Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαστημικό σκουπίδι απείλησε σκάφος της SpaceX σε πτήση προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Διαστημικό σκουπίδι απείλησε σκάφος της SpaceX σε πτήση προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Στιγμές αγωνίας για τους τέσσερις αστροναύτες

Οι τέσσερις αστροναύτες που εκτοξεύτηκαν την Παρασκευή προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έζησαν στιγμές αγωνίας όταν τους ζητήθηκε να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη πρόσκρουση διαστημικού σκουπιδιού.

Το κοντινό πέρασμα, γνωστό με τον αστρονομικό όρο σύνοδος, συνέβη στις 20.43 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή, περίπου οκτώ ώρες μετά την αναχώρηση του σκάφους Crew Dragon της SpaceX από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Την ώρα που το πλήρωμα ετοιμαζόταν να κοιμηθεί έπειτα από μια κουραστική ημέρα, η SpaceX ενημέρωσε ότι ένα αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο θα περνούσε σε μικρή απόσταση από το σκάφος 20 λεπτά αργότερα, ανέφερε το Space.com.

Το Κέντρο Ελέγχου της αποστολής ζήτησε από τους τέσσερις αστροναύτες να καλύψουν τα παράθυρα με κουβέρτες, να φορέσουν τις στολές τους να και να δεθούν στις θέσεις τους, αποκαλύπτει ο διάλογος που αναρτήθηκε στο YouTube από το Raw Science.

Η στολή είναι σχεδιασμένη να προστατεύει το πλήρωμα σε περίπτωση απότομης αποσυμπίεσης της καμπίνας.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, η Σάρα Γκιλς της SpaceX ενημέρωσε το πλήρωμα ότι το αντικείμενο είχε προσπεράσει το σκάφος σε απόσταση μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί, οπότε οι αστροναύτες έβγαλαν τις στολές και πήραν το πράσινο φως να κοιμηθούν.

Οι τέσσερις αστροναύτες –ο Σέιν Κίμπρο και η Μέγκαν ΜακΆρθουρ της NASA, ο Τομάς Πεσκέ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και ο Ακιχίκο Χοσίντε της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA- έφτασαν το Σάββατο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χωρίς άλλες εκπλήξεις.

Ανάλογα περιστατικά έχουν αναγκάσει πολλές τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να αλλάξει την τροχιά του για να αποφύγει ενδεχόμενες προσκρούσεις.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το τριμελές τότε πλήρωμα του πολυεθνικού τροχιακού εργαστηρίου έλαβε εντολή να καταφύγει στη ρωσική υπομονάδα του σταθμού, όπου περίμενε ένα σταθμευμένο σκάφος Soyuz, λόγω ενός διαστημικού σκουπιδιού που θα περνούσε σε μικρή απόσταση.

Τα διαστημικά σκουπίδια που κινούνται σε τροχιά γύρω από τη Γη έχουν μεν αναγνωριστεί ως σημαντικός κίνδυνος για αστροναύτες και διαστημικά σκάφη, ο αριθμός τους όμως συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς εταιρείες όπως η SpaceX εκτοξεύουν χιλιάδες δορυφόρους για να προσφέρουν διαδικτυακή πρόσβαση σε απομονωμένες περιοχές.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, σε τροχιά γύρω από τη Γη βρίσκονται σήμερα γύρω στα 128 εκατομμύρια αντικείμενα με διάμετρο τουλάχιστον ενός χιλιοστού.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024