Άδεια κυκλοφορίας στη Ρωσία εξασφάλισε την Πέμπτη το Sputnik Light, μια μονοδοσική μορφή του εμβολίου Sputnik V για την πρόληψη της Covid-19.

To Sputnik Light προσφέρει αποτελεσματικότητα 79,4% στην πρόληψη της συμπωματικής νόσου, ποσοστό «υψηλότερο από ό,τι προσφέρουν πολλά εμβόλια δύο δόσεων» ανακοίνωσαν το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων που το χρηματοδότησε.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το Sputnik Light βρέθηκε αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση όλων των παραλλαγών του ιού, όχι όμως σε κλινικές μελέτες αλλά σε εργαστηριακά πειράματα.

Σε τι διαφέρει από το Sputnik V

Το Sputnik V παραμένει το κύριο ρωσικό εμβόλιο για την ανάσχεση της πανδημίας, ωστόσο το Sputnik Lite, το οποίο προορίζεται κυρίως για εξαγωγές, επιτρέπει τον εμβολιασμό μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων στον ίδιο χρόνο.

H «ελαφρά» βερσιόν του εμβολίου περιέχει τον γενετικά τροποποιημένο αδενοϊό που χρησιμοποιείται στην πρώτη από τις δύο δόσεις του Sputnik V.

Η τιμή του μονοδοσοκικού εμβολίου είναι χαμηλή, λιγότερο από 10 δολάρια.

Μέχρι σήμερα το Sputnik V έχει λάβει έγκριση σε 64 χώρες, όχι όμως και στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

Οι ρωσικές αρχές είχαν δεχθεί επικρίσεις για το γεγονός ότι επέτρεψαν τη μαζική χρήση του Sputnik V έπειτα από δοκιμές σε μόλις μερικές δεκάδες άτομα.

Η αποτελεσματικότητά του επιβεβαιώθηκε αργότερα με κλινικές μελέτες των οποίων τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Lancet.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr