Ρομπότ που απολυμαίνει εσωτερικούς χώρους με υπεριώδη ακτινοβολία παραδόθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ ακόμα ένα αναμένεται στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Παπαγεωργίου με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Οι παραδόσεις εντάσσονται σε σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εν μέσω πανδημίας αγοράζει 200 ρομπότ απολύμανσης για ευρωπαϊκά νοσοκομεία.

Τα ρομπότ μπορούν να απολυμάνουν τους απλούς θαλάμους ασθενών σε δέκα λεπτά, ενώ μία φόρτιση επαρκεί για περίπου 12 θαλάμους.

Το σχέδιο είχε ανακοινωθεί στις αρχές της πανδημίας, όταν το ενδεχόμενο διασποράς του κοροναϊού από μολυσμένες επιφάνειες θεωρείτο πιθανό.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα εκπνεόμενα σωματίδια είναι το κύριο μέσο διασποράς του ιού, και πολλοί θεωρούν πλέον ότι τα ρομπότ απολύμανσης χρησιμεύουν μόνο ως μέσο καθησυχασμού.

«Στόχος είναι να διασφαλιστεί ένα αποστειρωμένο περιβάλλον στα νοσοκομεία χωρίς να εκτίθεται το προσωπικό σε περιττό κίνδυνο. Δεδομένου ότι πρόκειται για φυσική διαδικασία και όχι για χρήση χημικού απολυμαντικού, η χρήση του είναι ασφαλέστερη για το προσωπικό του νοσοκομείου και τους ασθενείς, καθώς δε χρειάζεται πλέον να χειρίζεται, να μεταφέρει ή να αποθηκεύει τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες» εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απολυμαντικά ρομπότ πρόκειται επίσης να σταλούν σε Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Σλοβενία.

Η Κομισιόν διέθεσε κονδύλι 12 εκατ. ευρώ για τα ρομπότ από Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr