Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρουσιάζοντας μια νέα γάτα στα άλλα κατοικίδια του σπιτιού

Παρουσιάζοντας μια νέα γάτα στα άλλα κατοικίδια του σπιτιού

Κάποιες φορές, όλα παίρνουν τον δρόμο τους φυσικά-Άλλοτε, όμως, χρειάζεται ειδική μεταχείριση και προσοχή

Η παρουσία μιας νέας γάτας ή μικρής γάτας στην ήδη εγκατεστημένη γάτα ή σκύλο μπορεί να είναι αρκετά εκνευριστική. Θέλετε να τα πηγαίνουν όλοι καλά μεταξύ τους και να καλωσορίσουν τη νέα γάτα στο σπίτι, αλλά αυτό σπάνια συμβαίνει εύκολα – παρόλο που ο λόγος που παίρνετε μια νέα γάτα ίσως είναι για να κρατάει συντροφιά στην εγκατεστημένη γάτα. Μπορεί να μην βιαστεί να καλωσορίσει τον νεοφερμένο με ανοιχτά πέλματα!

Οι προσεκτικές παρουσιάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση του δρόμου προς την αρμονική συνένωση των ζώων – ο έλεγχος της κατάστασης αντί του να αφήνονται τα ζώα να διευθετήσουν το θέμα μόνα τους θα δώσει μια πολύ καλύτερη ευκαιρία για μια ομαλή συνάντηση και το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα.

Παρουσιάζοντας γάτες σε γάτες

Θυμηθείτε ότι οι γάτες δε χρειάζεται να είναι κοινωνικά όντα – σε αντίθεση με τους σκύλους που προσανατολίζονται σε αγέλες, είναι χαρούμενες χωρίς την παρουσία μιας κοινωνικής δομής γύρω τους. Είναι απίθανο να αισθανθούν την “ανάγκη” για συντροφιά ακόμα κι αν θέλατε να έχετε κάποια άλλη γάτα τριγύρω.

Δεν μπορείτε να πιέσετε τις γάτες να συμπαθήσουν η μία την άλλη – ορισμένες θα ζήσουν εύκολα με έναν νεοφερμένο, άλλες ποτέ δεν θα τα πάνε καλά μαζί του ή μπορεί απλά να ζουν μαζί ειρηνικά – μπορείτε μόνο να προσπαθήσετε. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός για το φαγητό ή για τα ασφαλή μέρη για ύπνο (όπως στα περισσότερα καλά σπίτια) τότε οι γάτες θα δεχθούν η μία την άλλη τελικά και ορισμένες θα σχηματίσουν δεσμούς.

Ενώ είναι θέμα επιλογής της γάτας το αν θα τα πάνε καλά μεταξύ τους, ο τρόπος εισαγωγής μιας νέας ενήλικης ή μικρής γάτας στο σπίτι σας και σε μια εγκατεστημένη γάτα ή γάτες μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Όταν η σχέση γίνει βίαιη ή πολύ επίφοβη και η γάτα νιώσει να απειλείται, θα είναι δύσκολη η αλλαγή των προτύπων συμπεριφοράς. Επομένως, είναι ζωτικό οι εισαγωγές να γίνονται προσεκτικά αποτρέποντας υπερβολικές αντιδράσεις και να πραγματοποιούνται σιγά-σιγά. Εδώ παρουσιάζονται ορισμένοι παράγοντες που εμπλέκονται στην επιτυχημένη συνάντηση των γατών:

Ενήλικες ή γατάκια; Ένα γατάκι είναι μικρότερη απειλή σε μια εγκατεστημένη γάτα από ότι μια ενήλικη γάτα επειδή είναι ακόμη ανώριμο σεξουαλικά. Μπορεί επίσης να είναι καλύτερο να πάρετε ένα γατάκι του αντίθετου φύλου για να ελαχιστοποιήσετε τον ανταγωνισμό. Η στείρωση βοηθά στην απομάκρυνση των περισσότερων από αυτά τα προβλήματα, αλλά μπορεί να μην τα εξαφανίσει όλα μαζί. Αν παίρνετε ξανά μια ενήλικη γάτα, είναι καλύτερο να πάρετε μία του αντίθετου φύλου.

Επιλέξετε, ιδανικά, μια ήσυχη περίοδο, όταν το σπίτι είναι ήρεμο – αποφύγετε τις γιορτές, τα πάρτυ, τις επισκέψεις συγγενών ή φίλων και βρείτε χρόνο να αφοσιωθείτε στη διασφάλιση της ηρεμίας και για τις δύο γάτες.

Η όσφρηση είναι σημαντική Θυμηθείτε ότι η μυρωδιά είναι η πιο σημαντική από τις αισθήσεις της γάτας όσον αφορά την επικοινωνία και την ευημερία. Μπορείτε να προσπαθήσετε και να ενσωματώσετε τη νέα γάτα στο σπίτι σας και να την κάνετε να νιώθει λιγότερο εξωγήινη αφήνοντάς την να μυρίσει το “σπίτι” πριν την εισάγετε στην εγκατεστημένη γάτα. Για να το κάνετε αυτό, χαϊδέψτε κάθε γάτα χωρίς να πλύνετε τα χέρια σας κι αναμίξτε τις μυρωδιές. Μπορείτε επίσης να μαζέψετε μυρωδιές γύρω από το κεφάλι της γάτας χαϊδεύοντας το απαλά με μια μαλακή πετσέτα και τρίβοντας με αυτό τα έπιπλα του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο, αν αφήσετε την γάτα να συνηθίσει τις νέες μυρωδιές του σπιτιού και την άλλη γάτα πριν την αρχική συνάντηση, τα πράγματα θα είναι πιο ανεκτά.

Για αυτό το λόγο είναι πολύ χρήσιμη η καθυστέρηση της συνάντησης των γατών για λίγες ημέρες ή μία εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, κρατείστε τις σε διαφορετικά δωμάτια επιτρέποντας στην καθεμία να ερευνήσει το δωμάτιο και το κρεβάτι της άλλης χωρίς αυτές να συναντιούνται.

Χρησιμοποιώντας ένα κλουβί ή ένα σάκο μεταφοράς για τις εισαγωγές Είναι στο χέρι σας να κάνετε και την καινούργια γάτα και τη διαμένουσα να νιώσουν όσο πιο ασφαλής γίνεται και να αποφύγετε το κυνηγητό ή τις απειλές προς τον νεοφερμένο (ή περιστασιακά και το ανάποδο). Προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν αν επιτρέψετε οι αρχικές συναντήσεις να εξελιχθούν σε καβγά ή κυνηγητό.

Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κλουβί για γατάκια στις αρχικές παρουσιάσεις. Τα κλουβιά για γατάκια είναι μεταλλικά κλουβιά με πλέγματα μεγέθους 1m με 0,75m ύψος με ένα πορτάκι το οποίο μπορεί να παραμείνει ανοιχτό ή να κλείσει με ασφάλεια. Η γάτα μέσα στο κλουβί μπορεί να δει τι συμβαίνει γύρω της αλλά νιώθει προστατευμένη μέσα στη «φωλιά».

Μπορείτε να βάλετε μια κουβέρτα από πάνω, αρχικά για να νιώσει η γάτα περισσότερο ασφαλής αν πιστεύετε ότι νιώθει ευάλωτη. Το κλουβί επιτρέπει στις γάτες να δουν η μία την άλλη, να μυρίζουν μέσα από τις μπάρες και να σφυρίζουν και να μουγκρίζουν η μία στην άλλη χωρίς να πραγματοποιηθεί επίθεση ή εκφοβισμός. Οι μπάρες τους επιτρέπουν να βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη αλλά ταυτόχρονα παρέχουν προστασία.

Αν έχετε αναλάβει ένα νέο γατάκι τότε είναι πολύ χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε ένα μεγαλύτερο κλουβί ως βάση για να μένει αρχικά το γατάκι. Οι εισαγωγές μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας το κλουβί και μπορείτε να κλείσετε το γατάκι μέσα, μαζί με το κρεβάτι και το αμμοδοχείο του, αν πρόκειται να βγείτε έξω και δε θέλετε να το αφήσετε φοβούμενοι μήπως πάθει κακό ή βρεθεί σε κίνδυνο. Το γατάκι μπορεί να κλειστεί μέσα στο κλουβί κατά τη διάρκεια της νύχτας (βεβαιωθείτε ότι έχει διαθέσιμο νερό) με τα άλλα ζώα να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο προκειμένου να συνηθίσουν το ένα το άλλο με ασφάλεια.

Εάν δε διαθέτετε κλουβί ή καφάσι, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κλουβί μεταφοράς ή καλάθι γατών για τις αρχικές εισαγωγές. Βεβαίως, δε θα μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε για να κλείσετε τη γάτα ή το γατάκι για μακρές περιόδους επειδή είναι πολύ μικρό, αλλά είναι καλύτερο από το τίποτα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα κλουβί μεταφοράς για τις εισαγωγές

Τοποθετήστε τη νέα γάτα ή το γατάκι στο κλουβί/κλουβί μεταφοράς κι αφήστε την γάτα, που ήδη κατοικεί στο σπίτι, να έρθει στο δωμάτιο. Αν χρησιμοποιείτε έναν κλουβί μεταφοράς γατών, τοποθετήστε τον πάνω από το επίπεδο του εδάφους έτσι ώστε οι γάτες να μην έχουν άμεση οπτική επαφή μεταξύ τους – αυτό μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα. Αφήστε την γάτα που ήδη κατοικεί στο σπίτι να μπει στο δωμάτιο, δώστε της προσοχή και καθησυχάστε την.

Αν η γάτα αποφασίσει να φύγει χωρίς να εξετάσει τη νέα γάτα, μην την εξαναγκάσετε αλλά αφήστε τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους – πιθανόν είναι ο τύπος της γάτας που δεν θα ξεκινήσει επιθετικές συναντήσεις αλλά θα φύγει από τη μέση και σταδιακά θα αποδεχθεί τη νέα γάτα στο νοικοκυριό με την πάροδο του χρόνου. Αν οι γάτες δείξουν σημάδια επιθετικότητας, αποσπάστε τους την προσοχή με έναν θόρυβο και στη συνέχεια να τις επαινέσετε που κάνουν ησυχία.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπολείμματα φαγητού για να ενθαρρύνετε τις γάτες να μείνουν κοντά η μία με την άλλη και να αποδεχτούν την παρουσία των άλλων και αυτό να αποτελέσει μια θετική εμπειρία – θέλετε οι γάτες να συνδεθούν μεταξύ τους με ευχάριστες εκδηλώσεις, όχι φωνές ή κυνηγητά. Αν χρησιμοποιείτε μεγάλο κλουβί, όταν το γατάκι/γάτα βρίσκεται ήδη μέσα στο κλουβί για αρκετές ημέρες, τότε μπορείτε να επιτρέψετε την ελεύθερη πρόσβαση της εγκατεστημένης γάτας έτσι ώστε σταδιακά να συνηθίσουν η μία την άλλη.

Αν χρησιμοποιείτε κλουβί μεταφοράς τότε θα χρειαστεί να είστε λίγο πιο δυναμικός και να ενορχηστρώσετε συχνές συναντήσεις. Και με τις δύο μεθόδους, μπορείτε να ξεκινήσετε να ταΐζετε τις γάτες την ίδια στιγμή, την γάτα που ήδη μένει στο σπίτι έξω και τη νέα γάτα μέσα στο κλουβί ή κλουβί μεταφοράς πάνω στο πάτωμα. Καθ’όλη τη διαδικασία, μπορεί να υπάρξει σφύριγμα και φτύσιμο αλλά αυτό σταδιακά θα μετατραπεί σε περιέργεια και σταδιακή αποδοχή – αυτό μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, ανάλογα με την κάθε γάτα.

Συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο

Όταν νιώσετε ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για να συναντηθούν χωρίς το κλουβί, τότε μπορείτε να ξαναχρησιμοποιήσετε το φαγητό για απόσπαση της προσοχής. Συγκρατήστε το φαγητό έτσι ώστε να είναι λίγο πεινασμένες κι έπειτα ταΐστε τις στο ίδιο δωμάτιο.

Επιλέξτε ένα δωμάτιο όπου κάθε γάτα μπορεί να διαφύγει πίσω από έπιπλα ή να πηδήξει ψηλά ή να κρυφτεί εάν το επιθυμεί. Τοποθετήστε κάτω το φαγητό της εγκατεστημένης γάτας και στη συνέχεια αφήστε τη νέα γάτα να βγει έξω από το καλάθι της για να φάει – θα πρέπει να κρίνετε εσείς το πόσο κοντά θα βρίσκονται η μία στην άλλη – αρχικά μην επιχειρήσετε να τις βάλετε δίπλα-δίπλα! Να είστε ήρεμοι και καθησυχαστικοί και να ανταμοίβετε τη συμπεριφορά που επιθυμείτε με επαίνους και υπολείμματα ενός αγαπημένου φαγητού.

Εκτιμήστε πώς τα πηγαίνουν οι γάτες μεταξύ τους – μπορεί να βρουν τα δικά τους σημεία και να κοιμηθούν ή μπορεί να χρειαστεί να απομονώσετε το νέο γατάκι ξανά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας τα γεύματα ως έναν τρόπο με τον οποίο θα βρεθούν μαζί για λίγο ακόμα. Όταν σιγουρευτείτε ότι δεν πρόκειται να μαλώσουν ή να κυνηγήθουν τότε μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε ολόκληρο το σπίτι – οι γάτες πιθανόν να βρουν μέρη να κοιμηθούν και να ακολουθήσουν μια ρουτίνα που θα τους επιτρέψει να ζήσουν ειρηνικά στο ίδιο σπίτι και να μοιραστούν όλα τα οφέλη του φαγητού, της θαλπωρής και της προσοχής ενώ σταδιακά συνηθίζουν κι αποδέχονται η μία την άλλη.

Πόσο καιρό θα πάρει;

Μπορεί να χρειαστεί μόνο μια μέρα ή δύο ή μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να αντέξουν οι γάτες η μία την άλλη. Μπορεί να περάσουν μήνες πριν οι γάτες χαλαρώσουν μεταξύ τους, αλλά βρίσκεστε ήδη στο δρόμο της επιτυχίας αν φτάσετε στο στάδιο της ανακωχής μεταξύ τους. Είναι φανταστικό πως μια κρύα υγρή μέρα έξω θα εξαναγκάσει ακόμα και τους χειρότερους αντιπάλους να κάτσουν μαζί μπροστά στη φωτιά μετά από ένα μεγάλο πιάτο φαγητού.

Παρουσιάζοντας τον σκύλο

Ενώ οι σκύλοι και οι γάτες συχνά θεωρούνται εχθροί, συνήθως είναι πολύ ευκολότερη η παρουσίαση μιας νέας γάτας σε έναν σκύλο παρά σε μια άλλη γάτα. Ενώ και τα δύο ζώα αρχικά είναι επιφυλακτικά, δε βλέπουν ο ένας τον άλλο ως άμεσο ανταγωνιστή και μπορούν να τα πάνε πολύ καλά.

Αν ο σκύλος σας έχει συνηθίσει τις γάτες, μπορεί αρχικά να ενθουσιαστεί με την είσοδο μιας νέας στο σπίτι, αλλά σύντομα θα ηρεμήσει και η νέα προσθήκη θα εξασθενήσει γρήγορα. Θα αρχίσει να θεωρεί τη νέα γάτα ως μέλος της αγέλης του. Πολλοί σκύλοι θα ζουν χαρούμενα με τις δικές τους γάτες ενώ κυνηγούν τις ξένες γάτες μακριά από τον κήπο, επομένως θα χρειαστεί να φροντίσετε μέχρις ότου η γάτα θεωρηθεί μέλος του σπιτιού.

Παρομοίως, αν η νέα σας γάτα ή το νέο σας γατάκι έχει ζήσει παλαιότερα με σκύλο, τότε θα είναι λιγότερο πιθανό να φοβάται για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα νιώσει πιο γρήγορα σιγουριά γύρω από το σκύλο.

Προηγείται η ασφάλεια

Ωστόσο, η ασφάλεια πρέπει να έρχεται πρώτη. Θα πρέπει να τα έχετε όλα υπό έλεγχο μέχρι ο σκύλος και η γάτα να συνηθίσουν ο ένας τον άλλο. Χαϊδέψτε τον σκύλο και τη γάτα ξεχωριστά αλλά χωρίς να πλένετε τα χέρια σας για ανταλλαγή των μυρωδιών.

Η γάτα στη συνέχεια θα αναλάβει το προφίλ όσφρησης του σπιτιού και θα γίνει μέλος της αγέλης του σκύλου. Για άλλη μία φορά, ένα μεγάλο κλουβί είναι ιδανικό για τις πρώτες συναντήσεις για να διατηρηθεί η κατάσταση ήρεμη και η γάτα προστατευμένη. Αφήστε τον σκύλο να μυρίσει τον νεοφερμένο μέσω των μπαρών και να ξεπεράσει τον αρχικό ενθουσιασμό του.

Η γάτα μπορεί να σφυρίξει ή φτύσει αλλά είναι καλά προστατευμένη. Αν έχετε ένα μεγάλο κλουβί, τότε μπορείτε να βάλετε μέσα τη γάτα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο δωμάτιο όπου κοιμάται ο σκύλος και να τους αφήσετε να συνηθίσουν ο ένας τον άλλο για λίγες ημέρες ή μία εβδομάδα, ανάλογα με το πόσο συνηθισμένος στις γάτες είναι ο σκύλος.

Ορισμένοι σκύλοι, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν είναι συνηθισμένοι στις γάτες ή εκείνοι που είναι ευερέθιστοι ή επιθετικοί, απαιτούν ειδική φροντίδα προκειμένου να γίνει η παρουσίαση. Πρέπει να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι και να κάθονται ήσυχα. Η νέα γάτα πρέπει να τοποθετηθεί σε μια ασφαλή θέση στο δωμάτιο και να της επιτραπεί να συνηθίσει το σκύλο και να τον προσεγγίσει εάν θέλει.

Η συνέχεια του…σόου

Αυτό μπορεί να κρατήσει για αρκετό καιρό κι απαιτεί υπομονή και ανταμοιβές για το σκύλο αν συμπεριφέρεται καλά. Για πιο ήσυχους σκύλους και εκείνους που είναι συνηθισμένοι σε γάτες, οι εισαγωγές γίνονται μέσω της χρήσης ενός ισχυρού κλουβιού μεταφοράς γατών. Αρχικά κρατήστε τον σκύλο δεμένο, τοποθετήστε το κλουβί μεταφοράς σε μια υψηλή επιφάνεια κι επιτρέψτε ελεγχόμενες εισαγωγές οι οποίες είναι σύντομες και συχνές. Οι περισσότεροι σκύλοι σύντομα θα ηρεμήσουν όταν αντιληφθούν ότι ο νεοφερμένος στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ ενδιαφέρων. Προχωρήστε σε συναντήσεις με το σκύλο αρχικά δεμένο χάριν ασφάλειας.

Αν ο σκύλος σας είναι ιδιαίτερα ευερέθιστος τότε πηγαίνετέ τον αρχικά μια γρήγορη βόλτα για να απαλλαγεί από μέρος της ενέργειάς του! Φυλές όπως τα τεριέ ή οι φυλές οι οποίες επιθυμούν να κυνηγούν, όπως τα κυνηγόσκυλα, μπορεί να χρειαστεί να τεθούν υπό έλεγχο μέχρι να μάθουν ότι η γάτα δεν είναι “δίκαιο παιχνίδι”.

Τα νέα κουτάβια πιθανόν να ενθουσιαστούν πολύ και πολλά προσπαθούν να παίξουν με τη νέα γάτα, η οποία είναι απίθανο να θέλει να συμμετάσχει! Μπορεί να χρειαστεί να δουλέψετε αρκετά προκειμένου να ηρεμήσετε τα πράγματα και να γνωρίζετε ότι μια ξαφνική εφόρμηση από τη γάτα θα οδηγήσει σε κυνήγι.

Επαινέστε τον σκύλο όταν αλληλεπιδρά με ηρεμία, βάλτε τον να κάτσει ήσυχα και χρησιμοποιήστε λιχουδιές για να τον ανταμείψετε για την καλή του συμπεριφορά. Για άλλη μια φορά, συνδέστε την παρουσία της γάτας με ανταμοιβή για την ήσυχη συμπεριφορά. Όταν προχωρήσετε στην πρόσβαση χωρίς λουρί, να είστε βέβαιοι ότι υπάρχουν μέρη στα οποία μπορεί να καταφύγει η γάτα – ψηλά ράφια ή έπιπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αισθανθεί ασφαλής.

Ποτέ μην αφήνετε το σκύλο και τη γάτα μαζί χωρίς επίβλεψη μέχρι να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλείς. Το φαγητό της γάτας θα είναι εξαιρετικά ελκυστικό για οποιοδήποτε σκύλο, οπότε τοποθετήστε το ψηλά και μακριά από τα αρπακτικά σαγόνια των σκύλων! Παρομοίως, το αμμοδοχείο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και πρέπει να είναι απρόσιτο για το σκύλο αν υπάρχει πιθανότητα να αρπάξει τα περιεχόμενα.

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024