Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία : Οριακή η κατάσταση στις ΜΕΘ - «Θα αναγκαστούμε να επιλέγουμε ασθενείς»

Γερμανία : Οριακή η κατάσταση στις ΜΕΘ – «Θα αναγκαστούμε να επιλέγουμε ασθενείς»

Οι γιατροί στη Γερμανία θα κληθούν να αποφασίσουν ποιος θα εισαχθεί και ποιος όχι στα εναπομένοντα κρεβάτια των ΜΕΘ καθώς η κατάσταση είναι πλέον οριακή.

Μόλις 4.230 ελεύθερες κλίνες απομένουν στις ΜΕΘ. Ειδικοί προειδοποιούν ότι σύντομα οι γιατροί θα βρεθούν σε δίλημμα για το ποιος θα εισάγεται στη εντατική.

Προειδοποιεί

Την ώρα που το επιδημιολογικό ινστιτούτο Robert Koch καταγράφει το τελευταίο 24ωρο 10.810 νέα κρούσματα κοροναϊού και 294 θανάτους από αίτια που σχετίζονται με τη πανδημία, ο πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ενωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (DIVI) Γκέρνοτ Μαρξ προειδοποιεί, μιλώντας στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine, ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται στα όριά τους.

Προβλέπει μάλιστα την αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ κατά 6.000 μέχρι τα τέλη Απριλίου, μιας και όπως δηλώνει «κάθε μέρα εισάγονται στην εντατική περίπου 50 με 100 άτομα». Σύμφωνα με τον Γκέρνοτ Μαρξ, «βρισκόμαστε σήμερα στο ίδιο σημείο με την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας».

Στα 1.280 γερμανικά νοσοκομεία είναι βάσει των στατιστικών στοιχείων της DIVI κατειλημμένες 22.370 κλίνες σε ΜΕΘ, ενώ απομένουν μόλις 4.230 ελεύθερες. Αρκετές κλινικές της χώρας προειδοποιούν ότι τους έχει απομείνει μόλις ένα 10% ελεύθερων κλινών στις εντατικές.

Στην εντατική πολλοί ασθενείς 40-70 ετών

Λιγοστεύουν επικίνδυνα οι κενές κλίνες στις εντατικές

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ενωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής επισημαίνει εκτός αυτού ότι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται πλέον όλο και πιο νέοι σε ηλικία ασθενείς.

Ενώ μέχρι πριν μερικούς μήνες η πλειονότητα των νοσηλευομένων ήταν γύρω στα 80, σήμερα είναι σε πολλές περιπτώσεις από 40 μέχρι 70 ετών. Και επειδή παραμένουν κατά μέσο όρο από ένα μέχρι και ενάμιση μήνα στην εντατική, λιγοστεύουν ταχύτερα οι άδειες κλίνες.

«Περισσότεροι πρώτοι εμβολιασμοί»

Ο Γκέρνοτ Μαρξ επισημαίνει ότι πολλοί ασθενείς μεταξύ 50 και 60 ετών έχουν νοσήσει βαριά και ότι στις αρχές της πανδημίας, πριν περίπου ένα χρόνο, ασθενείς κάτω των 50 ετών αποτελούσαν εξαίρεση.

Στη συνέντευξή του ο γερμανός καθηγητής ζητά να παραταθεί η χρονική περίοδος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου, έτσι ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ασθένειες με κοροναϊό στον πληθυσμό:

«Γνωρίζουμε ότι περίπου δύο εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό δημιουργείται ένα είδος προστασίας. Αν γίνονταν περισσότεροι πρώτοι εμβολιασμοί σε συντομότερο χρονικό διάστημα θα παρέμεναν ελεύθερες πολλές κλίνες στις εντατικές. Ολα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η πράξη θα επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών».

«Να προετοιμαστούν οι κλινικές για παν ενδεχόμενο»

 Το 57% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ χρειάζονται οξυγόνο

Ο Γκέρνοτ Μαρξ απευθύνει έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση, τη βουλή και τα ομόσπονδα κρατίδια να ψηφίσουν εντός της εβδομάδας την αλλαγή του νόμου για την προστασία από πανδημίες, παρέχοντας στο Βερολίνο τη δυνατότητα λήψης μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας με παγγερμανική ισχύ.

Βάσει του γερμανικού Συντάγματος, αρμόδια για ζητήματα Υγείας και Παιδείας είναι τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, με συνέπεια να επικρατεί εδώ και μήνες αλαλούμ με τα διαφορετικά μέτρα που ισχύουν σε κάθε κρατίδιο.

Με την επικαιροποίηση του νόμου ξεκαθαρίζει το τοπίο, διότι προβλέπει τη λήψη άμεσων μέτρων όταν τα κρούσματα ξεπερνούν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους.

Θα τεθεί το δίλημμα της επιλογής

Για υπερπλήρεις ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες προειδοποιεί και ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος του Διεθνούς Ιατρικού Συνδέσμου World Medical Association.

Μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, προειδοποίησε ότι «με βεβαιότητα» θα τεθεί σύντομα στους θεράποντες ιατρούς στα νοσοκομεία το δίλημμα της επιλογής ασθενών.

Με άλλα λόγια, οι γιατροί θα κληθούν να αποφασίσουν ποιος θα εισαχθεί και ποιος όχι στα εναπομένοντα κρεβάτια των ΜΕΘ.

«Είμαστε χαρούμενοι που στο πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν χρειάστηκε να επιλέξουμε. Στη παρούσα φάση, ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα φθάσουμε εκεί. Γι’ αυτό θεωρώ δόκιμο οι κλινικές να προετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο» προειδοποιεί.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024