Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ράτσα σκύλου που φέρνει λεφτά- Πώς το Σίμπα Ίνου έγινε meme και έπειτα κρυπτονόμισμα

Η ράτσα σκύλου που φέρνει λεφτά- Πώς το Σίμπα Ίνου έγινε meme και έπειτα κρυπτονόμισμα

Το πολυσυζητημένο κρυπτονόμισμα Dogecoin που ξεκίνησε ως αστείο πήρε το όνομά και το σύμβολό του από ένα meme του σκύλου Σίμπα Ίνου.

Ο Έλον Μασκ θέλει να κάνει το πρώτο κρυπτονόμισμα του διαστήματος. Λίγο νωρίτερα με ένα σχόλιό του στην γνωστή κωμική εκπομπή Saturday Night Live είχε προκαλέσει βουτιά στην τιμή του. Το Dogecoin («ντόζκοϊν») είναι ένα από τα πολυσυζητημένα κρυπτονομίσματα των ημερών αλλά πριν απ’ όλα ήταν ένα χαριτωμένο γιαπωνέζικης καταγωγής σκυλάκι.

Πάμε από την αρχή: Τι είναι το Dogecoin; Ένα κρυπτονόμισμα που πήρε το όνομα και το του από ένα meme του σκύλου ράτσας Σίμπα Ίνου (Shiba Inu). Ξεκίνησε ως αστείο και παρουσιάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 2013 από τον Billy Markus, έναν προγραμματιστή και πρώην μηχανικό της IBM. Είναι σχεδιασμένο κι αυτό με βάση το open source λογισμικό του Bitcoin.

Αυτό που άρχισε σαν σατιρική κίνηση απέναντι στα νέα κρυπτονομίσματα που ξεφύτρωνα από παντού, κέρδιζε συνεχώς έδαφος καθώς πολλοί χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχιζαν να χρησιμοποιούν Dogecoin για να δίνουν φιλοδωρήματα ο ένας στον άλλο.

Στην «εκτόξευσή» του έπαιξαν ρόλο tweets του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, Έλον Μασκ, καθώς και διασημοτήτων όπως του ράπερ Snoop Dogg και του μουσικού Gene Simmons των Kiss.

Πώς ξεκίνησε το meme;

Πριν γίνει νόμισμα λοιπόν το «doge» ήταν meme που απεικόνιζε (συνήθως) έναν σκύλο ράτσας Σίμπα Ίνου και διάφορους υποτιθέμενους εσωτερικούς μονολόγους του, γραμμένους με την διαβόητη γραμματοσειρά Comic Sans. Οι προτάσεις ήταν επίτηδες γραμμένες σε σπαστά αγγλικά. To 2013 το «doge» ανακηρύχθηκε κορυφαίο meme της χρονιάς.

Στο αρχικό meme το σκυλί που πρωταγωνιστούσε ήταν η Kabosu, ένα θηλυκό Σίμπα Ίνου που μεταφέρθηκε σε καταφύγιο σκύλων όταν έκλεισαν το εκτροφείο στο οποίο βρισκόταν στοιβαγμένη. Η Kabosu υιοθετήθηκε από έναν Ιάπωνα δάσκαλο νηπιαγωγείου ο οποίος της έδωσε το συγκεκριμένο όνομα εμπνευσμένος από το ομώνυμο εσπεριδοειδές φρούτο που του θύμιζε το πρόσωπό της.

Ένα ακόμα Σίμπα Ίνου που πρωταγωνίστησε στο διάσημο meme ήταν η Suki. Ο ιδιοκτήτης της ήταν ένας φωτογράφος από το Σαν Φρανσίσκο. Όταν η σύζυγός του έπλυνε ένα μαντήλι στο πλυντήριο και εκείνο «έμπασε» ο φωτογράφος αποφάσισε να το φορέσει στη Suki και να απαθανατίσει τη στιγμή.

Τι ξέρουμε για τα Σίμπα Ίνου;

Τα Σίμπα ινου προέρχονται από την Ιαπωνία και είναι μία από τις αρχαιότερες ράτσες σκυλιών που επιβιώνει μέχρι και σήμερα.

Ένα απ’ τα χαρακτηριστικά τους είναι η εμμονή με την καθαριότητα, σε βαθμό που συχνά μπορεί να γλείφουν τα πόδια και τις πατούσες τους, θυμίζοντας γάτες. Συχνά επίσης αποφεύγουν να περπατούν στο δρόμο για να μη λερώσουν τη γούνα τους.

Σύμφωνα με το ratses.gr, «Πρόκειται για ιδιόρρυθμη ράτσα σκυλιών, με έντονη προσωπικότητα, που δεν τα πάει πολύ καλά με άλλα σκυλιά ή με μικρά παιδιά αν δεν εκπαιδευτεί σωστά.

Χαρακτηριστική είναι η «κραυγή» των Σίμπα Ίνου σε περιπτώσεις που νιώθουν δυσαρέσκεια ή που δυσανασχετούν με κάτι. Πρόκειται για έναν δυνατό, υψηλής συχνότητας ήχο σαν τσιρίδα. Έναν παρόμοιο ήχο μπορεί να κάνουν και όταν νιώθουν έντονη χαρά, όπως για παράδειγμα όταν επιστρέφει ο ιδιοκτήτης τους μετά από παρατεταμένη απουσία, ή ένας άνθρωπος που αγαπούν.

Είναι μικρά προς μεσαίου μεγέθους σκυλιά, με τρίχωμα, το οποίο συναντάμε σε κοκκινωπό, μαύρο, μπεζ, λευκό, κανελί, καθώς και στις ενδιάμεσες αποχρώσεις.

Τα πρώτα σκυλιά εμφανίστηκαν στην Ιαπωνία περίπου 2000 χρόνια πριν. Πρόγονος της φυλής αυτής λέγεται ότι είναι το Τσόου-Τσόου, ωστόσο από τις 6 φυλές που δημιουργήθηκαν τότε, οι υπόλοιπες έχουν εκλείψει».

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024