Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία, η μεγάλη χωματερή της Ευρώπης

Τουρκία, η μεγάλη χωματερή της Ευρώπης

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Τουρκία απορροφά τη συντριπτικά μεγαλύτερη ποσότητα απορριμμάτων που εξάγει η ΕΕ προς τρίτες χώρες, με τεράστιες συνέπειες για το οικοσύστημά της.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία είναι πολύτιμη για την Ευρώπη επειδή κρατά στο έδαφός της εκατομμύρια πρόσφυγες από τις γύρω χώρες και δεν τους επιτρέπει να απειλήσουν τους «27».

Εξίσου γνωστό είναι ότι οι καλές σχέσεις με την Άγκυρα είναι αναγκαίες εξαιτίας των σημαντικών εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών που έχουν μαζί της αρκετά κράτη της ΕΕ – κυρίως η Γερμανία και η Ιταλία – αλλά και της έκθεσης μιας σειράς ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική αγορά.

Υπάρχει, όμως, κάτι ακόμη που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό και καθιστά την Τουρκία περισσότερο απαραίτητη για τους Ευρωπαίους: Επειδή σε αυτήν εξάγονται οι συντριπτικά μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών – απορριμμάτων, για να το διατυπώσουμε πιο επιστημονικά – σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Πρώτο το σκραπ

Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, για του λόγου το αληθές, τα κράτη-μέλη της ΕΕ εξήγαγαν πέρυσι προς την Τουρκία 13,7 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών κάθε είδους – μια ποσότητα η οποία είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2004. Προκειμένου δε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές προς τη δεύτερη κατά σειρά χώρα, την Ινδία, έφτασαν το 2020 μόλις στους 2,9 εκατομμύρια τόνους…

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών που εξάγει η ΕΕ (53% σύμφωνα με την Eurostat) αφορά σιδηρομεταλλεύματα (σκραπ). Συνολικά, οι ποσότητες που έφυγαν πέρυσι προς άλλες χώρες ήταν 17,4 εκατομμύρια τόνοι – με την Τουρκία να είναι ο παραλήπτης των 11,8 εκατομμυρίων εξ’ αυτών.

Δεύτερα στη σειρά έρχονται τα χάρτινα απορρίμματα, με το σύνολο της ποσότητας που εξήχθη το 2020 να φτάνει τους 6,1 εκατ. τόνους. Εξ’ αυτών, η Τουρκία απορρόφησε το 15%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνθηκε προς την Ινδία (26%) και την Ινδονησία (20%).

SOS για τα πλαστικά

Ειδικά όσον αφορά στα – εξαιρετικά επικίνδυνα – πλαστικά, σύμφωνα με την Greenpeace, οι ποσότητες που δέχθηκε πέρυσι η Τουρκία από την ΕΕ έφτασαν τις 660.000 τόνους, έναντι 582.000 το 2019. «Περίπου 241 φορτηγά με τέτοιου είδους απορρίμματα εισέρχονται καθημερινά στην Τουρκία», δήλωσε το στέλεχος της οργάνωσης, Νιχάν Τεμίζ Ατάς,.

Με βάση μαρτυρίες και οπτικό υλικό που παρουσίασε, μεγάλο μέρος από τα εισαγόμενα πλαστικά εναποτίθενται στο φυσικό περιβάλλον ή παραδίδονται στη φωτιά, όπως συμβαίνει στα Άδανα. Γι’ αυτό και η οργάνωση έχει ξεκινήσει εκστρατεία με σύνθημα «Μην αφήσετε την Τουρκία να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο πλαστικών».

Φαίνεται, τελικά, πως αρκετοί στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως μια τεράστια χωματερή – όπου, εκτός από σκραπ και πλαστικά, μπορούν να πετιούνται και ανθρώπινες ψυχές. Άλλωστε, η Τουρκία δεν κατατάσσεται στις φτωχές χώρες, προς τις οποίες η Κομισιόν έχει απαγορεύσει την εξαγωγή απορριμμάτων από την 1η Ιανουαρίου 2021…

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024