Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο Covid-19: Για τρίτη και τέταρτη ενισχυτική δόση ετοιμάζεται η Moderna

Εμβόλιο Covid-19: Για τρίτη και τέταρτη ενισχυτική δόση ετοιμάζεται η Moderna

Οι ενισχυτικές και παιδιατρικές δόσεις πιθανότατα θα περιέχουν μικρότερη ποσότητα mRNA

H αμερικανική Moderna ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αυξάνει την παραγωγή του εμβολίου mRNA που ανέπτυξε κατά του κοροναϊού προβλέποντας ότι «σημαντική» ζήτηση το 2022 και το 2023 καθώς εξαπλώνονται οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές του κοροναϊού.

Η παραγωγή για το επόμενο έτος προβλέπεται να αυξηθεί μέχρι τις 3 δισεκατομμύρια δόσεις, ενώ η φετινή παραγωγή θα κυμανθεί μεταξύ 800 εκατ. και ενός δισ. δόσεων, αυξημένη σε σχέση με τον προηγούμενο στόχο για τουλάχιστον 700 εκατ. δόσεις.

«Καθώς παρακολουθούμε τη ραγδαία εξάπλωση στελεχών ειδικού ενδιαφέροντος, πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε σημαντική ζήτηση για το εμβόλιο μας και τις υποψήφιες ενισχυτικές δόσεις το 2022 και 2023» αναφέρει σε ανακοίνωση της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλός της Στεφάν Μπανσέλ.

Τόσο ο Μπανσέλ όσο και ο επικεφαλής της ανταγωνιστικής Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά έχουν δηλώσει ότι για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου προστασίας δεν αποκλείεται να απαιτούνται ενισχυτικές δόσεις κάθε περίπου 12 μήνες.

Δείτε επίσης: Εμβόλιο Pfizer: Τρίτη δόση μετά από 9 – 12 μήνες για 100% προστασία

Το ακριβές ύψος της φετινής παραγωγής θα εξαρτηθεί από δοκιμές που πραγματοποιεί η Moderna σε εμβόλια με μικρότερη ποσότητα mRNA. Στη σημερινή του μορφή, το εμβόλιο περιέχει 100 μικρογραμμάρια mRNA, ποσότητα που θα μπορούσε να μειωθεί στα 20 με 50 μικρογραμμάρια για τις ενισχυτικές και παιδιατρικές δόσεις.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της Moderna Στέφεν Χόγκε, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να συντηρηθεί έως και τρεις μήνες σε θερμοκρασία απλού ψυγείου, κάτι που θα διευκόλυνε τη διάθεσή του στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου οι ειδικοί καταψύκτες σπανίζουν.

«Θα μπορούσε να αποδειχθεί επίτευγμα με πραγματική σημασία το 2022 στην Αφρική και σε χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος» είπε ο Χόγκε.

Η Moderna σκοπεύει τώρα να διπλασιάσει την παραγωγική ικανότητα μονάδας στην Ελβετία την οποία διαχειρίζεται ο συνεργάτης της Lonza αλλά και να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή σε μονάδα της ισπανικής Laboratorios Farmaceuticos ROVI SA. Η παραγωγή του εργοστασίου της Moderna στις ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50%.

Η εταιρεία αναφέρει πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με άλλους παρασκευαστές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παραγωγή του εμβολίου της, έπειτα από ανάλογες συμφωνίες που συνήψε με την Sanofi και την Catalent.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024