Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αερογράφος λέιζερ ζωγραφίζει μίνι αριστουργήματα

Αερογράφος λέιζερ ζωγραφίζει μίνι αριστουργήματα

Το λέιζερ δημιουργεί χρωματιστές «πινελιές» από λεπτά στρώματα οξειδίου σε μεταλλικές επιφάνειες

Ρώσοι ερευνητές θολώνουν τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη παρουσιάζοντας μια συσκευή λέιζερ που σχεδιάζει έγχρωμους πίνακες-μινιατούρες χωρίς να χρησιμοποιεί χρώμα.

Το λέιζερ είναι αρκετά ισχυρό για να εξαχνώνει το μεταλλικό υπόστρωμα, να το μετατρέπει δηλαδή από στερεό απευθείας σε αέριο. Όταν η μεταλλική επιφάνεια ψύχεται, σχηματίζεται πάνω της ένα εξαιρετικά λεπτό στρώμα οξειδίου (ουσιαστικά ένα στρώμα σκουριάς). Το φως που ανακλάται από την ίδια τη μεταλλική επιφάνεια και το φως που ανακλάται στο στρώμα οξειδίου αλληλεπιδρούν με τρόπο που παράγει διαφορετικά χρώματα ανάλογα με το πάχος του στρώματος οξειδίου, εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Optica.

Η Έναστρη Νύχτα του Βαν Γκογκ σε μινιατούρα (Yaroslava Andreeva)

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το λέιζερ για να δημιουργήσει μικροσκοπικούς πίνακες, ανάμεσά τους μια βερσιόν της διάσημης Έναστρης Νύχτας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ με πλάτος περίπου μισού χιλιοστού.

Εννέα διαφορετικά χρώματα μπορούν να παραχθούν σε μεταλλικές επιφάνειες και να συνδυαστούν με ανάγλυφα σχέδια, λένε οι ερευνητές.

«Ελπίζουμε ότι η ζωγραφική με λέιζερ θα προσελκύσει την προσοχή σύγχρονων καλλιτεχνών και θα οδηγήσει σε ένα εντελώς νέο είδος τέχνης» ελπίζει η Γιαροσλάβα Αντρέεβα, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο ΙΤΜΟ της Αγίας Πετρούπολης.

Το λέιζερ μπορεί όχι μόνο να σχεδιάζει αλλά και να διαγράφει και να αλλάζει τα χρώματα χωρίς να επηρεάζεται η ανθεκτικότητα του υποστρώματος.

Είναι βέβαια ένα σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς τα λάθη δύσκολα αποφεύγονται σε τόσο μικρές διαστάσεις.

Επιπλέον, οι μινιατούρες είναι άκρως ανθεκτικές στην πάροδο του χρόνου και τους χημικούς παράγοντες, κάτι που σημαίνει ότι τα αριστουργήματα που θα προκύψουν θα διατηρηθούν άθικτα στο μέλλον.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024