Ένας στους πέντε ασθενείς που νόσησαν από κοροναϊό είχαν ως μοναδικό σύμπτωμα τα δερματικά εξανθήματα όπως προκύπτει από νέα ερευνητικά δεδομένα, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από έρευνα του King’s College του Λονδίνου.

Σαφώς τα δερματικά εξανθήματα μπορεί να εμφανιστούν ως σύμπτωμα στους ασθενείς με κοροναϊό, όμως το ότι είναι το μοναδικό σύμπτωμα προσθέτει καινούρια δεδομένα προς διερεύνηση για την επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα, σε ποσοστό 17% τα δερματικά εξανθήματα ήταν και το πρώτο σύμπτωμα έως ότου ακολουθήσουν και τα επόμενα.

Τα εξανθήματα εμφανίστηκαν με ποικίλους τρόπους όπως κνίδωση και ανηψωμένα εξογκώματα ενώ εντοπίστηκαν σε όλο το σώμα. Τα στοιχεία αυτά συλλέχτηκαν από τους ερευνητές του King’s College του Λονδίνου μέσω μιας εφαρμογής παρακολούθησης συμπτωμάτων κοροναϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας με το όνομα ZOE.

Τα δεδομένα απέδειξαν ότι όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό σε ένα ποσοστό 67% είχαν πιθανότητα να εμφανίσουν κάποιο δερματικό εξάνθημα σε σχέση με τους μη νοσούντες.

Οι κατηγορίες των εξανθημάτων που έχουν συσχετιστεί με τον κοροναϊό είναι τα εξής:

Εξανθήματα στα δάκτυλα: Μπορεί να εμφανιστούν τόσο στα πόδια όσο και στα χέρια. Μοιάζουν με τις χιονίστρες και είναι πιο συχνά στους νεότερους ηλικιακά ασθενείς. Το εξάνθημα εμφανίζεται ως κοκκινωπό και μωβ χτύπημα στα δάχτυλα ή τα δάχτυλα των ποδιών.

Έκζεμα: Συνήθως αυτό το εξάνθημα εμφανίζεται στο λαιμό ή στο στήθος και σε σημεία που εκτίθενται στον ήλιο. Είναι αρκετά ερυθρό και είναι προκαλεί έντονο κνησμό. Μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της μόλυνσης ή μετά τη μόλυνση και συνήθως διαρκεί για μεγάλο διάστημα.

Στοματικό εξάνθημα: Εμφανίζεται στα χείλη και τα ξηραίνει προκαλώντας έντονο πόνο ενώ μπορεί να προκαλέσει πόνο και στο εσωτερικό του στόματος.

Εξάνθημα με φυσαλίδες: Μοιάζουν με τα σημάδια της ανεμοβλογιάς και μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, ενώ προκαλούν έντονο κνησμό. Τα εξανθήματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν και μετά την ανάρρωση του ασθενούς

Δισχρωμίες και ερεθισμοί έντονου μωβ χρώματος: Δισχρωμίες στο δέρμα συνήθως μωβ ή μπλε χρώματος και μώλωπες. Προκαλούνται από προβληματική αιματική κυκλοφορία.

Κνίδωση: Πρόκειται για ερεθισμούς όπου το δέρμα είναι ανάγλυφο και ερεθισμένο. Παρουσιάζεται αρκετά νωρίς, αλλά μπορεί επίσης να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr