένα ηλεκτρικά φορτισμένο επίπεδο αερίων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, στην ιονόσφαιρα. Αυτή η «θάλασσα» αερίων και πλάσματος εκπέμπει φυσικά ραδιοκύματα τα οποία κατέγραψε το διαστημικό σκάφος.

Οι επιστήμονες συνέκριναν το σήμα με τις μετρήσεις που είχαν από το 1992 για να υπολογίσουν την πυκνότητα της ατμόσφαιρας του πλανήτη και είδαν ότι η ατμόσφαιρα είναι πολύ λεπτότερη εν έτη 2021. Αυτό θεωρούν πως συμβαίνει λόγω των ηλιακών κύκλων αλλά και γιατί η ιονόσφαιρα της Αφροδίτης είναι συνδεδεμένη με αυτούς. Έτσι, γίνεται πιο πυκνή όταν υπάρχει μέγιστη ηλιακή δραστηριότητα και λεπτότερη στην ελάχιστη ηλιακή δραστηριότητα σε αυτόν τον 11ετή κύκλο. Οι επιστήμονες ελπίζουν να έχουν περισσότερες λεπτομέρειες στα χέρια τους με μελλοντικές αποστολές.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τα ραδιοκύματα από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης:

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024