Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για τα εμβόλια - Προειδοποιούν για αδιέξοδο οι φαρμακευτικές

Κοροναϊός : Σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για τα εμβόλια – Προειδοποιούν για αδιέξοδο οι φαρμακευτικές

Εντείνεται ο πόλεμος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μεγάλης Βρετανίας για το ζήτημα των εμβολίων. Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να απειλούν το Λονδίνο με διακοπή στις εξαγωγές εμβολίων, καθώς η Ευρωπαία Επίτροπος για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες Μέιριντ ΜακΓκίνες δήλωσε πως «όλα είναι στο τραπέζι» και η ΕΕ επικεντρώνεται στην «προστασία των πολιτών της». «Νομίζω ότι αυτό που είναι […]

Εντείνεται ο πόλεμος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μεγάλης Βρετανίας για το ζήτημα των εμβολίων. Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να απειλούν το Λονδίνο με διακοπή στις εξαγωγές εμβολίων, καθώς η Ευρωπαία Επίτροπος για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες Μέιριντ ΜακΓκίνες δήλωσε πως «όλα είναι στο τραπέζι» και η ΕΕ επικεντρώνεται στην «προστασία των πολιτών της».

«Νομίζω ότι αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτήν την εβδομάδα, είναι πως έχουμε αύξηση των λοιμώξεων σε όλη την Ευρώπη, κάτι ανησυχητικό για όλους. Αλλά οι ηγέτες θα έχουν επικοινωνία τις επόμενες μέρες και θα κάνουν μια αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης σχετικά με τη διάθεση εμβολίων και ίσως να λάβουν αποφάσεις» είπε, μιλώντας στο BBC.

«Νομίζω ότι όλοι πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια μας και να πούμε ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για αυτήν την παγκόσμια πανδημία, δεν κάναμε το καλύτερο δυνατό στην αρχή, αλλά κάνουμε ό, τι καλύτερο τώρα για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας. Πιστεύω ότι αυτό ακριβώς στο οποίο επικεντρώνεται η Ευρώπη είναι η προστασία των πολιτών μας και όταν όλοι προστατεύονται, είμαστε ασφαλείς» είπε στη συνέχεια.

Παρόλο που η Μακ Γκίνες τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη και από τις δύο πλευρές να ηρεμήσουν -καθώς η ανταλλαγή απειλών σχετικά με την προμήθεια εμβολίων συνεχίζεται αμείωτη- το ενδεχόμενο αυτό δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, αφού η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχίζει να κρατά υψηλούς τόνους.

«Πρέπει να κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση γύρω από τις πρώτες ύλες για τα εμβόλια, γύρω από το πού παράγονται και πώς μπορούμε να αυξήσουμε αυτήν την παραγωγή» πρόσθεσε η Μακ Γκίνες.

Την ίδια στιγμή, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι η απαγόρευση των εξαγωγών θα «πλήξει τη φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παγκόσμια κλίμακα».

Σύμφωνα με τον Ουάλας, η ΕΕ «βρίσκεται υπό τεράστια πολιτική πίεση» λόγω της αποτυχημένης πολιτικής στη διάθεση εμβολίων και επέμεινε πως «ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί την Ένωση για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται».

Παράλληλα, άλλος Βρετανός αξιωματούχος ξεκαθαρίζει πως οι απειλές δεν τρομάζουν τη χώρα του, καθώς τα «συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με την AstraZeneca είναι πολύ ισχυρά».

Φον ντερ Λάιεν: Μπορούμε να απαγορεύσουμε οποιαδήποτε προβλεπόμενη εξαγωγή

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απείλησε χθες με αποκλεισμό των εξαγωγών του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει πρώτα τις δόσεις που της αναλογούν με βάση τη συμφωνία που έχει κάνει.

«Έχουμε την επιλογή να απαγορεύσουμε οποιαδήποτε προβλεπόμενη εξαγωγή. Αυτό είναι το μήνυμα που διαβιβάζουμε στην AstraZeneca: σεβαστείτε το συμβόλαιό σας με την Ευρώπη προτού αρχίσετε να παραδίδετε σε άλλες χώρες», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

«Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», πρόσθεσε η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, απευθύνοντας μια σαφή προειδοποίηση, και υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν το θέμα των παραδόσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Pfizer προς ΕΕ : Μην μπλοκάρετε τις εξαγωγές εμβολίων

Στη διαμάχη παρενέβη και η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer απευθύνοντας προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην κάνει πράξη την απειλή της να μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων της AstraZeneca που παράγονται στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει αντίμετρα σε πρώτες ύλες, τότε θα προκληθεί το απόλυτο αδιέξοδο για την Ευρώπη., καθώς σε αυτό το ενδεχόμενο δεν θα μπορεί καν να παράγει εμβόλια.

Η Κομισιόν θεωρεί πως η βρετανική εταιρεία δίνει εκατομμύρια δόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και πενιχρές στην Ευρώπη. Ο μισός πληθυσμός της Βρετανίας έχει ήδη εμβολιαστεί, περίπου 27 εκ άτομα ενώ γίνονται 421.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα.

Χάνκοκ: Οι μισοί από τους Βρετανούς ενήλικες έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση

Η Βρετανία βρίσκεται σε μία πορεία χαλάρωσης των μέτρων του lockdown, σύμφωνα με τον οδικό της χάρτη, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, αφού είχε ανακοινώσει ότι οι μισοί από όλους τους ενήλικες στη χώρα, έχουν μέχρι τώρα λάβει, τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19.

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι δε θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πρόοδο, όπως προβλέπεται από τον οδικό χάρτη» δήλωσε ο Χάνκοκ στο Sky News.

Σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο από τις μολύνσεις του τρίτου κύματος της πανδημίας στην Ευρώπη και τι θα σήμαινε αυτό για τη Βρετανία, ο Χάνκοκ δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την προστασία της χώρας.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024