Η συνολική παγκόσμια δαπάνη για εμβόλια Covid-19 προβλέπεται να ανέλθει σε 157 δισ. δολάρια μέχρι το 2025, λόγω των μαζικών προγραμμάτων εμβολιασμού που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και των ενισχυτικών εμβολίων που αναμένονται κάθε διετία, σύμφωνα με έκθεση της IQVIA Holdings Inc, αμερικανικής εταιρείας δεδομένων υγείας.

Σύμφωνα με το Reuters, η IQVIA, που διαθέτει δεδομένα και αναλύσεις στη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης, υποστηρίζει ότι αναμένει το πρώτο κύμα του εμβολιασμού να καλύψει περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2022. Τα ενισχυτικά εμβόλια αναμένεται να ακολουθήσουν τους αρχικούς εμβολιασμούς κάθε δύο χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για την πιθανότητα να χρειαστεί ένα ενισχυτικό εμβόλιο στο διάστημα 9-12 μηνών μετά τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πρόσφατα. Η Pfizer, επίσης, έχει ανακοινώσει ότι ενισχυτικές δόσεις εμβολίου ίσως χρειαστούν μέσα σε 12 μήνες.

Η δαπάνη για εμβόλια εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 54 δισ. δολάρια φέτος, εν μέσω των μαζικών προγραμμάτων εμβολιασμού παγκοσμίως, και να υποχωρήσει σταδιακά στα 11 δις δολάρια το 2025 καθώς ο αυξημένος ανταγωνισμός και οι όγκοι των εμβολίων θα πιέζουν τις τιμές εμβολίων χαμηλότερα, σύμφωνα με την IQVIA.

Η πρόβλεψη για αυτού του τεράστιου μεγέθους ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων για μιας νέας κατηγορίας φαρμάκου ή εμβολίου είναι πρωτόγνωρη, όμως υπενθυμίζει τα 130 δις δολάρια που δαπανήθηκαν σε φάρμακα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C στο διάστημα 2014-2020. Η πρόβλεψη για δαπάνη σε εμβόλια Covid-19 αντιστοιχεί στο 2% της πρόβλεψης των 7 τρις δολαρίων για συνταγογραφούμενα φάρμακα την ίδια περίοδο, επισημαίνει η IQVIA.

Εξαιρουμένου του κόστους για τα εμβόλια αυτά, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη προβλέπεται να είναι 68 δις δολάρια μικρότερη στην εξαετία 2020-2025 απ’ ότι θα ήταν χωρίς την πανδημία, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της εταιρείας.  Η πανδημία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις επισκέψεις σε γιατρούς, τις διαδικασίες και χρήση φαρμάκων, προκαλώντας αύξηση των αποθεμάτων τις πρώτες ημέρες για ορισμένες φαρμακευτικές θεραπείες και μετά επιστροφή σε πιο φυσιολογικές συνθήκες, ανέφερε η έκθεση.

«Μπορεί τα εμβόλια να κοστίσουν 157 δις δολάρια την επόμενη πενταετία, όμως αυτό είναι ένα πολύ μικρό τίμημα σε σχέση με το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας,» δήλωσε ο Μάρει Αϊτκεν, αντιπρόεδρος της IQVIA.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr