Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «Nαυάγιο» σε πορεία διάσωσης και αναβάθμισης

Το «Nαυάγιο» σε πορεία διάσωσης και αναβάθμισης

Ήλθε η ώρα να πάρει το Ναυάγιο την θέση που του ανήκει ως κορυφαίο ΄΄φυσικό μνημείο΄΄ και ανταγωνιστικό τουριστικό κεφάλαιο.

Ήλθε η ώρα να πάρει το Ναυάγιο την θέση που του ανήκει ως κορυφαίο φυσικό μνημείο και ανταγωνιστικό τουριστικό κεφάλαιο.

Ιδρύεται Φορέας Διαχείρισης και αξιοποίησής του ως εταιρεία  «Ναυάγιο Ζάκυνθου ΑΕ» με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, διάρκειας 99 ετών και εποπτευόμενο από το Υπουργείο Τουρισμού. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι σε διαδικασία διαβούλευσης.

Εμβληματική παραλία

Το Ναυάγιο είναι η πλέον εμβληματική και επισκέψιμη παραλία του κόσμου. Ανήκει στην Ζάκυνθο, αλλά προβάλλει την Ελλάδα.

Από την άκρη του κόσμου έρχονται στην Ζάκυνθο χειμώνα, καλοκαίρι για να φωτογραφηθούν στην θέα του εντυπωσιακού βράχου στο Ναυάγιο με γαμήλια ρούχα γαμπρός και νύφη.

Η είδηση για την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης του Ναυαγίου όπως περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, έδωσε μεγάλη ικανοποίηση στους τουριστικούς φορείς όλων των κλάδων, στους κατοίκους κι επαγγελματίες των γειτονικών περιοχών του, στους νέους ανθρώπους στην Ζάκυνθο που αναζητούν ευκαιρίες. Έδωσε και εικόνα σοβαρότητας της χώρας. Κάποιες «αντιστάσεις» μεμονωμένες σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιθυμούν την αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης για δικούς τους λόγους δεν φαίνονται ικανές να διακόψουν τον εκσυγχρονισμό στην αξιοποίηση του διάσημου «ναυαγίου»

Τα μεγαλύτερα προβλήματα

Μεγαλύτερα προβλήματα έως σήμερα αποτελούν η ασφαλής πρόσβαση, η συντήρηση του εκθέματος και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Το πλοίο «ΝΑΥΑΓΙΟ» ως τουριστικό έκθεμα που αποτελεί πόλο έλξης πολλών χιλιάδων τουριστών ετησίως διαβρώνεται και χάνεται με τα χρόνια. Η προστασία του χώρου από στεριά και θάλασσα είναι αποδεδειγμένα ελλιπής και η πληθώρα ατυχημάτων δυσφημεί το νησί και την χώρα. Αποσπασματικές μόνο παρεμβάσεις έχουν γίνει λόγω της έλλειψης οράματος και πολιτικής βούλησης αλλά και της πιθανής ύπαρξης τοπικών κέντρων και ιδιωτικών σεναρίων εκμετάλλευσης.

Έχει υποχρέωση η πολιτεία να εγγυηθεί επιτέλους υπεύθυνα την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών, ιδίως λόγω της ιδιαιτερότητας της γεωμορφολογίας αλλά και των συχνών έκτακτων καιρικών συνθηκών και των ατυχημάτων που έχουν συμβεί.

Όχι άλλος θάνατος στο Ναυάγιο. Θα είναι καταστροφικό για την εθνική οικονομία δεδομένης της κρίσης, της πανδημίας και των προβλημάτων του τουρισμού δηλώνει επαγγελματίας της περιοχής.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία φαίνεται πως επιθυμεί την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την αξιοπρέπεια του τόπου. Στο Φορέα θα εκπροσωπηθούν όλοι οι θεσμικοί φορείς, η αυτοδιοίκηση, το Επιμελητήριο, ο τουριστικός ξενοδοχειακός κλάδος και τοπικοί αιρετοί.

Πολλαπλά τουριστικά οφέλη

Πολλαπλά είναι και τα τουριστικά οφέλη που αναμένονται από την σωστή λειτουργία του φορέα διαχείρισης για τους κατοίκους της περιοχής και ολόκληρη την Ζάκυνθο αλλά και την προβολή της χώρας μας.

Το πεδίο του Φορέα Διαχείρισης αφορά σε δημόσια έκταση εντός της οριοθετημένης από το 2018 ζώνης αιγιαλού και σε περιοχή κηρυγμένη δασική και αναδασωτέα, ενώ αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Ο Φορέας θα αναλάβει να «τρέξει» τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να συνάψει υγιείς συνεργασίες, όλα δηλαδή όσα εμποδίζουν τόσα χρόνια, ώστε το Ναυάγιο ως έκθεμα να συντηρηθεί και ο χώρος να καταστεί ασφαλής ώστε η πρόσβαση στην τοποθεσία αλλά και η διαφυγή των επισκεπτών σε ένα έκτακτο γεγονός να είναι δυνατή και εντέλει να υπάρξει ορθή διαχείριση και βιώσιμη αξιοποίησή του.

Ο Φορέας αυτός της διαχείρισης του Ναυαγίου θα μπορέσει να αποτελέσει μοντέλο προστασίας και διαχείρισης και άλλων επισκέψιμων φυσικών μνημείων στην χώρα μας. Αρκεί να τα κάνει όλα σωστά και όχι απλώς σωστότερα από ότι ήταν κατά το παρελθόν.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024