Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο «υπερδιπλάσιοι από τον επίσημο απολογισμό»

Κοροναϊός: Οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο «υπερδιπλάσιοι από τον επίσημο απολογισμό»

Η καταμέτρηση των θανάτων επηρεάζεται κυρίως από τον ρυθμό των διαγνωστικών εξετάσεων σε κάθε χώρα

Η πανδημία Covid-19 έχει προκαλέσει 6,9 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, αριθμό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον επίσημο απολογισμό, υπολογίζει αμερικανική έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα.

Σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη, εξηγούν οι ερευνητές, αδυνατούν να καταγράψουν όλους τους θανάτους από κοροναϊό και αναγκαστικά περιορίζονται στην καταμέτρηση μόνο των θανάτων που συμβαίνουν σε νοσοκομεία και αφορούν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η καταμέτρηση των θανάτων επηρεάζεται κυρίως από τον ρυθμό των διαγνωστικών εξετάσεων σε κάθε χώρα. «Αν δεν πραγματοποιείς πολλά τεστ, είναι πιθανό να χάσεις θανάτους από Covid-19» αναφέρει στο Reuters ο Κρίστοφερ Μιούρεϊ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολογήσεων Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Η ερευνητική ομάδα του Μιούρεϊ υπολόγισε κατά προσέγγιση τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων συγκρίνοντας δεδομένα για τον ρυθμό θανάτων σε κάθε χώρα πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από το νούμερο των 6,9 εκατ. θανάτων εξαιρούνται οι θάνατοι που προκλήθηκαν έμμεσα από την πανδημία, για παράδειγμα οι θάνατοι ασθενών που ανέβαλαν αντικαρκινικές θεραπείες ή επισκέψεις σε γιατρό. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη τους θανάτους που αποτράπηκαν λόγω της πανδημίας, για παράδειγμα λόγω μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων.

Η ανάλυση δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς, των οποίων ο πραγματικός αριθμός υπολογίζεται σε πάνω από 905.000. Ο επίσημος απολογισμός των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιορίζεται στους 575.491 θανάτους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι θάνατοι από Covid-19 σε όλο τον κόσμο έφτασαν την Πέμπτη τα 3,25 εκατομμύρια, αριθμός υποδιπλάσιος σε σχέση με την εκτίμηση της νέας ανάλυσης.

Όπως επισημαίνει το Reuters, το IHME θεωρείται αξιόπιστος οργανισμός του οποίου οι αναλύσεις παρακολουθούνται στενά από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Μελέτες του Ινστιτούτου έχει επικαλεστεί στο παρελθόν και ο Λευκός Οίκος.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024