Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα μελέτη δείχνει τη σημασία της διασποράς του κοροναϊού με το σάλιο

Νέα μελέτη δείχνει τη σημασία της διασποράς του κοροναϊού με το σάλιο

Είναι γνωστό ότι ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα όταν οι άνθρωποι μιλούν δυνατά ή βήχουν, και οι ερευνητές προσπάθησαν να εξηγήσουν αν ο ιός προέρχεται εκτός του στόματος ή βρίσκεται και στα κύτταρα της στοματικής κοιλότητας

Η νόσος COVID-19 θεωρείται πρωτίστως μία λοίμωξη που αφορά το αναπνευστικό σύστημα, αλλά με την πάροδο του χρόνου αποδείχτηκε μία πολυσυστηματική νόσος που πλήττει πολλαπλά όργανα του οργανισμού. Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό “Nature Medicine” αναφέρει και ένα νέο μέρος του σώματος που πλήττεται: τη στοματική κοιλότητα.

Ο ιός σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, μπορεί να μολύνει και κύτταρα της στοματικής κοιλότητας και των σιελογόνων αδένων. Αυτά τα δεδομένα εξηγούν γιατί ο ιός μπορεί να ανιχνευτεί σε δείγματα σάλιου και γιατί πολλοί ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όπως απώλεια γεύσης, ξηροστομία, και έλκη στόματος. Κατ’ επέκταση ο σίελος πιθανά διαδραματίζει ένα σημαντικό και υποτιμημένο ρόλο στην διασπορά του ιού.

Είναι γνωστό ότι ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα όταν οι άνθρωποι μιλούν δυνατά ή βήχουν, και οι ερευνητές προσπάθησαν να εξηγήσουν αν ο ιός προέρχεται εκτός του στόματος ή βρίσκεται και στα κύτταρα της στοματικής κοιλότητας. Αρχικά αναζήτησαν σε ιστούς από βλεννογόνο στοματικής κοιλότητας την ύπαρξη υποδοχέων ACE2 και TMPRSS2 που είναι απαραίτητοι για την είσοδο του ιού στα κύτταρα και επιβεβαίωσαν ότι όχι μόνο παράγονται μεμονωμένα, αλλά κάποια λίγα κύτταρα είχαν και τους δύο υποδοχείς.

Σε ασθενείς με ήπια ή μέτριας βαρύτητας νόσο βρέθηκαν αντίγραφα του RNA του ιού στα κύτταρα της στοματικής κοιλότητας και στο σίελο. Σε 35 ασθενείς που ελέγχθηκαν όσοι είχαν συμπτώματα, όπως απώλεια γεύσης και όσφρησης συνήθως ανιχνευόταν ο ιός σε δείγματα σίελου.

Μία βασική ερώτηση ήταν αν ο ιός που βρίσκεται σε τέτοια δείγματα ασυμπτωματικών ατόμων μπορεί να μολύνει υγιή κύτταρα, και όντως  2 από τα 8 δείγματα ασυμπτωματικών ασθενών που μελετήθηκαν σε εργαστήριο, οδήγησαν σε λοίμωξη και υγιών κυττάρων. Τα δεδομένα αυτά καταλήγουν στο ότι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδίδουν τον ιό μέσω του σίελου, και επισημαίνουν τη σημασία στη διάδοση της νόσου της στοματικής κοιλότητας.

Τα νεότερα ευρήματα συνόψισαν οι καθηγητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θ. Ψαλτοπούλου, Π. Μαλανδράκης, Γ. Ντάνασης, και Θ. Δημόπουλος (πρύτανης).

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024