Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Apple: Τελεσίγραφο από ΕΕ για «μονοπωλιακούς περιορισμούς» στο App Store

Apple: Τελεσίγραφο από ΕΕ για «μονοπωλιακούς περιορισμούς» στο App Store

Η Apple έχει τώρα το περιθώριο να δώσει εξηγήσεις πριν ληφθεί απόφαση για επιβολή προστίμου, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι το 10% του παγκόσμιου τζίρου της.

Οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού κατηγόρησαν την Πέμπτη την Apple  ότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό με τους περιοριστικούς όρους του ηλεκτρονικού καταστήματος App Store, στην πρώτη από μια σειρά τεσσάρων υποθέσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλά πρόστιμα και αλλαγή πρακτικών.

Η Apple βρέθηκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από δύο χρόνια, όταν η υπηρεσία μουσικής Spotify κατηγόρησε την εταιρεία για μονοπωλιακές πρακτικές στο ψηφιακό κατάστημα εφαρμογών του iPhone και του iPad.

Προτού λάβει τις τελικές της αποφάσεις, η Κομισιόν απέστειλε στην Apple «κοινοποίηση αιτιάσεων», σύμφωνα με την οποία η Apple περιορίζει τον ανταγωνισμό απαγορεύοντας τις εταιρείες που πωλούν εφαρμογές μέσω του App Store να χρησιμοποιούν άλλα συστήματα πληρωμών. Οι εταιρείες δεν έχουν άλλη λύση παρά να πληρώσουν την προμήθεια που χρεώνει η Apple.

«Θέτοντας αυστηρούς κανόνες στο App Store που βάζουν σε μειονεκτική θέση τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες streaming μουσικής, η Apple στερεί από τους χρήστες οικονομικότερες επιλογές και διαστρεβλώνει τον ανταγωνισμό» δήλωσε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βέσταγκερ.

«Αυτό γίνεται χρεώνοντας τους ανταγωνιστές υψηλές προμήθειες για κάθε συναλλαγή μέσω του Apple Store και απαγορεύοντάς τους να ενημερώσουν τους πελάτες τους για εναλλακτικές επιλογές συνδρομής» εξήγησε.

Η Apple έχει τώρα το περιθώριο να δώσει εξηγήσεις πριν ληφθεί απόφαση για επιβολή προστίμου, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι το 10% του παγκόσμιου τζίρου της. Μπορεί επίσης να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις ώστε να μην κριθεί τελικά ένοχη.

Η προειδοποίηση της Κομισιόν, επισημαίνει το Reuters, έρχεται μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει στις ΗΠΑ η εκδίκαση αγωγής κατά της Apple από την Epic Games, δημιουργό του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Fortnite, η οποία επίσης υποστηρίζει ότι η Apple εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για εφαρμογές κινητών.

Έρευνα για τον ίδιο λόγο εκκρεμεί και στη Βρετανία.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024