Στα παιδιά όλα πρέπει να τα εξηγείς στο επίπεδο που τα αντιλαμβάνονται. Και ειδικά στις μικρές ηλικίες από ζωγραφιές και απλά μηνύματα θα προκύψει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ζούμε σε εποχές που η κακοποίηση των ζωών έχει περάσει προ πολλού τα όρια του συναγερμού. Δεν είναι επί του παρόντος να βουτήξουμε στο πρόσφατο παρελθόν και να αρχίσουμε να καταγράφουμε τις περιπτώσεις κακοποίησης που έγιναν αντιληπτές. Αυτό που όμως έχει σημασία είναι να προετοιμάζουμε το μέλλον διδάσκοντας στα παιδιά τι σημαίνει φροντίδα ενός αδέσποτου σκύλου και πόσο σημαντικό είναι ο σεβασμός προς τα ζωάκια.

Διότι τα σημερινά παιδιά είναι οι ενήλικες του αύριο που θα έχουν αποκτήσει δύναμη και δεξιότητες και θα είναι σε θέση να ορίσουν την συμπεριφορά της κοινωνίας έναντι των ζώων. Θετικό είναι το γεγονός πως αρκετές φιλοζωικές οργανώσεις και δήμοι της χώρας έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια ευαισθητοποίησης και διάφορες δράσεις για τα αδέσποτα. Στα χέρια μας έπεσε ένα μπλοκ ζωγραφικής του φιλοζωικού πολιτιστικού συλλόγου του δήμου Φυλής.

Όπως θα δείτε και στο εξώφυλλο αναπαρίσταται ένας σκύλος και μια γάτα και ο τίτλος προτρέπει -όπως το καταλαβαίνουμε εμείς- να ξεπεραστούν στερεότυπα του παρελθόντος και να χαραχθούν νέα μοτίβα σκέψεων. «Αν μπορούν να γίνουν φίλοι, τότε μπορείς και εσύ να είσαι φίλος τους» γράφει ο τίτλος ενός βιβλίου που έγινε υπό την αιγίδα του δήμου Φυλής και επιμελήθηκε η Ελευθερία Λιθαδιώτη.

Εσωτερικά υπάρχουν σχέδια και μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης προς τα αδέσποτα τα οποία τα παιδιά χρωματίζουν, χρωματίζοντας παράλληλα και τα δικά τους συναισθήματα. Μπορεί αυτή η μικρή κίνηση να σημάνει κάτι μεγαλύτερο μελλοντικά; Εμείς θα πούμε ναι αφού και ένα μικρό παιδί αν υιοθετήσει στάση αγάπης προς τα αδέσποτα τότε το όφελος είναι διπλό. Διότι δεν θα τα κακοποιεί και θα φροντίζει. Ένας «κακός» λιγότερος και ένας «καλός» περισσότερος.

Φυσικά η συμπεριφορά του μπορεί να επηρεάσει και άλλα παιδιά. Οπότε χαιρετίζουμε την ενέργεια αφού τα συγκεκριμένα βιβλιαράκια ζωγραφικής θα φτάσουν σε πολλά σπίτια του δήμου Φυλής

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr