Για την ακρίβεια, το κείμενο ανήκει σε μια Αγγλίδα φιλόλογο, χήρα πάστορα. Το περιοδικό «Κόσμος» το αναδημοσίευσε-δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν το έκανε για να επικροτήσει τις αμφιλεγόμενες, πλην δημοφιλείς τότε, απόψεις περί το σεξ για τις γυναίκες που εκτίθενται στο κείμενο, ή αν η δημοσίευση είχε άλλη σημασία.

Το ζήτημα είναι ότι οι συμβουλές της Αγγλίδας στα νέα κορίτσια απηχούν τον τρόπο σκέψης και μεγαλώματος μιας ολόκληρης γενιάς γυναικών. Για εκείνες, το σεξ ήταν ένα φρούτο απαγορευμένο και το μόνο που ζητά ένας άντρας από αυτές. Προσέχοντας να μην οδηγηθούν σε κάποιο κρεβάτι, διαφυλάσσουν τον ρόλο τους ως…δεσποινίδων.

Διαβάζοντάς το σήμερα, ίσως μας διαπεράσει μια ανατριχίλα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ζούμε ακόμα το πρώτο ξέσπασμα του metoo στην χώρα μας, ενός αυθόρμητου κινήματος εξομολογήσεων και αλληλεγγύης που, εν πολλοίς, βασίστηκε στην εμπεδωμένη κουλτούρα βιασμού-τέκνο κι αυτή της πατριαρχίας.

Δείτε μερικά αποσπάσματα από το περίφημο κείμενο με τις συμβουλές από τον πρηγούμενο (κυριολεκτικά) αιώνα:

«Όταν μια κοπέλα ξεκινά για μια εκδρομή με προκλητικά κοντά παντελονάκια και με μπλούζα τσιτωμένη με τα στήθεια της να ξεπετιούνται προκλητικά προς τα εμπρός, πρέπει να ξέρει ότι…πάει γυρεύοντας.»

«Αυτό το «μπικίνι» που φοράτε είναι βέβαια της μόδας, αλλά της μόδας επίσης είναι και πολλά άλλα πράγματα, τα οποία θα σας κάνουν να χτυπάτε το κεφάλι σας.»

«Όταν οι νέοι σας λένε ότι σας αγαπούν εννοούν τις περισσότερες φορές-λόγω της ηλικίας των-ότι σας ποθούν.(…)Οι νέοι συνήθως σας ζητούν να τους αποδείξετε ότι τους αγαπάτε με το να γίνετε δική τους. Μην τους δώσετε την απόδειξη αυτή, γιατί σε λίγο θα το μετανοιώσετε.»

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο και δείτε το ως τροφή για σκέψη:

«Κόσμος», 20/6/1962

*Βρήκαμε το κείμενο στην σελίδα ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ στο facebook

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο