Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πανδημία… διαδικτυακής κομπίνας 

Πανδημία… διαδικτυακής κομπίνας 

Οι απατεώνες του διαδικτύου έχουν τώρα μία νέα προσφορά για τους Αμερικανούς: πλαστές βεβαιώσεις εμβολιασμού, που θα μπορούσαν να τινάξουν στον «αέρα» τα σχέδια επιστροφής στην κανονικότητα

Από την αρχή της πανδημίας, ακατάλληλα αντισηπτικά υγρά και άχρηστες μάσκες προστασίας κατέκλυσαν το εμπόριο.

Μετέπειτα, την… τιμητική τους, κυρίως στο λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο» (dark web), είχε το λαθρεμπόριο υποτιθέμενων εμβολίων κατά του κοροναϊού.

Τώρα, καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν, οι απατεώνες του διαδικτύου στρέφονται στις πωλήσεις πλαστών ή ψευδών βεβαιώσεων εμβολιασμού. Πλέον όχι στο «σκοτεινό διαδίκτυο», αλλά σε ευρώς διαδεδομένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως το eBay, το Etsy, το Facebook και το Twitter.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι λαθρέμποροι «προσφέρουν» πια δελεαστικές τιμές: από 20-60 δολάρια έκαστη έγγραφη βεβαίωση, σύμφωνα με τους New York Times.

Δεν λείπουν, μάλιστα, και τα… πακέτα προσφορών, με την αγορά άνω των τριών καρτών εμβολιασμού.

Μια «μαύρη αγορά» για όλους

Οι περισσότερες βεβαιώσεις είναι προϊόν πλαστογράφησης του επίσημου εγγράφου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, το οποίο παίρνει κάθε ενήλικας Αμερικανό που έχει κάνει όλες τις προβλεπόμενες δόσεις εγκεκριμένου εμβολίου κατά της Covid-19.

Ορισμένες, λίγες βεβαιώσεις είναι αυθεντικές, συνήθως κλεμμένες από υπαλλήλους σε υπηρεσίες, που παρέχουν τέτοια πιστοποιητικά.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις αποκαλύφθηκε ότι ήταν μία βοηθός φαρμακείου στο Ιλινόις, που μέσω του προφίλ της @hann.brooke95 στο TikTok κόμπαζε στους 19.400 ακολούθους της για το πώς έκλεψε από τη δουλειά της έγγραφες βεβαιώσεις εμβολιασμού ώστε η ίδια και ο σύζυγός της εμφανίζονται πλέον, χωρίς να είναι, εμβολιασμένοι.

«Εντοπίσαμε εκατοντάδες ιστοσελίδες που δίνουν τέτοιες βεβαιώσεις και πιθανόν έχουν ήδη πουλήσει δεκάδες χιλιάδες», αναφέρει ο Σαούντ Χαλίφα, ιδρυτής της Fakespot: μία πλατφόρμας που ειδικεύεται στην εξακρίβωση της αυθεντικότητας προϊόντων, τα οποία διατίθενται μέσω διαδικτύου.

Πολλές από αυτές δεν είναι καν κρυφές, επισημαίνει. Υπάρχουν πλέον δεκάδες στο Facebook, με Αμερικανούς χρήστες να υπερηφανεύονται για την προμήθεια πλαστών βεβαιώσεων.

«Το σώμα μου, η επιλογή μου», αναφέρει ένα σχόλιο. «Ανυπομονώ να πάρε τη δική μου, lol», γράφει ένας άλλος χρήστης.

Μεγάλη είναι η προσφορά κενών εντύπων βεβαιώσεων εμβολισμού σε πλατφόρμες όπως το eBay και το Etsy. Στην τελευταία, μια εκ των πωλητών είπε στους ΝΥΤ ότι έχει πωλήσει δεκάδες μέσα στις τελευταίες ημέρες, έναντι 20 δολαρίων το κομμάτι.

«Αιτιολόγησε τις πράξεις της, υποστηρίζοντας ότι βοηθά όσους θέλουν να αποφύγουν μία “τυραννική κυβέρνηση”», γράφει η αμεριακανική εφημερίδα. «Η ίδια ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί» κατά της Covid-19.

Επαγρύπνηση και απαγορεύσεις

«Ενήμερο για περιπτώσεις απάτης σχετικά με πλαστές κάρτες εμβολιασμών κατά της Covid-19» δήλωσε το CDC, εκδίδοντας σύσταση στους Αμερικανούς που έχουν πάρει τη σχετική βεβαίωση να μην ανεβάζουν φωτογραφίες του εγγράφου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ήδη, οι γενικοί εισαγγελείς σε 45 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αρχίσει έρευνα, χτυπώντας «καμπανάκι» για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Από το Facebook και το Twitter, έως το eBay, το Shopify and το Etsy, ηλεκτρονικές πλατφόρμες σπεύδουν τώρα να τονίσουν η πώληση πλαστών βεβαιώσεων εμβολιασμού μέσω αυτών συνιστά παραβίαση των όρων. Δεσμεύτηκαν επίσης να αφαιρέσουν αναρτήσεις που διαφημίζουν τέτοια προϊόντα.

Ωστόσο, ο φόβος είναι πλέον υπαρκτός και εύλογος για τυχόν διασπορά του κοροναϊού από κατόχους πλαστών βεβαιώσεων εμβολιασμού, οι οποίοι μπορεί να είναι φορείς ή να μολυνθούν από κοροναϊό, απουσία ανοσίας.

Την ανησυχία των αρμόδιων αρχών επιτείνει επίσης το γεγονός ότι -βάσει των αναθεωρημένων οδηγιών του  CDC- όσοι εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούν πλέον να κάνουν ταξίδια, με προφυλάξεις, εντός κι εκτός των ΗΠΑ.

Προς επιβράδυνση οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ

Νέες έρευνες, εν τω μεταξύ,  προβλέπουν ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού θα αρχίσουν να επιβραδύνονται στην αμερικανική επικράτεια από τα τέλη Απριλίου.

Κυρίως, δε, σε πολιτείες-«προπύργια» των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι δηλώνουν σε σημαντικό ποσοστό απρόθυμοι να εμβολιαστούν. Ήδη, στον αμερικανικό νότο, η διαδικασία προχωρά αργά, λόγω της μειωμένης ζήτησης.

Έτσι, οι νεότερες εκτιμήσεις είναι ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 52% των Αμερικανών και, συνδυαστικά με όσους έχουν νοσήσει με Covid-19, το ποσοστό όσων θα έχουν αποκτήσει ανοσία στον κοροναϊό θα αγγίζει το 65%.

Προοπτική, που καθιστά αμφίβολη την επίτευξη του διακηρυγμένου στόχου του Αμερικανού πρόεδρου, Τζο Μπάιντεν, η φετινή εθνική γιορτή της 4ης Ιουλίου να είναι «Ημέρα Ανεξαρτησίας» και από τον κοροναϊό.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024