Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γυμναστική πριν τον ύπνο: Ωφελεί ή περιττεύει;

Γυμναστική πριν τον ύπνο: Ωφελεί ή περιττεύει;

Σίγουρα κάνει καλό, αλλά χρειάζεται προσοχή σε ορισμένα σημεία...

Τα οφέλη της γυμναστικής τα γνωρίζουμε πια πολύ καλά: χαρίζει ένα boost στο μεταβολισμό, μας γεμίζει ενδορφίνες (την ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα), ανεβάζει την αδρεναλίνη, κάνει θαύματα για τους μύες και τις αρθρώσεις, ελαττώνει το στρες και καίει θερμίδες, γεγονός που βοηθά και στην απώλεια βάρους.

Τι γίνεται όμως όταν η γυμναστική είναι το τελευταίο πράγμα στην to-do list της ημέρας και μετά ακολουθεί η ξεκούραση;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Είναι μύθος ότι η προπόνηση πριν τον ύπνο ισούται κακό ύπνο, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά διότι η συχνή άσκηση βοηθά και σε αυτό. Με λίγα λόγια αν η μόνη ώρα που έχεις στη διάθεσή σου είναι πριν τον ύπνο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αξίζει όμως να γνωρίζεις ότι όπως όλα στη ζωή έτσι και η σχέση της γυμναστικής με τον ύπνο διαφέρει από άτομο σε άτομο και ο μόνος τρόπος να το μάθεις είναι να το δεις στην πράξη.

Για πολλούς, η γυμναστική πριν τον ύπνο έχει αρνητικές επιπτώσεις σε θέματα όπως η αυπνία καθώς έτσι ανεβάινει το επίπεδο αδρεναλίνης στο αίμα. Έτσι υπάρχει περίπτωση να μπορείς να κοιμηθείς αλλά να ξυπνάς συχνά μέσα στο βράδυ και να μην μπορείς να κοιμηθείς ξανά. Ποιές μορφές γυμναστικής είναι ιδανικές για την ώρα εκείνη; Η ήπια αερόβια γυμναστική, η προπόνηση με λάστιχα, το πιλάτες και η γιόγκα είναι από τις καλύτερες επιλογές.

Υπάρχουν όμως και μερικά ακόμα tips που θα βοηθήσουν:

Το έξυπνο snacking

Είναι πολύ σημαντικό να δίνεις προσοχή στην διατροφή σου ό,τι ώρα και αν γυμνάζεσαι. Πρέπει να γνωρίζεις ότι το σώμα σου χρειάζεται καύσιμο και μετά την προπόνηση αν καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια με δραστηριότητες όπως τα βάρη ή το τρέξιμο για μεγάλη απόσταση. Αυτό ισχύει και για πριν τον ύπνο. Απόφυγε τα μεγάλα και βαριά γεύματα αλλά μην μείνεις νηστική. Ιδανικές προτάσεις είναι μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και λίγη μπανάνα, ένα γιαούρτι με βρώμη, ή ένα smoothie με καλής ποιότητας πρωτείνη σε σκόνη, φρούτα και λαχανικά.

Οι διατάσεις και η επιστροφή στην ηρεμία

Αφού κάνεις το απαραίτητο stretching είναι η ώρα για την πιο απολαυστική και χαλαρωτική στιγμή της ημέρας: ένα χαλαρωτικό ντους ή μπάνιο με χλιαρό νερό θα κατεβάσει την θερμοκρασία του σώματος και θα περάσει στο σώμα το μήνυμα ότι η ώρα για ξεκούραση και ύπνο πλησιάζει. Επόμενη κίνηση; Να κατεβάσεις την θερμοκρασία στο δωμάτιο σου και να μην φορέσεις πολύ χοντρές πιτζάμες ώστε να το σώμα να μπορέσεις να λειτουργήσει στην φυσιολογική του θερμοκρασία.

Επιπλέον χαλαρωτικά σπρέι για το μαξιλάρι με άρωμα λεβάντας μπορεί να βοηθήσουν να βυθιστείτε σε ένα ποιοτικό ύπνο για όσες ώρες χρειάζεται.

Ο χαμηλός φωτισμός

Συχνά προπονούμαστε σε χώρους με έντονο φωτισμό, γεγονός που ίσως έχει επιπτώσεις στον ύπνο μας. Ο λόγος; Ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται στους χαμηλούς φωτισμούς μπαίνοντας στην κατάλληλη διάθεση για ύπνο χάρη στην μελατονίνη που εκκρίνεται στον οργανισμό, ενώ το ακιβώς αντίθετο συμβαίνει με το δυνατό φως.

Αν γυμνάζεσαι στο σπίτι χαμήλωσε τα φώτα ή άναψε κεριά, θα λειτουργήσουν ευεργετικά.

*Με πληροφορίες από το Elle

Sports in

Ξέμεινε από στρατιώτες το NATO, αλλά ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Ειδικοί ανησυχούν για την έλλειψη προσωπικού, την ώρα που η Ατλαντική Συμμαχία καταρτίζει σχέδια μάχης στο θέατρο επιχειρήσεων Ευρώπη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024