Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Εμβολιασμένοι... κατά το ήμισυ την 4η Ιουλίου

ΗΠΑ: Εμβολιασμένοι… κατά το ήμισυ την 4η Ιουλίου

Οι νέοι στόχοι του Τζο Μπάιντεν στο μετ’ εμποδίων πρόγραμμα εμβολιασμού των Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων οσονούπω των εφήβων, εν μέσω φόβων των ειδικών ότι η επίτευξη συλλογικής ανοσίας, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα αργήσει

Σχεδόν δύο μήνες πριν, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού γινόταν με ταχείς ρυθμούς στις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν είχε θέσει έναν φιλόδοξο στόχο για το καλοκαίρι.

«Μέχρι την 4η Ιουλίου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εσείς, οι οικογένειες και οι φίλοι σας να μπορείτε να συγκεντρωθείτε στις αυλές των σπιτιών σας και στις γειτονιές», είχε πει τότε, «να κάνετε μπάρμπεκιου και να γιορτάσετε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας».

Καθώς όμως οι ΗΠΑ πέρασαν πια στο επόμενο στάδιο, με την προσφορά εμβολίων να είναι μεγαλύτερη της ζήτησης και με σημαντικό ποσοστό των εναπομείναντων προς εμβολιασμό Αμερικανών να είναι διστακτικοί για να κάνουν αυτό το βήμα, ο Αμερικανός πρόεδρος εγκαινίασε από τις αρχές της εβδομάδας μία νέα φάση της εκστρατείας κατά της Covid-19.

Ο νέος στόχος, ανακοίνωσε, είναι μέχρι την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου να έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση στο 70% των ενήλικων Αμερικανών και 160 εκατομμύρια -περίπου το 60% – να έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως τότε.

Τα αντίστοιχα ποσοστά σήμερα είναι 56% και 40%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες 60 ημέρες θα πρέπει να έχουν χορηγηθεί περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις: μία επιβράδυνση, συγκριτικά με τους προηγούμενους ρυθμούς.

Δημοσκοπήσεις εν τω μεταξύ δείχνουν ότι περίπου ένα 30% παραμένει διστακτικό απέναντι στον εμβολιασμό. Κατά μέσο όρο, περίπου το 10%, των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυλής, επιμένει ότι δεν προτίθεται καν να εμβολιαστεί.  Τα υψηλότερα, δε, ποσοστά των αρνητών καταγράφονται στις αγροτικές περιοχές.

Ενθάρρυνση και… εκπτώσεις

«Εκατομμύρια Αμερικανοί» χρειάζονται «μόνο λίγη ενθάρρυνση», εκτίμησε ο Μπάιντεν για τους διστακτικούς συμπολίτες του. Υπάρχουν επίσης άλλοι, «που είχαν δυσκολία πρόσβασης στα εμβόλια», παραδέχθηκε, ανακοινώνοντας μια σειρά από νέα μέτρα.

Θα δημιουργηθούν, ανέφερε, νέα μικρότερα κέντρα εμβολιασμού πιο κοντά σε «κατοίκους της αμερικανικής υπαίθρου». Είτε σε φαρμακεία, με ραντεβού. Είτε με κινητές μονάδες. Είτε ακόμη και σε «συνεργασία με σημαντικές εταιρείες, όπως σούπερ μάρκετ», με προσφορές για όσους πελάτες πηγαίνουν εκεί για να εμβολιαστούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ήδη τους κυβερνήτες ότι επίκεινται αλλαγές στο σύστημα κατανομής των εμβολίων.

Εμβολιασμοί εφήβων

Ως έτερο βραχυπρόθεσμο στόχο, ενόψει και της επόμενης σχολικής χρονιάς, ο Τζο Μπάιντεν έθεσε την έναρξη εμβολιασμών σε εφήβους, ηλικίας 12-15 ετών.

Ήδη, ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) εξετάζει την αδειοδότηση κατεπείγουσας χρήσης εμβολίου των Pfizer/BioNTech για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

«Θέλω οι γονείς να γνωρίζουν ότι θα είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αμέσως», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι 15.000 φαρμακεία θα είναι σε θέση να αρχίζουν αμέσως τους εμβολιασμούς εφήβων, ενώ στη διαδικασία θα συμμετάσχουν στη συνέχεια παιδίατροι και οικογενειακοί γιατροί.

Επιφυλάξεις ειδικών

Πάντως, «μεταξύ των επιστημόνων και των ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ επικρατεί ευρέως πια η άποψη ότι η επίτευξη του ορίου για συλλογική ασυλία δεν είναι εφικτή – τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον, ίσως και ποτέ», γράφουν οι New York Times.

Κι αυτό, επισημαίνει, γιατί λόγω των συνεχών μεταλλάξεων και εξαιρετικά μεταδοτικών παραλλαγών του κοροναϊού, για να επιτευχθεί πια η συλλογική ανοσία θα πρέπει να έχει αναπτύξει αντισώματα τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού και όχι το 60-70%, όπως αρχικά υπολογιζόταν.

Επίσης, «ο εμβολιασμός περισσότερων ανθρώπων στις ΗΠΑ δεν θα μας βοηθήσει, εάν οι παραλλαγές π.χ. από την Ινδία ή την Νότια Ασία είναι εκτός ελέγχου και φτάνουν σε μας», εξηγεί στο πρακτορείο AFP η Δρ. Πρίγια Σαμπατκουμάρ της Mayo Clinic.

Εξ ου και οι περισσότεροι Αμερικανοί ειδικοί πλέον δεν συζητούν πια τόσο για την συλλογική ανοσία, όσο κυρίως για την προοπτική ο κοροναϊός να γίνει μια διαχειρίσιμη απειλή, με πολύ λιγότερα κρούσματα και θανάτους.

«Ο κόσμος μπερδεύεται και σκέφτεται ότι δεν πρόκειται ποτέ να μειωθεί ο αριθμός των λοιμώξεων για να φτάσουμε σε αυτό το μυστηριώδες επίπεδο της συλλογικής ασυλίας, ανεξάρτητα από το που θα ορίζεται αυτό», ανέφερε ο Δρ. Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ.

«Γι ‘αυτό σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε τον όρο συλλογική ανοσία με την κλασική έννοια», πρόσθεσε. «Αυτό που λέω είναι: Ξεχάστε το για ένα δευτερόλεπτο. Κάντε εμβόλια και οι μολύνσεις θα μειωθούν».

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024