Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Πέρασαν 40 ημέρες κλεισμένοι σε σπήλαιο για χάρη της επιστήμης

Γαλλία: Πέρασαν 40 ημέρες κλεισμένοι σε σπήλαιο για χάρη της επιστήμης

Το πείραμα είχε στόχο να ελέγξει πώς προσαρμόζονται οι άνθρωποι στην απώλεια της αίσθησης του χρόνου

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 40 ημέρες πέρασαν 15 Γάλλοι στο εσωτερικό μιας σπηλιάς. Αιτία για τον εγκλεισμό τους δεν ήταν κάποιο ατύχημα ή κατολίσθηση, αλλά ένα επιστημονικό πείραμα με στόχο τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι προσαρμόζονται σε ακραίες συνθήκες διαβίωσης.

Οι 15 συμμετέχοντες ζούσαν στο σπήλαιο Lombrives στη νοτιοδυτική Γαλλία χωρίς τηλέφωνα, ρολόγια ή ηλιακό φως.

Κοιμόντουσαν σε σκηνές, παρήγαγαν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια και δεν είχαν επαφή με τον έξω κόσμο.

Όπως αναφέρει το BBC, το πρότζεκτ είχε ως στόχο να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στην απώλεια της αίσθησης του χρόνου και του χώρου.

Στο λεγόμενο πείραμα «Deep Time», το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο, συμμετείχαν οκτώ άνδρες και επτά γυναίκες, ηλικίας 27 έως 50 ετών.

Επιστήμονες που επιβλέπουν το πρότζεκτ μπήκαν στο σπήλαιο μια μέρα νωρίτερα για να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες ότι το πείραμα πλησίαζε το τέλος του.

Χαμογελαστοί αλλά μάλλον ζαλισμένοι, οι εθελοντές βγήκαν από την απομόνωση εν μέσω χειροκροτημάτων και φορώντας γυαλιά ηλίου, μέχρι να συνηθίσουν τα μάτια τους το φως του ήλιου.

Ο επικεφαλής του πρότζεκτ, Γάλλο-Ελβετός ερευνητής Κριστιάν Κλοτ, δήλωσε ότι ο χρόνος φάνηκε να περνά πιο αργά στο σπήλαιο.

Η 33χρονη εθελόντρια Μαρίνα Λαντόν ανέφερε ότι το πείραμα «ήταν σαν να κάνουμε παύση» από τη ζωή.

Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, η ομάδα έπρεπε να οργανώσει εργασίες χωρίς να μπορεί να υπολογίσει το χρονικό διάστημα που απαιτείται. Αντ ‘αυτού, έπρεπε να βασίζονται στα βιολογικά τους ρολόγια και στους κύκλους ύπνου για να «χτίσουν» τις μέρες τους.

Στο σπήλαιο, είχαν λίγες σύγχρονες ανέσεις στη διάθεσή τους.

Για παράδειγμα, οι εθελοντές έπρεπε να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια με ένα ποδήλατο με πεντάλ και να αντλήσουν νερό από ένα πηγάδι βάθους 45 μ..

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το πρότζεκτ θα τους βοηθήσει να καταλάβουν πώς οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν σε ακραίες συνθήκες διαβίωσης.

Ο σκοπός της μελέτης έχει ιδιαίτερη σημασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια εποχή που τα «lockdown» έχουν περιορίσει εκατομμύρια ανθρώπους σε απομόνωση.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024