Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βιασμοί, εκμετάλλευση ανηλίκων, εξευτελισμός: Οι νοσηροί κίνδυνοι των πορνογραφικών ιστοσελίδων

Βιασμοί, εκμετάλλευση ανηλίκων, εξευτελισμός: Οι νοσηροί κίνδυνοι των πορνογραφικών ιστοσελίδων

Η απουσία νομικών πλαισίων και το κυνήγι του κέρδους καταστρέφουν τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων – κυρίως γυναικών και νεαρών κοριτσιών

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους συναινούντες ενήλικες που γυρίζουν ταινίες πορνό», λέει μια Καναδή μαθήτρια στους Times της Νέας Υόρκης. «Ποιος νοιάζεται;»

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί από τους ανθρώπους που εμφανίζονται σε ταινίες πορνό, δεν ήταν συναινούντες ενήλικες. Και η ίδια ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Λίγο αφού συμπλήρωσε τα 14 της χρόνια, ένας άνδρας την αποπλάνησε και την έπεισε να συμμετέχει σε σεξουαλικές πράξεις μέσω Skype. Χωρίς να της το πει, την κατέγραφε. Το βίντεο, μαζί με το πραγματικό της ονοματεπώνυμο, κατέληξαν στο site XVideos, που έχει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον πλανήτη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα αυτής της κατηγορίας. Όποιος ήθελε μπορούσε να εντοπίσει αυτό το παράνομο βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, με μια απλή αναζήτηση στο Google.

Μιλώντας στους Times, θυμάται πώς παρακαλούσε το XVideos να απομακρύνει το βίντεο. Αντ’ αυτού, όπως λέει, η ιστοσελίδα κατέληξε να φιλοξενεί άλλα δύο αντίγραφα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να έχουν δει μια από τις πλέον φρικτές στιγμές της ζωής της, η οποία μάλιστα παραμένει για πάντα σε δημόσια θέα.

Το ίδιο πράγμα συμβαίνει σε όλο τον κόσμο: Γυναίκες και κορίτσια, αλλά και άνδρες και αγόρια, πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή βιντεοσκοπούνται κρυφά, και στη συνέχεια το βίντεο αναρτάται σε κάποια από τις μεγαλύτερες πορνογραφικές ιστοσελίδες του κόσμου, όπως είναι το XVideos, που συγκεντρώνουν επισκέπτες μέσω της αναζήτησης του Google. Ακόμη και αν το αρχικό περιστατικό κακοποίησης είναι σύντομο, η επίθεση στην αξιοπρέπειά τους καταλήγει αέναη.

«Η ντροπή που αισθάνθηκα ήταν απίστευτη», θυμάται η καναδή μαθήτρια.

Αν και κατά καιρούς, μετά από σχετικά δημοσιεύματα, ιστοσελίδες όπως το Pornhub αναγκάζονται να πάρουν μέτρα για την απομάκρυνση βίντεο κακοποίησης από τις πλατφόρμες τους, η εκμετάλλευση των προσώπων που απεικονίζονται παρά τη θέλησή τους στα βίντεο δεν είναι ζήτημα μιας μεμονωμένης εταιρείας, τονίζει ο αρθρογράφος των Times, Νίκολας Κριστόφ. Το πρόβλημα, κατά τη γνώμη του, είναι ότι η βιομηχανία του πορνό λειτουργεί σε καθεστώς ατιμωρησίας – και αυτό σημαίνει ότι η καταδίκη μιας εταιρείας μπορεί να μεταφραστεί ως επιβράβευση για τις υπόλοιπες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει, τονίζει, και στη συγκεκριμένη περίπτωση: Όταν το Pornhub διέγραψε 9 εκατ. βίντεο από την πλατφόρμα του, εκατομμύρια εξοργισμένοι πελάτες έφυγαν από την ιστοσελίδα για το μεγαλύτερο εχθρό της, το XVideos, το οποίο εφαρμόζει ακόμη λιγότερους περιορισμούς επί του περιεχομένου που αναρτά.

Ο Πιερ Γούντμαν, ένας βετεράνος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας του πορνό, δήλωσε στον Κρίστοφ ότι ένα άρθρο του που ανάγκασε το Pornhub να λάβει επιπλέον μέτρα, μπορεί να έβλαψε οικονομικά τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, όμως για το XVideos «ήσουν ο Άι Βασίλης».

«Είμαστε η μεγαλύτερη ενήλικη πλατφόρμα στον κόσμο, με δύο δισ. κλικ την ημέρα κατά μέσο όρο από όλο τον κόσμο», καυχιέται το XVideos, το οποίο σύμφωνα με την SimilarWeb είναι η έβδομη ιστοσελίδα στον κόσμο από άποψη επισκεπτών. Δυο θέσεις χαμηλότερα βρίσκεται μια «αδελφική» του ιστοσελίδα που περιέχει σχεδόν το ίδιο περιεχόμενο, το XNXX.com. Και οι δύο ιστοσελίδες έχουν περισσότερα κλικ από το Yahoo, το Amazon και το Netflix.

Το XVideos και το XNXX φαίνονται να ανήκουν σε δυο μυστηριώδεις Γάλλους, δίδυμους αδελφούς, και έχουν ως έδρα τους ένα αδιάφορο κτίριο γραφείων στην Πράγα. Το κτίριο αυτό είναι ο πυρήνας μιας πορνογραφικής βιομηχανίας που συγκεντρώνει έξι δισεκατομμύρια κλικ την ημέρα και προκαλεί τρόμο σε όλο τον κόσμο. Κι έτσι, σύμφωνα με τον Κριστόφ, γεννιέται ένα ερώτημα:

Γιατί αφήνουμε τις εταιρείες αυτές να κάνουν ό,τι θέλουν;

Η Χέδερ Λεγκάρντ, μια νεαρή γυναίκα από την Αλμπέρτα, ένιωσε τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια της τον περασμένο Αύγουστο. Είχε μόλίς ανακαλύψει ότι ο πρώην σύζυγός της είχε αναρτήσει προσωπικές τους στιγμές στο διαδίκτυο, και άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούσαν πλέον να τη δουν γυμνή.

«Είμαι παντού στο internet», είπε με θλίψη μιλώντας στους Times. «Σίγουρα δεν ήθελα να γίνω διάσημη για αυτό το λόγο».

Το χειρότερο από όλα ήταν ένα βίντεο στο οποίο ο πρώην σύζυγός της την κακοποιεί σεξουαλικά ενώ εκείνη είναι λιπόθυμη στο κρεβάτι. Η Λεγκάρντ δεν θυμάται τίποτα από την επίθεση και δεν έχει ιδέα πώς γυρίστηκε το βίντεο. Έχει όμως μια προφανή εξήγηση: Το βίντεο συνοδεύεται από την επισήμανση «υπνωτικά χάπια».

Περίπου 200.000 άνθρωποι την έχουν παρακολουθήσει να δέχεται επίθεση, ενώ ήταν αναίσθητη έχοντας λάβει ναρκωτικά παρά τη θέλησή της. Κι έτσι, την ημέρα του Αυγούστου, τρομαγμένη και σοκαρισμένη από την αποκάλυψη της προδοσίας αυτής, η Λεγκάρντ αποφάσισε να απαγχονιστεί:

«Στεκόμουν στο γκαράζ μου κάτω από ένα δοκάρι, κρατώντας ένα σχοινί», θυμάται. Όμως τελικά άλλαξε γνώμη: «Είπα στον εαυτό μου, αν αυτή είναι η λύση που έχεις να δώσεις, αύριο θα το κάνει σε κάποια άλλη».

Κι έτσι αποφάσισε να αποδεχτεί την ιστορία της και να παλέψει, «προκειμένου να μην συμβεί το ίδιο και σε άλλα κορίτσια».

Για αυτό και συμφώνησε να μιλήσει επώνυμα στους Times. Όμως πλέον, κάθε μέρα είναι αναγκασμένη να ανέχεται τον εξευτελισμό. Ψάχνει συχνά για βίντεο στα οποία εμφανίζεται γυμνή και κάνει εκκλήσεις στην εκάστοτε ιστοσελίδα να τα διαγράψει. Μερικές φορές τα καταφέρνει.

«Πώς να δεχτείς ότι περίπου 200.000 άνδρες αυνανίζονται με την κακοποίησή σου;», αναρωτιέται.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βίντεο στο XVideos και άλλες πλατφόρμες πορνογραφίας που λειτουργούν μέσα από αναρτήσεις των χρηστών, δεν περιλαμβάνουν παιδιά ή λιπόθυμες γυναίκες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζονται σε αυτά, είναι εκεί με τη θέλησή τους.

Όμως είναι πολύ εύκολο να βρεις βίντεο που δεν έχουν αναρτηθεί συναινετικά ή που απεικονίζουν κακοποίηση. Εκτεταμένη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The British Journal of Criminology φέτος, διαπίστωσε ότι ένα στα οχτώ βίντεο σε τρία από τα μεγαλύτερα site αυτού του είδους, το XVideos, το Pornhub και το XHamster, απεικονίζουν σεξουαλική βία ή μη συναινετικές συμπεριφορές.

Σε ορισμένα από αυτά, απεικονίζεται ο βιασμός μεθυσμένων ή αναίσθητων γυναικών. Άλλα είναι γυρισμένα από κυφές κάμερες σε αποδυτήρια και δείχνουν ανυποψίαστες γυναίκες ή κορίτσια (και πιο σπάνια, άνδρες και αγόρια) να βγάζουν τα ρούχα τους ή να κάνουν μπάνιο. Ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί και απόπειρες εξευτελισμού είναι απλωμένα παντού, όπως και τα μισογυνικά βίντεο από υποτιθέμενες φεμινίστριες που εξευτελίζονται ή βασανίζονται από τους παρτενέρ τους. Πολλά βίντεο απεικονίζουν πραγματικούς βιαστές ή ηθοποιούς που υποδύονται τους βιαστές, να εξαναγκάζουν ενήλικες ή παιδιά σε σεξουαλικές πράξεις, ενώ εκείνοι αντιστέκονται. Ένα από τα βίντεο στο XVideos έχει ως τίτλο την αντίδραση ενός κοριτσιού: «Δεν είναι σωστό μπαμπά, σταμάτα, σε παρακαλώ».

Οι θεατές που επιδιώκουν να βρουν βίντεο παιδιών στην αναζήτηση του XVideos, λαμβάνουν… πολύτιμη καθοδήγηση: «Ψάξτε για “νέα”, “μικροσκοπική”, “κορίτσι”, “αγόρι”, “νεανικό πορνό”». Τα περισσότερα αποτελέσματα μιας τέτοιας αναζήτησης θα αφορούν ενήλικες που μικροδείχνουν. Όμως ορισμένα βίντεο θα απεικονίζουν παιδιά, οι ζωές των οποίων καταστράφηκαν.

«Σκέφτομαι να αυτοκτονήσω», δήλωσε στους Times ένα κορίτσι από την Ταϊλάνδη, που ζήτησε να μιλήσει με το ψευδώνυμο Τζένι. Η Τζένι εξήγησε ότι όταν ήταν στην Δευτέρα γυμνασίου, ένας άνδρας την προσέγγισε στο Facebook και της είπε ότι θα μπορούσε να βγάλει χρήματα ως μοντέλο. Της ζήτησε να του στείλει βίντεο, σε ορισμένα εκ των οποίων να είναι γυμνή, για να μπορέσει να δει καλά το σώμα της. Τη διαβεβαίωσε ότι δεν θα τα έβλεπε κανείς.

Η Τζένι του τα έστειλε. Ποτέ δεν έλαβε τα χρήματα που της υποσχέθηκε και λίγο αργότερα ξέχασε το περιστατικό. Μέχρι που μια φίλη της την ενημέρωσε ότι τα βίντεό της βρίσκονταν στο Pornhub, το XVideos και τουλάχιστον ένα ακόμη site.

«Απλώς ήθελα να πεθάνω», θυμάται η ίδια. «Δεν ήθελα να το μάθουν οι γονείς μου».

Ήθελε να γίνει μουσικός, «όμως δεν νομίζω ότι πλέον είναι εφικτό», εξηγεί. «Τα όνειρά μου θα τελειώσουν επειδή υπάρχουν γυμνές φωτογραφίες μου στο internet».

Το Hug Project, μια ταϊλανδέζικη ΜΚΟ που βοηθά θύματα trafficking, κατάφερε να κάνει το XVideos να διαγράψει τα βίντεο της Τζένι. Όμως εκείνη εγκατέλειψε το σχολείο επειδή δεν μπορούσε να αντέξει τον εξευτελισμό και κάθε μέρα λαμβάνει μηνύματα από άγνωστους άνδρες, πολλά εκ των οποίων συνοδεύονται από φωτογραφίες των γεννητικών τους οργάνων.

Είναι εξοργισμένη με τον εαυτό της που έστειλε τα βίντεο: «Είχα τις δυνατότητες να κάνω κάτι σπουδαίο, όμως πλέον δεν μπορώ», λέει στους Times. Θέλησε να μιλήσει, παρά τη ντροπή της, για να πει στα παιδιά ότι κάποια λάθη στο internet είναι παντοτινά.

Και τέτοιου είδους μορφές κακοποίησης δεν περιορίζονται σε πορνογραφικά site. Το Facebook, το Twitter, το Reddit και άλλες τεράστιες ιστοσελίδες είναι γεμάτες με παιδική πορνογραφία.

Η Αντριάν από το Ιλινόις, μια γυναίκα που μίλησε στους Times, έπεσε θύμα trafficking και ο προαγωγός της αναρτούσε βίντεο στα οποία εμφανιζόταν γυμνή, τα οποία βρίσκονταν στο Twitter επί έξι χρόνια. Όπως λέει, το Twitter είχε αγνοήσει τις εκκλήσεις της να διαγραφούν. Όταν ο Κριστόφ έκανε σχετική ερώτηση στην εταιρεία, τα βίντεο απομακρύνθηκαν εντός λίγων ωρών. Όμως, όπως τονίζει, η παρέμβαση αρθρογράφων δεν μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα.

Ο αμφιλεγόμενος ρόλος της Google

Το Google είναι θεμελιώδες στοιχείο αυτού του επικίνδυνου οικοσυστήματος, καθώς περίπου οι μισοί επισκέπτες που φτάνουν στο XVideos και το XNXX έχουν βρει τις ιστοσελίδες μέσω αναζητήσεων στο Google. Και μπορούν να βρουν το οτιδήποτε: «Βιασμούς αναίσθητων κοριτσιών», «σεξ με μαθήτριες», «αιμομιξία» και οποιαδήποτε άλλη σχετική φράση φέρνει αμέσως πολλαπλά αποτελέσματα, ακόμη και αν στα περισσότερα εξ αυτών εμφανίζονται ηθοποιοί και όχι πραγματικά πρόσωπα.

Αντιστοίχως, αν κάποιος επιχειρούσε να βρει μεθόδους δολοφονίας, τα αποτελέσματα που θα λάμβανε θα ήταν κυρίως χιουμοριστικά, ενώ αν έψαχνε τρόπο να αυτοκτονήσει, η Google θα τον παρέπεμπε σε κάποια γραμμή βοήθειας. Και αυτό  συνεπάγεται ότι έχει τα εργαλεία για να ελέγξει τέτοιου είδους αναζητήσεις.

Η σκιώδης ηγεσία των XVideos

Το XVideos και το XNXX φαίνεται πως βρίσκονται στην ιδιοκτησία των διδύμων Στέφαν και Μαλορί Ντέμπορα Πακόντ. Οι 42χρονοι Πακόντ αποφεύγουν τα ΜΜΕ και αρνήθηκαν να μιλήσουν στους Times, όμως άλλες φιγούρες της βιομηχανίας λένε ότι ο Στεφάν Πακόντ ίδρυσε την εταιρεία του το 2001 αντιγράφοντας φωτογραφίες από πορνογραφικά περιοδικά και αναρτώντας τες σε μια λιτή ιστοσελίδα που αργότερα εξελίχθηκε στο XNXX.

Ο Φαμπιάν Τιλμάν, που συμμετείχε στη δημιουργία του Pornhub, περιγράφει τον Στέφαν ως έναν μοναχικό άνδρα που έχει αφιερώσει τον εαυτό του στις ιστοσελίδες του και σε άλλες μοναχικές επιδιώξεις: «Ακόμη κι όταν ερχόταν στα συνέδρια στο Βέγκας, συχνά καθόταν στο δωμάτιό του και δούλευε», θυμάται.

Το 2012, ο Τίλμαν επιδίωξε να αγοράσει το XVideos για $120 εκατ., όμως ο Πακόντ έκοψε τη συζήτηση και του είπε ότι πρέπει να συνεχίσει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι που έπαιζε.

Η αυτοκρατορία των Πακόντ μετατράπηκε στη WGCZ Holdings, μια εταιρεία που φαίνεται να μετονομάστηκε πρόσφατα σε WebGroup Czech Republic. Ελέγχει τουλάχιστον 60 εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Η τσέχικη αστυνομία και δικαιοσύνη αναφέρει ότι διερευνά το XVideos και άλλες ιστοσελίδες κοινής ιδιοκτησίας και τα τσέχικα ΜΜΕ δημοσιεύουν αποκαλύψεις για τις πρακτικές του ομίλου. Κάτω από αυτές τις πιέσεις, το XVideos αναγκάστηκε να απομακρύνει παιδοφιλικούς όρους αναζήτησης στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, όμως κανείς δεν θα μπορούσε να πει ότι το παράκανε. Αν γράψεις «δώδεκα» στην αναζήτηση του XVideos, εκείνο θα σου προτείνει να ψάξεις για τους όρους: Αθλητικό σουτιέν, πρώτη γυμνασίου και δημοτικό.

Τι θα μπορούσε να γίνει;

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να διαχωριστεί η πορνογραφία από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση. Όπως τονίζει ο Κριστόφ, αν οι κυβερνήσεις των επτά ισχυρότερων κρατών του κόσμου έδειχναν το ίδιο ενδιαφέρον για την κακοποίηση, όσο για την πειρατεία των βίντεο, οι ιστοσελίδες που απομακρύνουν εν ριπή οφθαλμού τα βίντεο που υπόκεινται στους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, θα έκαναν το ίδιο και για περιστατικά όπως τα παραπάνω.

Επιπλέον, προτείνει τρεις λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν:

Πρώτον, το PayPal και οι εταιρείες πιστωτικών καρτών θα μπορούσαν να αρνηθούν τη συνεργασία με εταιρείες που προωθούν παράνομα βίντεο.

Δεύτερον, μηχανές αναζήτησης όπως το Google, το Yahoo και το Bing θα πρέπει να σταματήσουν να παρουσιάζουν στους ανθρώπους βίντεο βιασμών και να τους καθοδηγούν σε ιστοσελίδες που έχουν μακρύ ιστορικό διακίνησης τέτοιων βίντεο.

Τρίτον, θα πρέπει να δημιουργηθούν νόμοι του ποινικού και του πολιτικού δικαίου που θα αναγκάζουν τις εταιρείες να λογοδοτήσουν για τέτοια περιστατικά, δίνοντάς τους έτσι κίνητρα να τα αποφύγουν ευθύς εξ αρχής. Τον Μάρτιο, ένα κορίτσι που έπεσε θύμα trafficking σε ηλικία 14 ετών και αναγκάστηκε να συμμετέχει σε πορνογραφικά βίντεο κατέθεσε μήνυση εναντίον του XVideos. Όμως αυτού του είδους οι μηνύσεις συχνά δεν προχωρούν εξαιτίας νομικών κωλυμάτων.

Ένα 16χρονο κορίτσι από το Περθ της Αυστραλίας, έβγαλε μια γυμνή φωτογραφία μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου της. Την έστειλε μέσω Snapchat, προκειμένου να εξαφανιστεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, στον 17χρονο σύντροφό της, γράφοντας: «Σε αγαπώ. Σε εμπιστεύομαι».

Ο σύντροφός της τράβηξε screenshot πριν η φωτογραφία εξαφανιστεί, και την έστειλε σε πέντε φίλους του. Εκείνοι τη μοιράστηκαν με άλλους 47. Μέσα σε λίγες μέρες, 200 συμμαθητές της την είχαν στα κινητά τους. Κάποιος την ανάρτησε σε μια πορνογραφική ιστοσελίδα, αναφέροντας το όνομά της και το σχολείο της. Σε τρεις μήνες, με τη βοήθεια διαδικτυακών αναζητήσεων που κατεύθυναν τους ενδιαφερόμενους στην ιστοσελίδα, η φωτογραφία είχε «κατέβει» 7.000 φορές. Η οικογένειά της αναγκάστηκε να μετακομίσει σε άλλη πόλη, όμως και οι καινούργιοι συμμαθητές της βρήκαν τη φωτογραφία, με αποτέλεσμα η οικογένειά της να καταφύγει σε άλλη πολιτεία της Αυστραλίας.

Ο Πολ Λίθερλαντ, πρώην αστυνομικός που εργάστηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση, δήλωσε στους Times ότι η φωτογραφία είχε αναρτηθεί σε πορνογραφικές ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα το κορίτσι να μην αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ξεφύγει όπου κι αν πάει. Αρνήθηκε να πάει στο σχολείο. Άρχισε να παίρνει ναρκωτικά. Και τελικά, στα 21 της χρόνια, αυτοκτόνησε.
Αυτοί είναι οι κίνδυνοι της συγκεκριμένης κατάστασης. Είναι ώρα να βρεθεί και μια λύση.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024