Η ζήτηση για σκύλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν τεράστια, με αύξηση κατά 60% των κλήσεων από άτομα που επιθυμούν να υιοθετήσουν από τη φιλανθρωπική οργάνωση Dogs Trust στο Ηνωμένο Βασίλειο, και με πολλές άλλες οργανώσεις διάσωσης να αναφέρουν παρόμοιο αυξημένο ενδιαφέρον. Οι αναζητήσεις στο Google για «αγοράστε ένα κουτάβι» αυξήθηκαν κατά 115% μετά το κλείσιμο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο του 2020, με τις τιμές για μερικές από τις πιο περιζήτητες φυλές να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Το να έχεις σκύλο είναι ένα υπέροχο πράγμα, αλλά είναι επίσης μια τεράστια ευθύνη και μια δέσμευση που εκτείνεται πέρα ​​από την καραντίνα. Ο σκύλος είναι σαν παιδί, είναι μια χαρά και μια ευθύνη που θα διαρκέσει, καλώς χόντων των πραγμάτων, όσο η ζωή του τετράποδού σας.

Καθώς οι περιορισμοί αίρονται σταδιακά και αρχίζει η επανέναρξη της κανονικότητας, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τις συνέπειες για τους σκύλους μας και να τους βοηθήσουμε να προσαρμοστούν.

Η κατοχή ενός σκύλου έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την καραντίνα. Για τα ζώα που είχαμε πριν την καραντίνα, καταλάβαμε πόσο το απόλαυσαν που μας είχαν συνεχώς κοντά τους, για μεγαλύτερες βόλτες, περισσότερο παιχνίδι και άφθονα χάδια στον καναπέ με netflix και delivery.

Όμως, για τα ζώα εκείνα που υιοθετήθηκαν εν μέσω καραντίνας, η πραγματικότητα της επόμενης μέρας μπορεί να είναι κάπως σκληροί: οι ιδιοκτήτες θα απουσιάζουν πια από τα σπίτια, καλεσμένοι θα ξεκινήσουν να έρχονται, ακόμα και οι βόλτες θα είναι διαφορετικές, με περισσότερο κόσμο έξω και περισσότερη βαβούρα, ανοιχτά μαγαζιά και τα λοιπά…

Η επιστροφή στο φυσιολογικό είναι κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να επεξεργαστούν, να κατανοήσουν και να προετοιμαστούν. Αλλά τα σκυλιά μας – ειδικά τα μικρά – δεν θα καταλάβουν γιατί όλα έχουν αλλάξει. Από όσα γνωρίζουν τα σκυλιά μας, η κανονικότητα για αυτούς απολαμβάνει χρόνο μόνο με την οικογένεια – έτσι ώστε να αναμένεται να αντιμετωπίσει ομάδες ανθρώπων, παιδιών και άλλων σκύλων, τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού, θα μπορούσε να είναι συντριπτική για αυτούς.

Μια μεγάλη ανησυχία για τους ιδιοκτήτες σκύλων είναι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της καραντίνας στην ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την παραμονή στο σπίτι. Τα σκυλιά που είχαν άγχος αποχωρισμού πριν από το lockdown είναι πιθανό να επιδεινωθούν όταν αφεθούν ξανά μόνα, καθώς οι ιδιοκτήτες επιστρέφουν στη δουλειά – αλλά περιμένουμε επίσης να δούμε νέες περιπτώσεις να αναπτύσσονται, επειδή άλλα σκυλιά, και ιδιαίτερα κουτάβια, έχουν μάθει να περιμένουν παρέα όλη την ημέρα.

Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους οι σκύλοι επιστρέφονται στα καταφύγια και τις φιλοζωικές είναι λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με τη συμπεριφορά τους. Η αύξηση των προβληματικών συμπεριφορών μετά την καραντίνα θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι οικογένειες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να εγκαταλείψουν το σκυλί τους.

Το μήνυμα των φιλοζωικών προς τους ιδιοκτήτες είναι να αρχίσουν να προετοιμάζουν τα ζώα τους από τώρα, αντί να περιμένουν έως ότου τα πράγματα επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Είναι εύκολο να το κάνετε: ξεκινήστε να δημιουργείτε εμπειρίες όλων των πραγμάτων που θα περιμένετε να συμβούν μόλις παύσει η καραντίνα. Για παράδειγμα, ξεκινήστε να λείπετε καμιά ώρα από το σπίτι χωρίς το σκυλί ή δείτε πώς αντιδρά όταν κλείνουν γύρω του μερικές πόρτες, όπως ας πούμε αυτή του μπάνιου ή της κουζίνας, που σίγουρα θα κρατάτε σφαλιστές τις ώρες της απουσίας σας.

Εάν το σκυλί σας ανησυχεί όταν χωριστεί – γαβγίζει, κλαψουρίζει, λαχάνιασμα ή ξύσιμο στην πόρτα – έχετε προχωρήσει πολύ γρήγορα. Επιστρέψτε σε μια μικρότερη περίοδο για να τους βοηθήσετε να προσαρμοστούν. Αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο σας, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι είναι σε θέση να μείνουν μόνα τους και να τους βοηθήσετε να προετοιμαστούν για τη στιγμή που πρέπει να επιστρέψετε στην εργασία ή να σπουδάσετε.

Τα σκυλιά μας θα χρειαστούν επίσης βοήθεια όταν βλέπουν φίλους και συγγενείς, τόσο σε εξωτερικούς χώρους όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Η διδασκαλία του σκύλου σας πώς να χαιρετάτε ήρεμα νέους ανθρώπους, πώς να χαλαρώνετε όταν επισκέπτονται οι επισκέπτες ή όταν βρίσκεστε σε καφετέρια είναι βασικές δεξιότητες.

Είναι πολύ πιο εύκολο να αποφευχθούν προβλήματα σε αυτή τη φάση, από ό, τι εάν τα αφήσετε για τελευταία στιγμή. Σεβαστείτε τους ρυθμούς και τις ανάγκες των ζώων σας και προσπαθήστε να τα κατανοήσετε…

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο