Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκοτεινό: Το χωριό που έχει κόψει οριστικά το κάπνισμα

Σκοτεινό: Το χωριό που έχει κόψει οριστικά το κάπνισμα

Κι όμως υπάρχει ένα χωριό στην Κρήτη που οι κάτοικοί του έχουν απορρίψει διά παντός το κάπνισμα. Τσιγάρα δεν πωλούνται και οι επισκέπτες από σεβασμό δεν καπνίζουν.

Από το 1968 τσιγάρα δεν ήρθαν στο χωριό Σκοτεινό του δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι κάτοικοί του δεν καπνίζουν συνειδητά εδώ και πολλά χρόνια. Η συνήθεια αυτή περνάει από γενιά σε γενιά και ακόμα και οι επισκέπτες του χωριού σέβονται τον άγραφο «αντικαπνιστικό» νόμο και δεν ανάβουν τσιγάρο.

Κανείς δεν θυμάται πως πάρθηκε αυτή η αντικαπνιστική απόφαση, αλλά η τήρησή της από ολόκληρο το χωριό δημιούργησε μία παράδοση που οι νεότερες γενιές ακολουθούν επίσης.

Το Σκοτεινό είναι ένα καθαρό χωριό με τους κατοίκους του να δηλώνουν ότι απολαμβάνουν τον καθαρό αέρα. Και όσοι κατάγονται από το Σκοτεινό και καπνίζουν σίγουρα δεν μένουν εκεί. Μένουν σε άλλα μέρη που ακόμα η παράδοση αυτή δεν έχει την ίδια δημοφιλία.

Το καλό παράδειγμα των γονέων ακολούθησαν τα παιδιά και πάει λέγοντας, μέχρι που το Σκοτεινό κατάφερε να γίνει το πρώτο και μοναδικό χωριό της χώρας που χωρίς άνωθεν παρέμβαση απέβαλε τη συνήθεια του καπνίσματος.

Η ιδιαίτερη παράδοση του Σκοτεινού περνάει από γένια σε γενιά συνεχίζοντας την ευχάριστη εξαίρεση και το δίνοντας το θετικό παράδειγμα σε όλους όσοι θέλουν να το λάβουν.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024