Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιμετωπίζοντας την «ακινητοποίηση» του lockdown

Αντιμετωπίζοντας την «ακινητοποίηση» του lockdown

Με τα διαδοχικά lockdown, χάσαμε πολλές ευκαιρίες μετακίνησης και σωματικής δραστηριότητας, αυξάνοντας τις ώρες «ακινητοποίησης». Πώς μπορούμε όμως να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση;

Η πανδημία έχει οδηγήσει τους περισσότερους ανθρώπους σε έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής, καθώς εξαιτίας των διαδοχικών lockdown, χάσαμε πολλές ευκαιρίες μετακίνησης και σωματικής δραστηριότητας, αυξάνοντας τις ώρες αδράνειας.

Το lockdown «ακινητοποιεί»

Νέα όμως, μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Neurology, μας φέρνει μερικά καλά νέα, καθώς αρκούν πέντε λεπτά ήπιας δραστηριότητας την ώρα για να αντισταθμίσουν την απώλεια κίνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπήρξε σημαντική αλλαγή στην ήπια καθημερινή δραστηριότητα των συμμετεχόντων στην μελέτη. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες πέρασαν επιπλέον 55 λεπτά την ημέρα ανενεργά κατά το lockdown, με τον χρόνο ήπιας δραστηριότητας να μειώνετε κατά μέσο όρο 25 λεπτά την ημέρα και η συχνότητα της ωριαίας κίνησής τους μειώθηκε κατά περίπου 11%.

«Ο κοροναϊός μας στέρησε την μετακίνησή μας με τα μέσα μεταφοράς, τις βόλτες μας και τις μικρές περιπλανήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Alexandra Sowa, ιατρός εσωτερικής ιατρικής και ιδρυτής της SoWell Health. «Κάνουμε σχεδόν τα πάντα από ένα σημείο και οι μικρές, αλλά πολύτιμες, κινήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά».

Γιατί είναι σημαντική η ήπια δραστηριότητα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κλασικές μορφές άσκηση, όπως το τζόκινγκ, είναι σημαντικές για την υγεία. Αλλά ένα πλεονέκτημα αυτής της μελέτης είναι η εστίασή της σε ελαφριές δραστηριότητες που συχνά δεν παρατηρούμε ότι κάνουμε και, συνεπώς, δεν συνειδητοποιούμε όταν τις κάνουμε λιγότερο συχνά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι «η αντικατάσταση του καθιστικού χρόνου με σωματική δραστηριότητα οποιασδήποτε έντασης, ακόμα και της ιδιαίτερα ήπιας, όπως το περπάτημα μέσα στο σπίτι, παρέχει οφέλη για την υγεία» για τους ενήλικες, όπως:

  • Μειωμένος κίνδυνος θνησιμότητας.
  • Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.
  • Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου.
  • Ποιοτικός ύπνος.
  • Καλύτερη γνωστική υγεία.
  • Μειωμένα συμπτώματα ψυχικών διαταραχών.
  • Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024