Γύρω στο 2011, στην κουνελότρυπα του Reddit εμφανίστηκε μια ολοκαίνουργια τάση, αρκετά περίεργη ώστε να ταιριάζει άψογα στον χαρακτήρα του forum: Ήταν το «κίνημα» Nofap, που καλούσε τους συμμετέχοντες να απαρνηθούν τον αυνανισμό αλλά και το σεξ για παρατεταμένες περιόδους – συνήθως για 90 ημέρες. Πλέον, το «κίνημα» έχει μετατραπεί στην οργάνωση Nofap.com, που περιγράφει τον εαυτό της ως μια πλατφόρμα που εστιάζει στην κοινότητα και στη σεξουαλική υγεία και έχει στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τον εθισμό τους στην πορνογραφία και τις παθολογικές σεξουαλικές συμπεριφορές.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί γύρω από τα υποτιθέμενα οφέλη της αποχής από τον αυνανισμό έχουν πια ξεφύγει από την επικράτεια της ανάρρωσης από τον εθισμό και έχουν περάσει πια στη σφαίρα του lifestyle. Τα μέλη του nofap υποστηρίζουν ότι έχουν βιώσει μια σειρά από σεξουαλικές, σωματικές και πνευματικές βελτιώσεις – με τον κεντρικό ισχυρισμό να αφορά την αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες.

Το nofap δεν είναι το μοναδικό «κίνημα» της… κατηγορίας του. Για παράδειγμα, υπάρχει και εκείνο της συγκράτησης σπέρματος. Όλα τους όμως έχουν ένα κοινό: Δείχνουν να απευθύνονται αλλά και να υιοθετούνται σχεδόν αποκλειστικά από ετεροφυλόφιλους άνδρες, με ελάχιστες γυναίκες και μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ να λαμβάνουν μέρος σε αυτά. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις τέτοιες πρακτικές έχουν υιοθετηθεί από ακροδεξιές και μισογύνικες οργανώσεις, όπως τα Proud Boys.

Ποια υποστηρίζουν ότι είναι τα οφέλη;

Ως προς τη σεξουαλικότητα:

 • Αυξημένη απόλαυση κατά τη σεξουαλική επαφή
 • Πιο ισχυροί οργασμοί
 • Μεγαλύτερη εκτίμηση για τις υγιείς σεξουαλικές σχέσεις
 • Ανεβασμένη λίμπιντο (αν και ορισμένοι αναφέρουν το αντίθετο)
 • Βελτιωμένη σεξουαλική αυτοσυγκράτηση

Σε σωματικό επίπεδο:

 • Αυξημένα επίπεδα ενέργειας
 • Μυϊκή τόνωση
 • Καλύτερος ύπνος
 • Βελτιωμένη συγκέντρωση και προσοχή
 • Καλύτερες σωματικές επιδόσεις και αντοχές
 • Βελτίωση ή και θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας
 • Βελτιωμένη ποιότητα σπέρματος
 • Αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης

Σε ψυχολογικό επίπεδο:

 • Μεγαλύτερη ευτυχία
 • Ανεβασμένη αυτοπεποίθηση
 • Αύξηση κινήτρων και ψυχικής θέλησης
 • Χαμηλότερα επίπεδα στρες και άγχους
 • Ενίσχυση της πνευματικότητας
 • Αποδοχή του εαυτού
 • Βελτιωμένη συμπεριφορά απέναντι στο άλλο φύλο και μεγαλύτερη εκτίμησή του

Πράγματι, η τεστοστερόνη έχει σημαντικές επιπτώσεις στη διάθεση των ανδρών, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και συνδέεται με μεγαλύτερη κινητοποίηση. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο ότι συνδέεται με τη μυϊκή τόνωση και τις σωματικές επιδόσεις, για αυτό και απαγορεύεται η λήψη της από αθλητές στους περισσότερους αγώνες. Και πολλές πτυχές της ανδρικής σεξουαλικότητας εξαρτώνται από την τεστοστερόνη. Επομένως, μήπως όλοι αυτοί οι παράξενοι άνθρωποι έχουν τα δίκια τους;

Τι λένε τα στοιχεία

Οι θιασώτες αυτής της πρακτικής υποστηρίζουν τα επιχειρήματά τους προβάλλοντας συνήθως τις ίδιες δύο έρευνες. Στο πλαίσιο της πρώτης, τα επίπεδα τεστοστερόνης δέκα ανδρών μετρήθηκαν δύο φορές πριν τον αυνανισμό και την εκσπερμάτιση και στη συνέχεια μετά από δέκα λεπτά.

Στη συνέχεια, για τρεις εβδομάδες, οι άνδρες συμφώνησαν να απέχουν από «κάθε τύπο σεξουαλικής δραστηριότητας». Μετά το τέλος του προσυμφωνημένου διαστήματος, η διαδικασία επαναλήφθηκε. Τα επίπεδα τεστοστερόνης που καταγράφηκαν μετά την αποχή ήταν υψηλότερα.

Παρά τα συμπεράσματα της έρευνας, το μέγεθος του δείγματος ήταν μικροσκοπικό. Επιπλέον, η αύξηση της τεστοστερόνης θα μπορούσε αντ’ αυτού να οφείλεται στην αναμονή για την επιστροφή στη σεξουαλική δραστηριότητα μετά το τέλος του δεύτερου μέρους του πειράματος που καλούσε σε αποχή. Και – ίσως το σημαντικότερο – κατά το πρώτο μέρος του πειράματος, οι μετρήσεις πριν τον αυνανισμό παρέμειναν ίδιες τόσο πριν όσο και μετά την αποχή, με τη δεύτερη μόνο μέτρηση να παρουσιάζει μικρές αποκλίσεις. Επομένως, είναι αδύνατον να ξέρουμε αν η αποχή είχε την παραμικρή επίδραση στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η δεύτερη μελέτη ανέφερε αύξηση της τάξης του 45% μετά από μια εβδομάδα αποχής. Όμως αυτή η μέτρηση αφορούσε μια προσωρινή κορύφωση, η οποία στη συνέχεια υποχωρούσε και επέστρεφε στα ίδια επίπεδα στα οποία κυμαινόταν προ της αποχής, όπου και παρέμενε. Αυτού του είδους οι προσωρινές μεταβολές είναι απίθανο να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των ανδρών και ίσως λειτουργούν κυρίως ως ρυθμιστικοί μηχανισμοί για την παραγωγή σπέρματος.

Αρκετές μελέτες, από την άλλη πλευρά, έχουν διαπιστώσει είτε μηδαμινές επιδράσεις της αποχής στα επίπεδα τεστοστερόνης, είτε ότι στην πραγματικότητα αυτά αυξάνονται μετά τον αυνανισμό ή το σεξ. Η μέτρηση τεστοστερόνης πριν και αμέσως μετά τον αυνανισμό σε 34 υγιείς νεαρούς άνδρες διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της ορμόνης αυξάνονταν μετά από κάθε «γύρο» αυνανισμού. Όμως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις δεν έχουν διερευνηθεί. Στην καλύτερη περίπτωση, τα στοιχεία που συνδέουν τον αυνανισμό με αλλαγές στα επίπεδα τεστοστερόνης είναι περιορισμένα και καταλήγουν σε ανάμεικτα συμπεράσματα.

Από την άλλη πλευρά, τα οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου του αυνανισμού, για την ανθρώπινη υγεία έχουν αποδειχθεί πολλές φορές. Η απελευθέρωση ενδορφινών κατά τη διάρκεια του οργασμού δημιουργεί θετικά συναισθήματα. Ο αυνανισμός βοηθά στην ανακούφιση από το συσσωρευμένο στρες και ενισχύει την ποιότητα του ύπνου, τη χαλάρωση, την καλή διάθεση, ενώ ανακουφίζει από τη σεξουαλική ένταση και τις κράμπες και μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις σεξουαλικές μας ανάγκες και επιθυμίες. Και οι άνδρες ενδέχεται ακόμη και να θωρακίζουν λίγο καλύτερα τον οργανισμό τους απέναντι στον καρκίνο του προστάτη μέσα από τον τακτικό αυνανισμό – αν και προς το παρόν η συγκεκριμένη σύνδεση δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη.

Ψυχολογικά οφέλη

Στην πραγματικότητα, ο αυνανισμός δεν φαίνεται να έχει απολύτως καμία αρνητική συνέπεια για τη σωματική και γενικότερη υγεία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες. Το πρόβλημα ίσως έγκειται στον υπερβολικά συχνό αυνανισμό και στη στάση ορισμένων ανθρώπων απέναντι στην αυτοϊκανοποίηση.

Οι προσωπικές αντιλήψεις για τον αυνανισμό μπορούν να επιφέρουν ψυχολογικές επιπτώσεις που επηρεάζουν και τα επίπεδα τεστοστερόνης. Τα άτομα που βιώνουν ενοχές απέναντι στην αυτοϊκανοποίηση ενδέχεται να εκδηλώσουν σταδιακά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Οι ενοχές μπορεί να προκύπτουν από την πεποίθηση ότι πρόκειται για κάτι ανήθικο, επειδή κατά τη γνώμη τους ισοδυναμεί με απιστία ή έρχεται σε σύγκρουση με θρησκευτικούς κανόνες. Μια μελέτη που διερεύνησε τα διάφορα κίνητρα πίσω από τη σεξουαλική αποχή διαπίστωσε ότι ο κυριότερος λόγος ήταν η αντίληψη του αυνανισμού ως μιας διαδικασίας που δεν είναι υγιής ή είναι λάθος.

Αυτό το άγχος που προκύπτει από την παρατεταμένη ενοχή, το άγχος και την κατάθλιψη μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης και σε αυτές τις περιπτώσεις η αποχή μπορεί πράγματι να ανακουφίσει από τέτοια συναισθήματα – και άρα να οδηγήσει σε αύξηση της ορμόνης. Ίσως, λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι η μείωση της συχνότητας του αυνανισμού, αλλά η βελτίωση της κατανόησης της σεξουαλικότητάς μας.

Δεδομένων όλων αυτών, η αποχή από τον αυνανισμό μπορεί πράγματι να βοηθήσει τα άτομα που υποφέρουν από σοβαρό εθισμό στην πορνογραφία. Ένα διάλειμμα από το πορνό, τον αυνανισμό ή και το ίδιο το σεξ για μια παρατεταμένη περίοδο μπορεί να οδηγήσει στο σπάσιμο του κύκλου της εξάρτησης. Πέρα από αυτό, ωστόσο, τα οφέλη που προκύπτουν για την υγεία από τη διακοπή του αυνανισμού είναι ανεκδοτολογικά και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η αποχή επιδρά καν επί των επιπέδων τεστοστερόνης.

Με πληροφορίες από The Conversation

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο