Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Επιβεβαιώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών για τις εγκύους

Κοροναϊός: Επιβεβαιώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών για τις εγκύους

Τι δείχνει η μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί για το θέμα μέχρι σήμερα

Οι έγκυες που προσβάλλονται από Covid-19 αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, πρόωρου τοκετού και θανάτου, επιβεβαιώνει η μεγαλύτερη και καλύτερα σχεδιασμένη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα για το θέμα.

«Πιστεύουμε ότι η εγκυμοσύνη εντάσσει τις γυναίκες στις ομάδες υψηλού κινδύνου» σχολίασε ο Άρης Παπαγεωργίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τελευταίος συγγραφέας της δημοσίευσης στην επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

«Πρόκειται για σπουδαία μελέτη» είπε στον δικτυακό τόπο του Science η Νάταλι Άουγκερ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, η οποία δεν συμμετείχε στην προσπάθεια. Η ερευνητική ομάδα «παρακολούθησε γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ένας πολύ καλός σχεδιασμός, και επιβεβαιώνει τις προηγούμενες μελέτες» εκτίμησε.

Προηγούμενες μελέτες για την πιθανή σχέση του κοροναϊού με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη βασίζονταν σε ανεπαρκές στατιστικό δείγμα ή συνέκριναν εγκύους που έπασχαν από Covid-19 με γυναίκες που είχαν γεννήσει πριν από την πανδημία, όταν τα συστήματα υγείας λειτουργούσαν σε πιο κανονικούς ρυθμούς.

Η νέα μελέτη διαφέρει καθώς συμπεριέλαβε σύγχρονη ομάδα ελέγχου για λόγους αξιόπιστης σύγκρισης. Παρακολούθησε συνολικά 2.100 έγκυες, με ή χωρίς Covid-19, σε μαιευτήρια 18 χωρών σε όλο τον κόσμο.

Για κάθε έγκυο που είχε προσβληθεί από τον ιό, οι ερευνητές εξέτασαν δύο υγιείς εγκύους του ίδιου μαιευτηρίου στο ίδιο στάδιο της κύησης, μέχρι να λάβουν όλες το τελικό εξιτήριο.

Η ανάλυση έδειξε ότι, συγκριτικά με τις υγιείς εγκύους, οι έγκυες με Covid-19 αντιμετωπίζουν:

  • 76% μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης λόγω εγκυμοσύνης, διαταραχή γνωστή ως εκλαμψία ή προεκλαμψία.
  • Πενταπλάσιο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία στην εντατική.
  • 60 με 97 τοις εκατό μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού.
  • Πενταπλάσια πιθανότητα επιπλοκών στο νεογνό, όπως ανώριμους πνεύμονες, εγκεφαλικές βλάβες και διαταραχές της όρασης, εφόσον η έγκυος εμφάνιζε δύσπνοια και πυρετό.

Συνολικά 11 έγκυες με Covid-19 απεβίωσαν στη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με μόνο έναν θάνατο στην ομάδα ελέγχου.

Περίπου το 13% των νεογνών βρέθηκαν θετικά στον ιό αμέσως μετά τη γέννηση, ωστόσο ο θηλασμός δεν βρέθηκε να μεταδίδει τη λοίμωξη.

Σύμφωνα με τον δρ Παπαγεωργίου, τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες, και καθιστούν σαφές ότι οι έγκυες θα πρέπει να πρέπει να έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς -κάτι που ισχύει ήδη στη Βρετανία και πολλές αμερικανικές πολιτείες, όχι όμως στην Ελλάδα.

Οι ρυθμιστικές αρχές ορισμένων χωρών, επισημαίνει το Science, διστάζουν να δώσουν αυτή την προτεραιότητα, δεδομένου ότι οι κλινικές μελέτες των εμβολίων δεν συμπεριλάμβαναν εγκύους.

Όλα όμως δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι μάλλον ασφαλή σε αυτή την ομάδα: προκαταρκτικά ευρήματα που δημοσιεύονται στο New England Journal of Medicine δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA (Pfizer, Moderna) δεν προκάλεσαν σημαντικές παρενέργειες στις 800 εγκύους που εξετάστηκαν πριν και μετά τον τοκετό.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024