Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - ΕΕ: Το 1/4 των Ευρωπαίων έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου – Όμως είναι πολύ νωρίς για αισιοδοξία

Κοροναϊός – ΕΕ: Το 1/4 των Ευρωπαίων έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου – Όμως είναι πολύ νωρίς για αισιοδοξία

Παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ένωσης έχει επιταχυνθεί, η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κοροναϊού στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ικανή να ανατρέψει κάθε ευρωπαϊκή επιτυχία

Η επιτάχυνση του εμβολιασμού των κατοίκων της κάνει την ΕΕ να ελπίζει σε ένα σχετικά σύντομο τέλος της πανδημίας – ή έστω σε ένα καλοκαίρι «κανονικότητας». Ωστόσο, η Ευρώπη και οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη που έχουν δεσμεύσει τη συντριπτική πλειοψηφία των διαθέσιμων δόσεων με στόχο την ανάκαμψη των κοινωνιών τους, ενδέχεται να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καθώς η έξαρση της πανδημίας στα αναπτυσσόμενα κράτη, που δεν αναμένεται να εξασφαλίσουν επαρκείς δόσεις για τους πληθυσμούς τους ακόμη και για ολόκληρα χρόνια, είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού, ικανές να προσπεράσουν τη γραμμή άμυνας των εμβολίων.

Χθες η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε μια ιδιαιτέρως ευχάριστη είδηση για την εξέλιξη της πανδημίας στο εσωτερικό της Ένωσης: Το ένα τέταρτο των ενηλίκων της ΕΕ έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού

«Μέχρι στιγμής, 129 εκατ. εμβόλια έχουν χορηγηθεί στην ΕΕ», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στις Βρυξέλλες. «Περίπου το 26% των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση», εξήγησε.

Οι δηλώσεις της δημιουργούν αιτίες για αισιοδοξία, καθώς η ΕΕ επιχειρεί να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, αφήνοντας πίσω της τα προβλήματα που αντιμετώπισε με τις προμήθειες των πολύτιμων δόσεων.

Βασικός στόχος της Ένωσης είναι ο εμβολιασμός του 70% του ενήλικου πληθυσμού της μέχρι τον Ιούλιο, όμως οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της AstraZeneca, που έκαναν την ΕΕ να κινηθεί νομικά εις βάρος της εταιρείας, αλλά και τα απροσδόκητα προβλήματα με το εμβόλιο της Johnson&Johnson, η οποία «πάγωσε» τη διανομή μέχρι την ολοκλήρωση της επισκόπησης ασφαλείας από την αρμόδια αρχή, μείωσαν τις ελπίδες των Ευρωπαίων για ένα Covid-free καλοκαίρι.

Ο σκόπελος φάνηκε να ξεπερνιέται χάρη στην αύξηση της προσφοράς από τις Pfizer και BioNTech, που συμφώνησαν να επισπεύσουν 50 εκατ. παραδόσεις στην ΕΕ που είχαν προγραμματιστεί για αργότερα εντός του έτους.

Περίπου 30 εκατ. δόσεις πρόκειται να παραδοθούν εντός της εβδομάδας σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν, γεγονός που λειτουργεί καθησυχαστικά για τα κράτη-μέλη που ήδη έχουν αρχίσει να προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Ίσως όμως να είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αισιοδοξούμε.

Τη στιγμή που η ΕΕ πανηγυρίζει, η νέα «διπλή μετάλλαξη» που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία που πλήττεται σε ασύλληπτα επίπεδα από τον φονικό ιό, έχει ήδη αρχίσει να βρίσκει τον δρόμο της για την ευρωπαϊκή επικράτειά. Και καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να εκτιμήσουν το μέγεθος του κινδύνου που κρύβει η εμφάνισή της, νέα στελέχη του ιού εμφανίζονται σε κάθε απροστάτευτη γωνιά του πλανήτη.

Η περίπτωση της Ινδίας συγκεκριμένα, γίνεται ακόμη πιο απειλητική αν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες παραγωγούς φαρμάκων στον κόσμο. Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημαντικός περιορισμός των εξαγωγών φαρμάκων που επέβαλε η χώρα για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, μεταφράστηκε στη μείωση των δόσεων εμβολίων που εξήγε μόλις στις 1,2 εκατ. για τον μήνα Απρίλιο. Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον Economist, στη διάρκεια των τριών προηγούμενων μηνών η χώρα είχε εξάγει συνολικά 64 εκατ. δόσεις.

Το γεγονός αυτό επηρεάζει και την Ευρώπη, καθώς το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας παράγει μεταξύ άλλων και το εμβόλιο της AstraZeneca. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν τις ελπίδες τους στο συγκεκριμένο εμβόλιο. Και καθώς η έλλειψή του θα τις αφήσει για ακόμη περισσότερο καιρό απροστάτευτες, δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε άλλο ένα μέρος του φαύλου κύκλου του «εθνικισμού των εμβολίων», οδηγώντας στη γέννηση περαιτέρω μεταλλάξεων.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024