Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Το Tinder θα επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν το ποινικό μητρώο των υποψήφιων «ταιριών»

ΗΠΑ : Το Tinder θα επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν το ποινικό μητρώο των υποψήφιων «ταιριών»

Η κίνηση έχει στόχο τη μείωση του κινδύνου από τις συναντήσεις με αγνώστους – όμως δεν είναι απαλλαγμένη από τα δικά της ρίσκα

Αν το lockdown σας βρήκε single, το πιθανότερο είναι ότι έξι μήνες μετά το Tinder έχει βρει μια ζεστή γωνιά στο μενού του κινητού σας. Μετά από αμέτρητα swipe left, καταφέρατε να εντοπίσετε και μερικά άτομα που θα σκεφτόσασταν σοβαρά να συναντήσετε από κοντά. Κι αν είστε γυναίκα, είναι εξαιρετικά πιθανό πως το πρώτο πράγμα που σας σταματά – άντε δεύτερο, αν υποθέσουμε ότι το πρώτο είναι ο Covid – είναι το κατά πόσον θα είστε ασφαλείς. Την ίδια σκέψη, μοιράζονται αμέτρητες γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Και στην Αμερική, ίσως σύντομα βρουν μια κάπως ανορθόδοξη λύση σε αυτό το πρόβλημα: Τον… έλεγχο του ποινικού μητρώου των υποψήφιων «ταιριών» τους.

Η Match Group, η ιδιοκτήτρια εταιρεία των εφαρμογών Tinder, OKCupid και Match.com προσπαθεί να καταστήσει ευκολότερη την άντληση στοιχείων για τους πιθανούς συντρόφους. Η εταιρεία ανακοίνωσε μάλιστα αυτό το μήνα ότι θα βοηθά τους χρήστες να ελέγχουν το ποινικό μητρώο των ατόμων που τους ενδιαφέρουν. Έναντι ενός αντιτίμου, οι χρήστες του Tinder θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του προσώπου που τους ενδιαφέρει τα οποία διατίθενται δημόσια, βάσει του ονοματεπώνυμού τους ή του μικρού τους ονόματος και του αριθμού του τηλεφώνου τους.

Αυτά τα στοιχεία, που θα παρέχονται από τη ΜΚΟ Garbo, θα περιλαμβάνουν «συλλήψεις, καταδίκες, ασφαλιστικά μέτρα, παρενοχλήσεις και άλλα βίαια εγκλήματα» με στόχο οι χρήστες με «τη δύναμη της πληροφόρησης» να μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Η ιστοσελίδα της Garbo αναφέρει επίσης ότι δέχεται στοιχεία που καταχωρούνται άμεσα από τους χρήστες και συμπεριλαμβάνουν «αστυνομικές αναφορές, ασφαλιστικά μέτρα και άλλα». Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν τέτοιου είδους στοιχεία θα είναι προσβάσιμα και μέσω Tinder.

Η «λύση» αυτή, δύσκολα θα διασχίσει τον Ατλαντικό για να φτάσει μέχρι την Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στην Ελλάδα, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν ιστότοποι με καταλόγους ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά ή άλλα εγκλήματα. Επιπλέον, η νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων της ΕΕ είναι ιδιαιτέρως αυστηρή.

Όμως, αν το γεγονός αυτό σας απογοητεύει, έχετε υπόψη σας ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης λύσης φέρνει τα δικά της σημαντικά προβλήματα.

Πρώτα από όλα, υπάρχει ο παράγοντας της… συνωνυμίας. Και στις ΗΠΑ τουλάχιστον, δεν είναι τόσο σπάνιο ένα έγκλημα να καταγράφεται σε λάθος ποινικό μητρώο – όπως επίσης μια άδικη καταδίκη μπορεί να μην «εξαφανιστεί» αμέσως μετά την αθώωση. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για τα λάθη στο ποινικό τους μητρώο, ενώ ακόμη και αν προσπαθήσουν να τα διορθώσουν, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν.

Και φυσικά, κάποιος που πραγματικά έχει μπει στο Tinder με κακό σκοπό, μπορεί να χρησιμοποιήσει ψεύτικο όνομα ή και παράνομα αποκτημένο αριθμό τηλεφώνου και να αποφύγει όλη αυτή τη διαδικασία.

Ταυτόχρονα, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που έχουν εγκληματήσει «αμετανόητοι», και τέτοιου είδους πρακτικές μπορούν να καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολο το ήδη τιτάνιο έργο της κοινωνικής επανένταξης μετά την αποφυλάκιση. Δεν χρειάζεται καν να σταθούμε στο ότι η απλή πληροφορία της ύπαρξης μιας καταδίκης δεν εξηγεί τις συνθήκες ή τα κίνητρα πίσω από μια αξιόποινη πράξη.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις ΗΠΑ κυριολεκτικά τα πάντα έχουν και μια φυλετική διάσταση, ιδιαιτέρως όταν σχετίζονται με το ποινικό σύστημα. Στην προκειμένη περίπτωση, η συλλογή δεδομένων συχνά είναι δυσανάλογη με βάση τη φυλή, ενώ έχει αποδειχθεί ότι οι μαύροι πολίτες καταδικάζονται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα για εγκλήματα που διαπράττουν στα ίδια ποσοστά με τους λευκούς, εξαιτίας των πολύ αυξημένων ελέγχων.

Ως προς την τελευταία παράμετρο, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η Match και η Garbo έχουν λάβει ορισμένα μέτρα, για παράδειγμα αφήνοντας εκτός των ελέγχων που διαθέτουν στους χρήστες τις συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση, αλλά και τις τροχαίες παραβιάσεις (με την εξαίρεση εκείνων που σχετίζονται με την οδήγηση υπό επήρεια και την πρόκληση δυστυχήματος)

Τέτοιες κινήσεις είναι ενθαρρυντικές, όχι όμως και αρκετές. Και ακόμη και αν καταφέρουν στ’ αλήθεια να μας προστατεύσουν, ανοίγουν μπροστά μας επικίνδυνα μονοπάτια. Θα θέλατε, για παράδειγμα, να ξέρετε αν ο υποψήφιος σύντροφός σας έχει χρεοκοπήσει στο παρελθόν, πριν καν τον γνωρίσετε; Αν είναι ικανός να πάρει δάνειο με συμφέρον επιτόκιο; Αν η οικογένειά του έχει κληρονομικότητα για συγκεκριμένες ασθένειες;

Ο κίνδυνος στα ραντεβού με αγνώστους είναι απολύτως υπαρκτός – και εξαιρετικά τρομακτικός. Όμως τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε μια λύση, θα πρέπει να αρμόζουν στις αξίες μιας συμπεριληπτικής δημοκρατικής κοινωνίας.

Με πληροφορίες από τους Times της Νέας Υόρκης

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024