Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε αν έχετε παραπανίσια κιλά

Πώς να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε αν έχετε παραπανίσια κιλά

Ναι, στην αρχή θα κουραστείτε αρκετά. Η συνέχεια όμως θα σας αποζημιώσει!

Αν είσαι υπερβαρος ή παχύσαρκος η άσκηση είναι σημαντική. Οι προπονήσεις θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος, να αλλάξεις τον τρόπο που αισθάνεσαι για τον εαυτό σου, να ενισχύσεις τη διάθεσή σου και να βελτιώσεις την υγεία σου. Πώς να ξεκινήσεις λοιπόν; Επίλεξε ένα είδος άσκησης που να σου αρέσει και κάνε, προτού αρχίσεις, έναν ιατρικό έλεγχο.

Γιατί η άσκηση είναι σημαντική εάν είσαι υπέρβαρος;

Μπορείς να σκέφτεσαι ότι τα προπονητικά προγράμματα είναι μόνο για ανθρώπους που έχουν εμμονή με το καλλίγραμο σώμα. Αλλά η άσκηση είναι θέμα υγείας για όλους, για κάθε μέγεθος και μπορεί να προσφέρει ειδικά οφέλη για όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της υπνικής άπνοιας και της κατάθλιψης. Ένα πρόγραμμα μέτριας άσκησης μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο. Η απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να συμβεί εξαιτίας άσκησης, μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για κάποια πάθηση.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα σου στη διάρκεια της ημέρας. Εάν νιώθεις καλά με το σώμα σου έχεις καλύτερη διάθεση και η αυτοπεποίθησή σου ενισχύεται.

Συμβουλές για να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι όταν είσαι υπέρβαρος

Πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, βεβαιώσου ότι είσαι υγιής για σωματική άσκηση. Επισκέψου τον γιατρό σου και μάθε εάν υπάρχουν περιορισμοί. Εάν λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή (ειδικά φάρμακο για την αρτηριακή πίεση), ρώτησε το γιατρό σου εάν πρέπει να ακολουθήσεις ασκήσεις με υψηλή ένταση. Βρες το σωστό εξοπλισμό, κυρίως παπούτσια με επιπλέον υποστήριξη και ξεκίνα!

Τι ασκήσεις να επιλέξεις όταν είσαι υπέρβαρος

Περπάτημα

Μπορεί να φαίνεται ως προφανή επιλογή, αλλά υπάρχει λόγος που το περπάτημα είναι πρώτο στη λίστα. Το περπάτημα απαιτεί ελάχιστο εξοπλισμό και μπορεί να γίνει σχεδόν παντού. Έχει χαμηλό αντίκτυπο, βελτιώνει τη δύναμη και την κινητικότητα στο κάτω μέρος του σώματος και μπορεί να είναι χαλαρό, μέτριο ή έντονο.

Ωστόσο, το περπάτημα δεν είναι για όλους. Εάν αντιμετωπίζεις πόνο στο γόνατο, στην πλάτη ή τα ισχία, μίλα με ένα ειδικό πρώτα.

Πώς να ξεκινήσεις: Αν είσαι εντελώς αρχάριος ξεκίνα να περπατάς για 10 ή 15 λεπτά κάθε μέρα. Σταδιακά αύξανε τον χρόνο για να φτάσεις τα 30 λεπτά καθημερινά.

Μην ανησυχείς για την ταχύτητα ή το ρυθμό στην αρχή. Καθώς αυξάνεται το επίπεδο φυσικής κατάστασης, μπορείς να αυξήσεις την ταχύτητα και την ένταση της προπόνησης.

Aqua Jogging

Η γυμναστική στο νερό είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για άτομα που πονούν στις αρθρώσεις, αλλά η κολύμβηση είναι πολύ έντονη για κάποιους. Μια καλή εναλλακτική λύση είναι το aqua jogging. Στο Aqua jogging τρέχεις απλά στο νερό με τη βοήθεια μιας ζώνης πλευστότητας. Παίρνεις όλα τα οφέλη από το τρέξιμο ή το περπάτημα χωρίς να επιβαρύνεις τις αρθρώσεις σου.

Πώς να ξεκινήσεις: Τα πόδια σου δεν πρέπει να αγγίζουν το κάτω μέρος της πισίνας όταν κάνεις aqua jogging. Χρειάζεται προσπάθεια, οπότε ξεκίνα σιγά-σιγά και αύξανε κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Tai Chi

Η γιόγκα ή το Qigong είναι μερικές φορές δύσκολα για τους υπέρβαρους. Για παράδειγμα κάποιες στάσεις γιόγκα είναι δύσκολες επειδή οι υπέρβαροι έχουν διαφορετικό κέντρο βάρους.

Το Tai Chi χρησιμοποιεί μια σειρά κινήσεων ροής που αυξάνουν το εύρος της κίνησης στις αρθρώσεις και ενσωματώνουν κάποιες στάσεις ισορροπίας. Το Tai Chi περιέχει επίσης διαλογιστικά στοιχεία που βοηθούν στη μείωση του στρες και στη βελτίωση του ύπνου.

Πώς να ξεκινήσεις: Όπως συμβαίνει και με οποιαδήποτε ομαδικό group, θα πρέπει να κάνεις μία έρευνα προτού ξεκινήσεις για να βρεις το κατάλληλο για σένα.

Ποδηλασία

Το ποδήλατο μπορεί να σε βοηθήσει καθώς είναι μια άσκηση η οποία δεν επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα, δεν καταπονεί -εφόσον γίνεται σωστά- τις αρθρώσεις και μπορείς να ακολουθήσεις ό,τι ρυθμό θέλεις.

Πώς να ξεκινήσεις: Ξεκίνα σιγά-σιγά. Βάλε το ποδήλατο σε χαμηλή ταχύτητα για μια ευκόλη βόλτα. Αύξανε σταδιακά την ταχύτητα, την απόσταση και το χρόνο. Μην σε ανησυχεί η κακή φυσική κατάσταση. Δεν χρειάζεται να κοντραριστείςστο φανάρι με τον «κουρσά». Επίλεξε να κυκλοφορείς σε μέρη χωρίς δυσκολία -ευθείες- με ρυθμό που να σε βολεύει.

Χορός

Ο χορός είναι μια εύκολη άσκηση για οποιοδήποτε βάρος, επειδή είναι διασκεδαστικός. Ο χορός της κοιλιάς είναι μια εξαιρετική άσκηση για τις γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος, καθώς οι κινήσεις του απομονώνουν και χτίζουν τους κοιλιακούς μυς ενώ δεν ασκούν πάρα πολύ πίεση στα πόδια και στις αρθρώσεις.

Πώς να ξεκινήσεις: Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις ένα συγκεκριμένο στυλ χορού, γράψου σε μία σχολή χορού για να έχεις αποτέλεσμα.

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024