Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Κορίτσια, μη βιάζεστε να γνωρίσετε το σεξ»

Στο περιοδικό "Κόσμος" της 20ης Ιουνίου 1962 δημοσιεύτηκε ένα κείμενο που δημιουργεί σήμερα ανάμεικτα συναισθήματα

Για την ακρίβεια, το κείμενο ανήκει σε μια Αγγλίδα φιλόλογο, χήρα πάστορα. Το περιοδικό «Κόσμος» το αναδημοσίευσε-δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν το έκανε για να επικροτήσει τις αμφιλεγόμενες, πλην δημοφιλείς τότε, απόψεις περί το σεξ για τις γυναίκες που εκτίθενται στο κείμενο, ή αν η δημοσίευση είχε άλλη σημασία.

Το ζήτημα είναι ότι οι συμβουλές της Αγγλίδας στα νέα κορίτσια απηχούν τον τρόπο σκέψης και μεγαλώματος μιας ολόκληρης γενιάς γυναικών. Για εκείνες, το σεξ ήταν ένα φρούτο απαγορευμένο και το μόνο που ζητά ένας άντρας από αυτές. Προσέχοντας να μην οδηγηθούν σε κάποιο κρεβάτι, διαφυλάσσουν τον ρόλο τους ως…δεσποινίδων.

Διαβάζοντάς το σήμερα, ίσως μας διαπεράσει μια ανατριχίλα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ζούμε ακόμα το πρώτο ξέσπασμα του metoo στην χώρα μας, ενός αυθόρμητου κινήματος εξομολογήσεων και αλληλεγγύης που, εν πολλοίς, βασίστηκε στην εμπεδωμένη κουλτούρα βιασμού-τέκνο κι αυτή της πατριαρχίας.

Δείτε μερικά αποσπάσματα από το περίφημο κείμενο με τις συμβουλές από τον πρηγούμενο (κυριολεκτικά) αιώνα:

«Όταν μια κοπέλα ξεκινά για μια εκδρομή με προκλητικά κοντά παντελονάκια και με μπλούζα τσιτωμένη με τα στήθεια της να ξεπετιούνται προκλητικά προς τα εμπρός, πρέπει να ξέρει ότι…πάει γυρεύοντας.»

«Αυτό το «μπικίνι» που φοράτε είναι βέβαια της μόδας, αλλά της μόδας επίσης είναι και πολλά άλλα πράγματα, τα οποία θα σας κάνουν να χτυπάτε το κεφάλι σας.»

«Όταν οι νέοι σας λένε ότι σας αγαπούν εννοούν τις περισσότερες φορές-λόγω της ηλικίας των-ότι σας ποθούν.(…)Οι νέοι συνήθως σας ζητούν να τους αποδείξετε ότι τους αγαπάτε με το να γίνετε δική τους. Μην τους δώσετε την απόδειξη αυτή, γιατί σε λίγο θα το μετανοιώσετε.»

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο και δείτε το ως τροφή για σκέψη:

«Κόσμος», 20/6/1962

*Βρήκαμε το κείμενο στην σελίδα ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ στο facebook

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024