Σε κομβικό παράγοντα για την επίτευξη της πολυπόθητης ανοσίας αναδεικνύονται οι νεότερες ηλικίες που μπήκαν ήδη στη διαδικασία του εμβολιασμού τις τελευταίες ημέρες. Η εντυπωσιακή, και εν πολλοίς μη αναμενόμενη, ανταπόκρισή τους φαίνεται πως θα αλλάξει επί τα βελτίω το χρονοδιάγραμμα της Επιχείρησης Ελευθερία η οποία ανεβάζει ρυθμό.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται, έρχεται να καλύψει το κενό που προκάλεσαν τρόπον τινά οι γηραιότεροι οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό έχουν απόσχει από τη διαδικασία.

Από το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες 30 έως 39 ετών, ήδη κλείστηκαν πάνω από 100.000 ραντεβού.

Από χτες το βράδυ άνοιξε και η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44, ενώ τρεις μέρες μετά, το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 45-49.

Χαμός με τα ραντεβού στις ηλικίες 40-44

Χτες πάντως κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να ενημερώσουν ότι λόγω της κατακόρυφης αυξημένης ζήτησης σε ραντεβού από την ηλικιακή ομάδα 30-39 και 40-44, που άνοιξε χτες το απόγευμα, θα υπάρξει άμεσα αποψε αυξηση εμβολιαστικων γραμμων και νέα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να καλυφθούν όλα τα αιτήματα.

Το πρόβλημα ήταν βασικά στον Βόρειο Τομέα της Αττικής, ενώ σήμερα το πρωί η κατάσταση αναμένεται να είναι μακράν καλύτερη.

Πάντως αργότερα ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους:

«Με δεδομένη τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών των ηλικιακών ομάδων 30-39 και 40-44, ανοίγουμε νέες εμβολιαστικές γραμμές διευκολύνοντας τους συμπολίτες μας να βρουν ραντεβού άμεσα».

Υπενθυμίζεται πως για τους πολίτες που δεν έχουν κάνει εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση, η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα στις 8 το πρωί.

Κικίλιας: Στόχος οι 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα

Από την πλευρά του χτες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε λόγο για καθημερινό σπάσιμο των ημερήσιων εμβολιασμών και όπως τόνισε η επιτάχυνση της διαδικασίας με το άνοιγμα νέων εμβολιαστικών κέντρων ώστε από τις 5 Μαΐου να λειτουργούν σε όλη τη χώρα 1500 εμβολιαστικά κέντρα έχει στόχο «να αγγίξουμε τις 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα».

Ο υπουργός Υγείας πάντως άφησε αιχμές για τις πρωινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τον εμβολιασμό των νεότερων ηλικιών με το AstraZeneca λέγοντας ότι «η ανάγκη για αντιπολίτευση πρέπει να έχει και κάποια όρια».

Προτροπή να εμβολιαστούν όλοι

Ερωτηθείς σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια τις AstraZeneca για τις ηλικιακές ομάδες των 30 έως και 49 ετών ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο σχεδιασμός της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμού δεν αφορά τον εμβολιασμό με AstraZeneca μόνο για τις δύο αυτές ηλικιακές ομάδες (30-39 και 40-49), ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια διαθέσιμων εμβολίων.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την προτροπή του προς όλους να σπεύσουν να εμβολιαστούν λέγοντας ότι «τα επιστημονικά δεδομένα είναι πολλά και συντριπτικά υπέρ των εμβολίων. Η επιστήμη έχει βοηθήσει ώστε να υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος για να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία. Προτρέπουμε όλους να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο».

Προγραμματισμός ραντεβού

Ο προγραμματισμός των ραντεβού εμβολιασμού μπορεί να γίνει απευθείας από τους Πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Εφόσον οι πολίτες έχουν ελέγξει τη δυνατότητα εμβολιασμού την τρέχουσα περίοδο, ακολουθούν το σύνδεσμο (emvolio.gov.gr/app) στον οποίο τους παραπέμπει η πλατφόρμα, για να προγραμματίσουν το ραντεβού. Έτσι, συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά. Μάλιστα, μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις

Κατόπιν επιτυχούς σύνδεσης, οι ενδιαφερόμενοι ακολουθούν τα παρακάτω βήματα για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους:
•    Αρχικά, προγραμματίζουν το ραντεβού για την λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.
•    Στη συνέχεια, προγραμματίζουν το επαναληπτικό ραντεβού (δεύτερη δόση του εμβολίου)
•    Οι πολίτες ελέγχουν τα στοιχεία του ραντεβού, το οποίο πρέπει να επιβεβαιώσουν εντός δύο (2) λεπτών
•    Τέλος, αποθηκεύουν/ εκτυπώνουν τα στοιχεία του ραντεβού και του QR code

Εναλλακτικά, μπορούν να προσέλθουν οι ίδιοι ή τρίτα πρόσωπα για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ ή φαρμακείο. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου καθώς και τον ΑΔΤ ή να φέρει φωτοτυπία τους.

Τροποποίηση ραντεβού

Οι πολίτες μπορούν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν το ραντεβού τους, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

-Αλλαγή/ ακύρωση μπορεί να γίνει έως και τρείς ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία
-Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν/ ακυρώσουν το ραντεβού τους μία φορά μόνο
-Σε περίπτωση ακύρωσης ή μη προσέλευσης, οι πολίτες δε θα έχουν τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού για τις επόμενες 30 ημέρεs

Υπενθύμιση ραντεβού εμβολιασμού
Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν υπενθύμιση για τις λεπτομέρειες του ραντεβού τους αποστέλλοντας SMS στο 13034 με τον Κωδικό Ραντεβού ή το ΑΜΚΑ και το επώνυμό (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο). Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνουν άμεση απάντηση από το EMVOLIO παρέχοντας τις λεπτομέρειες του ραντεβού.
Οι πολίτες θα λάβουν τρία αυτοματοποιημένα SMS υπενθύμισης του ραντεβού τους από το EMVOLIO ως εξής:
•    3 ημέρες πριν από το ραντεβού
•    1 ημέρα πριν από το ραντεβού
•    στις 7 π.μ. την ημέρα του ραντεβού

Κλείστηκαν 60.000 ραντεβού

Όπως είπε ο  υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βράδυ της Μεγάλη Τρίτης έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-39 και ήδη πολλοί συμπολίτες μας έλαβαν σχετικό μήνυμα στο κινητό τους.

Διευκρίνισε ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι διαφορετικά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, καθώς καλούνται να μπουν στην πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού ή να απευθυνθούν στον φαρμακοποιό τους, αφού ο στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα.

Ήδη χθες το βράδυ κλείστηκαν 60.000 ραντεβού για 30.000 πολίτες, είπε.

Για τους 40αρηδες

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την ηλικιακή ομάδα 40-44, η πλατφόρμα για την οποία θα ανοίξει την Μεγάλη Πέμπτη και η οποία θα εμβολιαστεί επίσης με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49, η οποία όμως θα μπορεί να εμβολιαστεί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Για αυτή την ηλικιακή ομάδα,  ο υπουργός σημείωσε ότι θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία με το κανονικό μήνυμα της άυλης συνταγογράφησης, όπου θα αποσταλούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πρώτο και το δεύτερο ραντεβού, το οποίο -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης- «μπορεί να το κάνει κάποιος σε άλλη πόλη ενόψει του καλοκαιριού που θα επιτραπούν κι οι μετακινήσεις.

Εδώ και λίγες ημέρες έχουμε δώσει την δυνατότητα στην πλατφόρμα να μπορείς να κλείσεις το ραντεβού του δεύτερου εμβολίου σε άλλη πόλη, προκειμένου να βελτιώσουμε τη δυνατότητα των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο όπου κι αν βρίσκονται ή όπου κι αν θα βρίσκονται ενόψει του καλοκαιριού. Είναι ευέλικτο το ραντεβού μπορεί κάποιος να αλλάξει την ημερομηνία και την τοποθεσία. Αυτή την στιγμή η πλατφόρμα δίνει άλλη μια δυνατότητα -όσον αφορά το εμβόλιο της Astra Zeneca- να αλλάξει κάποιος το δεύτερο ραντεβού του ως και τις 8 εβδομάδες, να το φέρουν δηλαδή πιο κοντά».

Οδηγός για την επιστροφή στην κανονικότητα οι νέοι

Έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Πρακτικά επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα που έχει οδηγό τους νέους ανθρώπους. Για να είναι γρηγορότερη και ασφαλέστερη αυτή η επιστροφή πρέπει να εμβολιαστούν οι νέοι άνθρωποι που κινούν την αγορά,  σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος.

Παράλληλα επισήμανε πως η πλειονότητα των ανθρώπων που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι άνω των 65 και από αυτούς το 85% ήταν ανεμβολίαστοι ενώ είχαν τη δυνατότητα. Σε αυτό το σημείο απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να ξανασκεφτούν το ζήτημα της δικής τους ασφάλειας και να λάβουν υπόψη και την κατάσταση του ΕΣΥ που δέχεται μεγάλη πίεση. «Όταν το κράτος δίνει σε κάποιον τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο, για να επανέλθουμε όλοι γρήγορα σε μια κανονικότητα», σημείωσε.

Δυνατότητα συντόμευσης του μεσοδιαστήματος μεταξύ δύο δόσεων

Από τις 5 Μαΐου αυξάνεται η δυναμικότητα

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα τους πολίτες 50-54 ετών, ενώ την περασμένη Τετάρτη είχε ανοίξει η πλατφόρμα για την ομάδα 55-59.

Από τις 5 Μαΐου αυξάνεται κατά πολύ η δυναμικότητα του συστήματος, καθώς θα αναπτυχθούν συνολικά  1.500 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα προστεθούν και άλλα στη συνέχεια έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μαΐου και του Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών -μετά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- έχει δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson&Johnson οι οποίοι θα ξεκινήσουν στη χώρα μας  την Τετάρτη 5 Μαΐου.

Πότε θα χτιστεί το τείχος ανοσίας

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στα μέσα Ιουλίου το τείχος ανοσίας θα είναι ισχυρό, ενώ έχει ανοίξει και η συζήτηση για τις ελευθερίες των εμβολιασμένων, με μεγαλύτερη αλλαγή το υγειονομικό διαβατήριο που θα επιτρέπει ελεύθερες μετακινήσεις.

Σχετικά με την ινδική μετάλλαξη, κρούσματα της οποίας έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας, «δε φαίνεται να έχουμε πρόβλημα με τα εμβόλια».

Εμβολιαστική κάλυψη

Μέχρι τώρα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ως εξής:

  • Οι 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
  • Οι 80-84 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
  • Οι 75-79 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 71%, με κλεισμένα ραντεβού στο 78%
  • Οι 70-74 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 55%, με κλεισμένα ραντεβού στο 73%
  • Οι 65-69 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 35%, με κλεισμένα ραντεβού στο 71%
  • Οι 60-64 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 51%, με κλεισμένα ραντεβού στο 64%
  • Οι 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 53%
  • Οι 50-54 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 43%.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr