Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κώστας Κριμπάς, 1932-2021

Κώστας Κριμπάς, 1932-2021

Αυτό που χρωστούμε στον Κώστα Κριμπά είναι η εισαγωγή αλλά και η σθεναρή υποστήριξη της εξέλιξης στην ελληνική βιολογία.

Την περασμένη Δευτέρα μια μεγάλη απώλεια σημάδεψε την «οικογένεια» των ελλήνων βιολόγων: ο ακαδημαϊκός Κώστας Κριμπάς έφυγε από τη ζωή προκαλώντας θλίψη και συγκίνηση σε όσους τον γνώριζαν, αλλά και σε εκείνους που χάρη στα βιβλία του τον αισθάνονταν δάσκαλό τους.

Η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του – υπήρξε καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην πρώτη έδρα Γενετικής η οποία δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και στη συνέχεια καθηγητής στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ – δεν αποκαλύπτει πλήρως τη συμβολή του Κώστα Κριμπά στη βιολογία. Με σπουδές στη Λωζάννη (ζωολογία, βοτανική, χημεία) και στη Σορβόννη (γενετική) και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Κριμπάς πήρε υποτροφία από την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να εργαστεί ως ερευνητής (1958-1960) στο φυτώριο του Νεοδαρβινισμού, το εργαστήριο του πρωτοπόρου της εξελικτικής βιολογίας Θεοδοσίου Ντομπζάνσκι (Theodosius Dobzhansky) στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Από εκεί ο Κριμπάς μαζί με μια χούφτα συγχρόνων του (και φίλων του), όπως ο Λιουόντιν (Richard Lewontin) και ο Αγιάλα (Francisco Ayala), μεταλαμπάδευσαν την υποστηριζόμενη πλέον πειραματικά δαρβινική θεωρία, τον δαρβινισμό στη σύγχρονη μορφή του.

Αυτό που χρωστούμε λοιπόν στον Κώστα Κριμπά είναι η εισαγωγή αλλά και η σθεναρή υποστήριξη της εξέλιξης στην ελληνική βιολογία. Χάρη σε εκείνον και τους μαθητές του, οι οποίοι συνέχισαν και συνεχίζουν το έργο του (όπως και οι συνοδοιπόροι του στην Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, της οποίας υπήρξε μέλος και πρόεδρος), η βιολογία στην Ελλάδα δεν στερήθηκε τον κεντρικό πυλώνα της, την εξέλιξη.

Λάτρης των βιβλίων (η συλλογή του απαριθμεί χιλιάδες τόμους), ορθολογιστής, με διεισδυτική ματιά και αστείρευτη επιστημονική περιέργεια, όταν ο Κριμπάς επέστρεψε στην Ελλάδα αφιερώθηκε μεν στο ερευνητικό του έργο, αλλά δεν αγνόησε ποτέ τη συγγραφή, είτε επρόκειτο για εγχειρίδια είτε για δοκίμια. Το έργο ζωής, το βιβλίο «Δαρβινισμός, και η ιστορία του έως τις μέρες μας», το οποίο κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, αποτελεί την παρακαταθήκη αυτού του εμβριθούς στοχαστή της φιλοσοφίας της βιολογίας στις επόμενες γενιές.

Οσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά θα θυμόμαστε τον Κώστα Κριμπά σαν έναν ωραίο άνθρωπο, ανοιχτόκαρδο και ευγενή, με εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ (παροιμιώδη τα λογοπαίγνιά του!), ο οποίος έφυγε έχοντας εκπληρώσει το δυναμικό του, γεμάτος από την ευγνωμοσύνη των μαθητών του και την αγάπη της Ελένης του.

Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Sports in

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής ενόψει Καζακστάν (pics+vid)

Η Εθνική ομάδα προπονήθηκε στη Νέα Σμύρνη και ανεβάζει ρυθμούς ενόψει Καζακστάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024