Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλιφόρνια: Μια γιγαντιαία σεκόγια σιγοκαίει ακόμη από τις πυρκαγιές του… 2020

Καλιφόρνια: Μια γιγαντιαία σεκόγια σιγοκαίει ακόμη από τις πυρκαγιές του… 2020

Το αρχαίο δέντρο έχει μια μοναδική σχέση με τη φωτιά

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές που σάρωσαν την Καλιφόρνια στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020, μια γιγαντιαία σεκόγια ακόμη σιγοκαίει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του Εθνικού Πάρκου Σεκόγια, «επιστήμονες και πυροσβέστες της υπηρεσίας εθνικών πάρκων εξέτασαν πρόσφατα τις επιπτώσεις της Castle Fire του 2020 στο εθνικό πάρκο Σεκόγια και παρατήρησαν ότι μια γιγάντια σεκόγια εξακολουθεί να καίγεται».

Ο Μάικ Θιουν, υπάλληλος πληροφοριών πυροπροστασίας για τα εθνικά πάρκα Σεκόγια και Κινγκς Κάνιον, δήλωσε ότι δεν είναι ασυνήθιστο ορισμένα δέντρα να συνεχίζουν να φλέγονται μήνες μετά την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Το εσωτερικό των κορμών, όπως το εσωτερικό ενός ξυλόφουρνου, μπορεί να δημιουργήσει ένα καταφύγιο πλούσιο σε οξυγόνο που επιτρέπει στις φλόγες να επιβιώσουν.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σεκόγια συνεχίζει να καίγεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από την πυρκαγιά που προκλήθηκε από κεραυνό στις 19 Αυγούστου τοπυ 2020 και απανθράκωσε μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς περισσότερα από 700 τ.χλμ. δασών, δείχνει ότι η Καλιφόρνια βίωσε έναν εξαιρετικά ξηρό χειμώνα. Και αυτό γιατί υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα είχαν μεσολαβήσει ολόκληροι μήνες βροχής και χιονιού.

Η εν λόγω σεκόγια είναι απομονωμένη και δεν αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον ή τους επισκέπτες του πάρκου, όμως το φαινόμενο «καταδεικνύει σε ποιον βαθμό έχει εξαπλωθεί η ξηρασία στο πάρκο», όπως υπογράμμισε ο Λιφ Μάθισεν, ειδικός στη διαχείριση πυρκαγιών στα εθνικά πάρκα Σεκόγια και Κινγκς Κάνιον.

«Με δεδομένες τις περιορισμένες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις φέτος, ενδέχεται να δούμε και άλλες εκπλήξεις», προειδοποίησε.

Σε άλλες περιοχές της πολιτείας, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η άνευ προηγουμένου ξηρασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ακόμη πιο καταστροφική περίοδο πυρκαγιών εντός του 2021.

Η σεκόγια έχει μια παράξενη σχέση με τη φωτιά. Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, οι δασονόμοι εργάζονταν για την αποτροπή των πυρκαγιών για να διασώσουν το αρχαίο δέντρο. Όμως στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ερευνητές που εργάζονταν στο πάρκο διαπίστωσαν κάτι καταπληκτικό: Στις περιοχές που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές, άρχιζαν να ξεπροβάλλουν καινούργιοι βλαστοί σεκόγιας, παρά το γεγονός ότι το απανθρακωμένο έδαφος σε άλλα σημεία του πάρκου παρέμενε γυμνό από δέντρα.

Η παρατήρηση αυτή οδήγησε στην ανακάλυψη ότι οι γιγαντιαίες σεκόγιες εξαρτώνται από τις πυρκαγιές προκειμένου να απελευθερώσουν τους σπόρους τους.

Εξαιτίας της ανάγκης του αρχαίου δέντρου για τη φωτιά, οι πυροσβέστες που εργάζονται στο εθνικό πάρκο Σεκόγια ανήκουν στους πρώτους υποστηρικτές των ελεγχόμενων πυρκαγιών – τουλάχιστον μεταξύ των κρατικών αξιωματούχων της Καλιφόρνια. Άλλωστε, οι σκόπιμες, ελεγχόμενες φωτιές αποτελούσαν συνηθισμένη πρακτική των αυτοχθόνων της Καλιφόρνια επί χιλιάδες χρόνια, ως μια μορφή φροντίδας της γης.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 και του ’70, οι υπεύθυνοι του πάρκου έβαζαν σκόπιμα φωτιά σε ελεγχόμενες περιοχές, ενώ άφηναν τις μικρής έκτασης πυρκαγιές που προκαλούνταν από κεραυνούς να καίνε.

Ωστόσο, όσο γόνιμες – κυριολεκτικά – κι αν μπορούν να γίνουν οι μικρής έκτασης, ελεγχόμενες φωτιές, τόσο επικίνδυνες για τη βιοποικιλότητα είναι οι πύρινες κολάσεις που γεννά πλέον σε ετήσια βάση η έντονη ξηρασία.

Στο δυτικό τμήμα των ΗΠΑ παρατηρείται επί χρόνια οξεία ξηρασία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Το 2020 ξέσπασαν στην περιοχή πρωτόγνωρες πυρκαγιές, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 33 ανθρώπων και κατέκαψαν 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μόνο στην Καλιφόρνια.

Οι Αρχές αναμένουν τα χειρότερα για τη φετινή χρονιά και έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν την ξηρασία για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024